3 enkle eco-swaps for et grønnere hjem

Hvert år kaster hver nordmann i underkant av et halvt tonn husholdningsavfall. Dette er ikke det avfallet vi sender til gjenvinning, dette er det avfallet som vi ser på overfylte søppeldynger som ødelegger naturen, og ikke minst i havet – noe som vi alle vet har fått store konsekvenser for verden vi lever i. Dyrelivet på land og i vann har fått store påkjenninger med avfallet som ikke er nedbrytbart eller resirkulerbart, og det er kun på sin rette plass at vi mennesker begynner å tenke på hele livssyklusen rundt produkter vi kjøper, fra produksjonsfasen til vi er ferdig med det.

Heldigvis er en grønnere livsstil på innmarsj mot normalen, og tallet på nesten et halvt tonn går nedover for hvert år. De fleste har innsett at kjøp-og-kast kulturen ikke holder mål, hverken for lommeboka eller miljøet. Nå er det enklere enn noensinne å finne alt du trenger til hus og hjem for å få en mer bærekraftig livsstil hjemme. Her er noen av de enkleste endringene du kan foreta deg for å bidra til en grønnere hverdag

La oss ta en kopp kaffe…

Nordmenn ligger i verdenstoppen på kaffedrikking, og vi importerer over 40.000 tonn kaffe til Norge hvert år. Norge har uten tvil en kaffekultur, da «en kopp kaffe» er det vi sikter til hvis vi skal ut å hygge oss med venner, slappe av hjemme med en god bok, kose oss rundt middagsbordet etter en tung middag, og la oss ikke glemme den viktigste: morgenkaffen. Så mange som 54% anga i en undersøkelse hos IPSOS at morgenkaffen var den viktigste kaffekoppen i løpet av dagen.

3 enkle eco swaps for et gronnere hjem

Høyt kaffeinntak fører ofte til en haug med kaffefilter som går i søpla. Heldigvis finnes det en enkel løsning, som vil redusere antall kaffefilter som forlater husholdningen din i en plastpose hvert år: nemlig kaffesokken. På engelsk heter det så fint ‘Coffee sock’, og egentlig er det kun et kaffefilter laget av bomull -ofte økologisk bomull. Du kan vaske det og bruke det igjen og igjen, og vil aldri slippe å gå tom for kaffefilter hjemme. Flere norske nettbutikker, blant annet Vegetopia, har kaffesokker tilgjengelig.

Vask smartere

Hver gang du kjøper vaskemiddel til vaskemaskinen din, ender du opp med både avfall og kjemikalier som du ikke trenger. I tillegg har prosessen for å lage all såpen og emballasjen den kommer i også satt sitt avtrykk. Hva med å minimere avfallet, kutte kostnadene og være mer skånsom mot klærne dine?

3 enkle eco swaps for et gronnere hjem 2

Et EcoEgg er midt i blinken, og er en av «de der miljøvennlige sakene» som faktisk gjør hverdagen enklere. Man plasserer nemlig bare det lille egget inn i vaskemaskinen og trykker på startknappen. Ingen dosering, og ingen korker å måtte åpne. Pluss, du sparer ganske mange turer til butikken, også.
Det lille egget har en levetid på rundt ett år, og gir deg friheten til rundt 210 vask.

Da egget ikke inneholder noen sterke kjemikalier, men heller er fylt med mineralkuler, vil vannet du slipper ut være bedre for livet i havet, samt at du sparer klærne dine for unødvendige tilsetningsstoffer. Mineralkulene bryter seg inn i klærne og vasker urenheter ut av fibrene i klærne dine, og etterlater seg et rent resultat.

Sjampobar – et såpestykke av sjampo

Når vi allerede er inne på vasking… en sjampobar er en enkel swap du kan gjøre på badet ditt. Både avfallet, lommeboka og håret ditt vil takke deg for det. I sjampoflaskene du finner på butikken er det mange tilsetninger og såper som faktisk renser hodebunnen og håret fra dets naturlige fettlag. Dette fettlaget er også med på å beskytte hodebunnen vår, og ved å miste fettlaget begynner hodebunnen å produsere en overflod av talg for å kompensere for tapet.

3 enkle eco swaps for et gronnere hjem 3

Med en sjampobar, altså en sjampo som er laget til en solid såpe, vil ikke strippe hodebunnen eller håret ditt. En sjampobar inneholder ikke silikoner, parabener, kunstige fargestoffer og SLS, i tillegg til at de ikke kommer i store plastemballasjer. Det betyr at håret ditt vil få sunn pleie, såpen som renner ut i havet er ufarlig for liv i vann, samt at du sparer miljøet ved å ikke ha noe ekstra avfall når sjampobaren er tom.

Visste du at en sjampobar tilsvarer omtrent tre flasker vanlig sjampo? Merker som Lush og Masaga har flotte og velduftende sjampobarer tilgjengelig i sine nettbutikker.

Bonus: spis mindre kjøtt!

Det å bytte ut kjøtt med plantebasert mat, er svært gunstig for planeten vår. Dersom du elsker kjøtt, og synes det er vanskelig å bytte, bør du begynne i det små. For eksempel har det de siste årene kommet plantebabserte hamburgere som smaker så likt kjøtt at de kan lure selv de største skeptikerne.

Og gevinsten for kloden vår er stor: det å produsere en plantebasert burger av Beyond Meat, bruker 99% mindre vann en tradisjonell burger. I tillegg er Co2-utslippene 90% lavere og man bruker 46% mindre energi i produksjonen.

Når smaken i tillegg er tilnærmet umulig å skille fra en kjøttbasert burger, er det få argumenter for å ikke prøve! Om du har lyst til å spise mer plantebasert, bør du sjekke ut vår guide til vegetarkokebøker og veganske kokebøker!

3 enkle eco swaps for et gronnere hjem 5
Bilde via Vegannews

Med disse enkle endringene, vil du være et steg nærmere en bærekraftig livsstil. Det er ikke alltid man trenger å kaste seg uti det endeløse havet og bli overveldet av alt man trenger å investere i. Et av prinsippene bak zero waste er å først gjøre seg ferdig med alle produktene man allerede har hjemme, så ikke få dårlig samvittighet dersom du ikke gjør hele huset emballasjefritt og fjerner all plastikken på 1-2-3. Små endringer gjør store forskjeller, og man trenger ikke foreta seg alle på én gang. Gled deg heller over hver eneste lille swap du prøver!

Har du allerede gjort noen eco-swaps i hjemmet ditt? 💚

Legg igjen en kommentar