3 fantastiske zero-waste butikker i Norge

Zero-waste kulturen er i stadig vekst, da flere og flere får øynene opp for å leve på en mer bærekraftig måte, og har innsett at små handlinger kan utgjøre en forskjell. For på daglig basis har hver og en av oss muligheten til å være med på å redusere avfallet som blir dumpet på søppelfyllinger, selv om vi kanskje ikke har klart å få plass til alt avfallet vårt i en enkel glasskrukke. Ikke enda, i hvertfall: for det er faktisk mulig, også i Norge.

Zero-waste-butikkene i denne artikkelen

De butikkene som omtales i denne artikkelen er:

 • Unwrapped som ligger i Arendal & Kristiansand
 • Råvarene som holder til i Bergen
 • Samt hovedstadsbutikken Ekte Vare

Før vi begynner å fortelle litt om butikkene, så kan vi kort introdusere hva en zero-waste-butikk er. Forhistorien er ganske viktig for å forstå konseptet.

Slik startet «Zero Waste»-bølgen: Glasskrukken som forandret alt

I 2014 tok Lauren Singer verden med storm da hun viste frem en enkel glasskrukke – som inneholdt alt søppelet hun hadde samlet opp i løpet av fire år. Derimot var det vanskelig å utføre det samme i Norge på den tiden, da det fantes få butikker i landet som hadde varer i løsvekt og et godt utvalg av hjelpemidler i hjemmet uten emballasje.

Heldigvis er zero-waste en økende trend som gjør godt for miljøet, og det er endelig mulig å finne flere og flere miljøvennlige butikker i Norge også. Det gjør det enklere å hive seg på zero-waste prinsipper, både i matveien og ellers i huset.

Unwrapped

Adresse: Torvgaten 7, Arendal eller Markensgate 31, Kristiansand.
Nettside: Unwrapped.no

Hos Unwrapped finner man alt man trenger til hus og hjem for å kutte ned på plastemballasje – også i matveien. Det er den første zero-waste butikken på Sørlandet, og startet opp i Arendal i 2017. I 2018 åpnet de en større butikk i Kristiansand, og nå tilbyr de en egen nettbutikk. Dette er midt i blinken dersom man bor et stykke unna et sted du kan få tak i emballasjefrie produkter.

Enten man er på utkikk etter linser i løsvekt eller et plastfritt alternativ til å børste borrelåsen med, vil man finne det man leter etter hos Unwrapped. De tilbyr også fri frakt over 900 kroner, og helt ærlig vil Co2 utslippet for frakten være betraktelig mindre enn alt plasten man ellers må nøye seg med.

For mer info, sjekk ut Unwrapped sin nettsider!

Råvarene

Adresse: Skostredet 5, Bergen.
Nettside: Raavarene.com

I Bergen har det blitt enkelt å oppnå en emballasjefri handletur takket være Råvarene. Her tar man med seg egne krukker og poser, og fyller opp via dispensere i butikken. Man kan også få kjøpt alt av beholdere i butikken, som du da kan ta med deg igjen neste gang du trenger påfyll blant råvarene.

I tillegg kan man finne andre gode alternativer som tannbørster laget av bambus og drikkeflasker i stål. Råvarene har også råvarer til å lage egne emballasjefrie produkter, som vaskemiddel og deodorant.

Du finner nettsiden til Råvarene her.

Ekte Vare

Adresse: Dannevigsveien 18C, Oslo.
Nettside: Ektevaredagligvare.no

En økologisk dagligvarebutikk med det lille ekstra i Oslo. Enten man er på utkikk etter zero-waste produkter, skal kose seg med en deilig kopp kaffe sammen med gode venner, eller deltar på et av de mange kursene innenfor økologisk livsstil og tradisjonsmat, er dette stedet å være.

Ekte Vare har tre slagord som beskriver varene de selger i butikken:

 • Kortreist
 • Økologisk
 • Bærekraftig

Med andre ord: dette er en butikk som er «midt i blinken» for miljøentusiaster som holder til i hovedstaden.

Ekte vare er en familiebedrift med fokus på norske råvarer og småskalaprodusenter fra Norge, og er kanskje et must på to-do listen dersom man svinger innom Oslo.

Sjekk ut nettsiden deres her!

Har jeg glemt noen butikker eller har du innspill? Legg igjen en kommentar under! ❤️   

Ofte stilte spørsmål

✅Hva er «Zero waste»?

Konseptet «zero waste» går ut på at en vare eller service prøver å unngå å lage så mye avfall for forbrukeren som overhodet mulig. Flere nettsider refererer til det de kaller et «avfallshierarki» som Zero Waste-butikker må følge.

Først skal man unngå å skape avfall. Hvis ikke det går, så skal man redusere avfall eller gjenbruke. Og hvis ikke det går, så er siste utvei å resirkulere søppelet slik at det kan brukes til å lage nye produkter.

Mange tror at alle zero waste-butikker utelukkende selger produkter uten emballasje. Det stemmer ikke.

✅Er det mulig å nå et punkt hvor vi ikke genererer noe avfall?

Realistisk sett er dette vanskelig.

Men det er ingen grunn til at man ikke skal prøve. Forbrukerne har også et ansvar om å tenke på livssyklusen til et produkt før de kjøper den. Hvis flere blir litt obs på gjenbruk og kjøp av ting på Finn, så kan man i stor grad begrense avfallet.

Renas har publisert en rapport som sier at nordmenn i økende grad kjøper brukt elektronikk. Det er veldig bra.

✅Finnes det mange gode Zero Waste-butikker i Norge?

Ikke enda.

I skrivende stund er det bare en håndfull slike butikker. De ligger ofte i de store byene – og det virker også som at de går ganske bra.

Men det er helt klart plass til flere slik butikker. Hvis du sitter med en gründer i magen, så kan det å åpne en Zero Waste-butikk kanskje være løsningen du bør gå for? 🙂

2 kommentarer om “3 fantastiske zero-waste butikker i Norge”

 1. Kult, jeg bor i Oslo og visste ikke om denne! Skal sjekkes ut 😀

  Svar
 2. Poenget mitt er at hvis Rema 1000, Coop og de andre dagligvarebutikkene hadde kuttet ut emballasjen, så ville det ikke vært behov for disse Zero Waste-butikkene.

  Men det flyter jo over av plastikk og annet søppel i norske dagligvareforretninger.

  Svar

Legg igjen en kommentar