Åpne sansene med eteriske oljer

De fleste forbinder kanskje eteriske oljer med massasje for å lindre stressrelaterte plager – også kjent som aromaterapi. Derimot er aromaterapi kun ett felt som benytter seg av eteriske oljer. Mange bruker også eteriske oljer i hjemmet sitt eller til personlig pleie og velvære. Nå er det også en ny grein som utfolder seg for eteriske oljer: bruk av de vidunderlige duftene under yoga. 

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer, også kalt essensielle oljer, utvinnes fra planteverdenen, og er brukt i årtusener av ulike kulturer. For å utvinne eteriske oljer, bruker man ulike deler av plantene, avhengig av hvilken plante man ønsker å jobbe med. Dette kan være alt fra frø, blomster, bær og frukt til kvae, blader, røtter og bark. Disse oljene har naturligvis ulike dufter, og kommer med ulike egenskaper. Med andre ord er eteriske oljer en gave fra naturen. Et redskap som kommer med utallige fordeler – og som gir oss muligheten til å vekke luktesansen og omgi oss med aromaen til de vidunderlige plantene. 

chelsea shapouri r40EYKVyutI unsplash

Massasje + duft

Aromaterapi går hånd i hånd med eteriske oljer. Dette er fordi aromaterapeuter simpelthen ikke ville eksistert uten dem: de jobber med eteriske oljer under en massasje, for å tilsette det lille ekstra under en behandling. En aromaterapeut vil ha kunnskap om de ulike effektene som forskjellige oljer har, og blander den eteriske oljen ut med massasjeolje (aka vegetabilsk olje). På den måten kan hver og enkelt få tilpasset sin behandling, avhengig av hva man ønsker å oppnå. Aromaterapeuter kan også tilby å lage blandinger av de oljene som passer til hver enkelt person, slik at de kan bruke eteriske oljer hjemme også. Dette er med på å forlenge og forsterke behandlingen. 

På hjemmebane

Mulighetene for å invitere spennende og helbredende dufter inn i hjemmet er nesten endeløse. Hvis man ønsker seg en beroligende atmosfære etter en lang dag på jobb, finnes det både aromalamper, aromalys, aromaspredere og aromavifter. Dette vil gi rommet en langvarig effekt, i tillegg til at mange dufter er med på å rense luften. Noen av disse duftene er tetreolje, sitrongress, ylang ylang og furu.

Aromaspredere er også fenomenale for baderommet, og vil sørge for at det alltid dufter deilig. Mange elsker også å fylle opp badekaret og tilsette noen dråper med eterisk olje. Da er det viktig å tilsette de oljene som du har mest behov for, slik at du kan oppnå full effekt. På grunn av dette er det lurt å sette seg inn i egenskapene til hver enkelt olje.

Hvis man heller ønsker seg en allsidig løsning, er selvfølgelig en rom sprayer den enkleste løsningen. For å sørge for frisk luft i hjemmet når du trenger det best, er det lurt å ha en glassflaske med vann og eteriske oljer på lager. Dette er både effektivt og praktisk, og kan brukes på alle rom i hele hjemmet.

jopeel quimpo FBpBzKtf3 4 unsplash

En «ny» måte å bøye seg på

Yoga i seg selv kan være både avslappende og energisk: avhengig av hvordan man praktiserer det, og hva man ønsker å oppnå. Hvis man da inviterer inn en duftende olje til opplevelsen som allerede åpner sansene, er det ikke vanskelig å forestille seg en magisk kombinasjon. Mange yogalærere mener det er som å oppnå en ny dimensjon av yoga, da man er med på å åpne sinnet gjennom effektene planteriket byr på. Ulike dufter sender ulike signaler til hjernen, og det er nettopp derfor det er vanskelig å motstå den varme duften når man har en sjokoladekake i ovnen. Eteriske oljer har absolutt en effekt, men den nye trenden med yoga og eteriske oljer er egentlig ikke så nytt som mange tror. 

Aromayoga var et begrep som oppsto for over tjue år siden av Tracy Griffiths, en amerikansk yogalærer. Hun kombinerte yoga og aromaterapi, og det går hånd i hånd med det konseptet man finner hos mange yogastudio i Norge i dag. Eteriske oljer er nemlig mest brukt til rolige yogastiler, som yin yoga og restorativ yoga. Noen kan også tilby behandlinger med eteriske oljer før og etter en mer dynamisk yogaklasse. Da avslutter man som regel med en beroligende duft, for å berolige kroppen etter en intens treningsøkt. 

dane wetton AkSJQnem75Y unsplash

Bruk og varsomhet

Eteriske oljer er en urgammel praksis. Det å utvinne duftende planter og urter har blitt gjort i tusenvis av år, og endelig er det flere som får øynene (eller skal vi si nesa?) opp for effektene som naturens skjønnhet byr på. Tidligere har eteriske oljer blitt brukt både som legemiddel og til velvære, og det er absolutt ingen tvil om at eteriske oljer kan ha en effekt. 

I følge Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), kan eteriske oljer ha en helbredende effekt for migrene og hodepine, hårtap, smerter etter keisersnitt og sprukken hud ved amming. Det har også vist seg å gi økt livskvalitet hos demente pasienter. 

Det er ingenting i veien for å eksperimentere med eteriske oljer, men det er viktig å vite hvordan man skal bruke dem og behandle dem. Noen gode tips er:

  • Noen oljer skal aldri brukes direkte på huden, så sjekk etiketten eller spør forhandleren før du eventuelt gjør det.
  • Det finnes både dårlige og gode eteriske oljer på markedet – velg de med god kvalitet, fra en seriøs produsent. Økologisk olje som er helt fri fra giftstoffer er selvfølgelig det tryggeste valget. Med andre ord: vær litt kresen når du skal kjøpe eteriske oljer.
  • Enkelte oljer skal ikke spises, så her er det også viktig å lese seg opp om de ulike oljene.
kelly sikkema UaO58q6ioxI unsplash

De mest populære oljene

Selv om det finnes utallige eteriske oljer, finnes det likevel noen klassikere. Som vi har nevnt tidligere, vil en aromaterapeut kartlegge dine behov og finne de beste oljene for deg. Derimot er det et par oljer som er utrolig populære, og kan brukes av de fleste. Disse er:

  • Lavendel: en beroligende duft. Denne er fantastisk å bruke hvis man sliter med å roe seg ned etter en lang dag, opplever problemer med å sovne, eller om man rett og slett ønsker å slappe av.
  • Patchouli: en jordnær og spennende duft. Ved topisk bruk, er den med på å gi deg en glødende hud og forebygge kviser og rynker. 
  • Sitrongress: en forfriskende duft. Både sitrongress og andre sitrusdufter er med på å gi deg en oppkvikker i hverdagen. Den er også en fantastisk luftrenser, og eliminerer vonde lukter i hjemmet. 
  • Eukalyptus: et jokerkort i eteriske oljer. Eukalyptus er allsidig: duften kan både gi deg energi og avslapping, i tillegg til at den kan forebygge forkjølelse, rense sår, holde mygg unna og rense luften i hjemmet ditt.

Legg igjen en kommentar