Asiatisk kokebok: Asia-ekspertens 4 anbefalte kokebøker

Er du på utkikk etter en god asiatisk kokebok?

Forståelig. Det skal jeg hjelpe deg med.

Selv har jeg nå oppholdt meg i Asia i godt over 10 år.

På den tiden har jeg bodd i blant annet:

  • Kina. (5 år)
  • Vietnam (2 år)
  • Thailand. (2 år)
  • Samt et halvt år i Singapore + Laos.

….og på den tiden har jeg for alvor fordypet meg i asiatisk matkultur.

Jeg vet på forhånd at mange kommer til å protestere på artikkelens overskrift. For deter jo ingenting som heter «Asiatisk mat». På samme måte vil mange nordmenn klage hvis en asiat skriver en artikkel om «europeiske kokebøker».

For tysk og norsk mattradisjon er jo – pent sagt – ganske forskjellig.

Uansett: jeg har kjøpt inn, lest gjennom og vurdert en rekke kokebøker med opphav i Asia. I denne artikkelen anbefaler jeg de fire beste asiatiske kokebøkene på det norske markedet.

Skal du kjøpe deg en asiatisk kokebok med norsk språk? I så fall vil vi i Shanti varmt anbefale følgende to nettbutikker/bokhandlere: Haugenbok.no og Norli.no.

asiatisk kokebok

Liste: våre anbefalte asiatiske kokebøker

Nedenfor ser du en tabell over våre Asia-favoritter. Skulle du ønske å lese mer om hver bok før du bestemmer deg, så kan du finne mer informasjon lengre ned i artikkelen.

#Produkt
1Alt Asiatisk Versjon 2 – Vår favoritt!
2«Alt Asiatisk» av Elisabeth Le – Originalboken som ble en bestselger i Norge
3«Smak» av Lee Irina – Med unike retter fra HELE Asia
4«Silje spiser …. Asiatisk & italiensk» – Forfattet av en Masterchef-finalist

1. Alt Asiatisk Versjon 2– Vår favoritt!

Screenshot 1

Da Elisabeth Le ga ut boken «Alt Asiatisk» i 2021, så tenkte vi at det neppe kom noe bedre asiatisk kokebok på det norske markedet de neste ti årene.

Så feil kunne vi ta.

Versjon 2 er faktisk BEDRE enn originalen!

  • En rekke forskjellige matretter fra Sør-Øst-Asia.
  • Består av oppskrifter fra hele den spennende asiatiske regionen.
  • Forteller mye om grunn-idèene bak god asiatisk mat.
  • Ufattelig lett å lage rettene selv.
  • Inneholder IKKE henvisninger til ingredienser du ikke finner i Norge.

Hvorfor er denne boken anbefalt?

Da vi utførte denne «testen» av asiatiske kokebøker, så merket vi et problem som gikk igjen.

Veldig mange av de utenlandske bøkene refererte til ingredienser som er uhyre sjeldne i Norge. Det var et stort problem.

Dermed ble vi veldig glade da vi så at en norsk-asiat ved navn Elisabeth hadde skrevet en kokebok om «all asiatisk mat».

Og for å si det sånn: denne boken har virkelig revolusjonert hvordan jeg lager spennende middager på. Ingrediensene i oppskriftene er tilpasset norske forhold. Dette gjør at du kan lage ufattelig gode, autentiske og smakfulle asiatiske retter ved hjelp av «Alt Asiatisk 2».

Denne boken er et mesterverk.

Utvalgte bilder




2. «Alt Asiatisk» av Elisabeth Le – Originalboken som ble en bestselger

Screenshot 4

Det var ikke akkurat få norske juletrær som hadde «Alt Asiatisk» under seg den 24. desember 2021.

«Alt Asiatisk» ble på rekordtid en bestselger i Norge.

Vi forstår godt hvorfor mange la sin elsk på denne eminente asiatiske kokeboken.

  • Enkle, raske og gode asiatiske retter.
  • Bestselger i Norge!
  • Inkluderer oppskrifter på klassikere som bao buns, dumplings og vietnamesiske Bahn Mi.
  • Veldig godt skrevet.
  • Kan fungere både som en oppskriftsbok, men også som inspirasjon.

Hva gjør «Alt Asiatisk» til en god asiatisk kokebok?

«Alt Asiatisk» var en bok som ble lansert på det norske markedet i 2021.

Forut for lanseringen, hadde forfatter Elisabeth Le i en årrekke gitt gode asiatiske mattips gjennom bloggen med samme navn. Selv har jeg vært en ivrig leser av bloggen i en årrekke.

Det som er fint med denne boken, er at den også forklarer opphavet til hver rett. Dersom du inviterer noen asiatere på middagsbesøk, så kan jeg nærmest garantere at du finner en fin rett fra deres hjemland! 🙂

«Alt Asiatisk» er nok den mest solgte asiatiske kokeboken på det norske markedet. Og vi i Shanti tar gjerne frem denne tykke boken minst ett par ganger i uka.

Video – test av oppskrift fra boka «Alt Asiatisk»




3. «Smak» av Lee Irina – Med unike retter fra HELE Asia

Screenshot 1 1

Det er neppe noen asiatisk kokebok som dekker kontinentet like godt som «Smak».

Lee Irina har forfattet en bok med oppskrifter fra Syria til Thailand.

Og alt der imellom.

  • Kom på markedet helt tilbake i 2016.
  • Oppskrifter tilpasset norske forhold.
  • Matretter fra Afghanistan, Etiopia (ja – Afrika!), Syria, Kina og Thailand.
  • Veldig god kokebok for deg som ønsker å lage store retter.
  • Litt stiv pris.

Hvorfor er denne boken anbefalt?

De 158 sidene i «Smak» gir deg en reise gjennom hele det asiatiske kontinentet. Irina Lee har til og med lagt til noen matretter fra land som:

  • Polen.
  • Romania.
  • Etiopia.

….bare for å krydre det litt.

Men primært har denne gode kokeboken retter som har sitt opphav i Asia. Når de fleste nordmenn hører «asiatisk mat», så tenker de på mat fra Kina, Japan eller Thailand.

Asia er større enn som så.

«Smak» er en bok som tar deg med inn i de litt mindre kjente asiatiske matkulturene. Her finner du flere retter fra blant annet Pakistan, Afghanistan og Syria.

Tro meg: det er ikke kvaliteten på maten som gjør at disse landene ikke har en internasjonalt anerkjent matkultur. Det er rett og slett fordi folk ikke vet hvor godt syrisk og afghansk mat kan smake.

Den tredje beste asiatiske kokeboken

Etter å ha testet ut flere retter fra «Smak», så gir vi denne boken en tredjeplass i vår vurdering. Her får du en asiatisk kokebok som tar deg med til de hjørnene av Asia du neppe har besøkt før.

Vi kan nærmest garantere spennende kulinariske opplevelser med denne velskrevne boken!


4. «Silje spiser …. Asiatisk & italiensk» – Forfattet av en Masterchef-finalist

Screenshot 2 1

Det var da Silje Sandberg deltok i Masterchef, at hun virkelig ble kjent for det norske publikum.

Hennes neste store gjennombrudd var da hun i 2022 lanserte boken «Silje Spiser …. Asiatisk & Italiensk».

  • Inneholder veldig mange asiatiske (og italienske) retter.
  • Veldig tydelige formuleringer som gjør det lett å følge oppskriftene.
  • Samtlige av de rettene vi har testet har vært veldig smakfulle.
  • Gode anmeldelser fra andre lesere.
  • Et stort spenn av ulike typer retter (bakverk, middager, lunsj, etc.)!

Hvorfor er denne boken anbefalt?

Som du kanskje forstår, så er ikke alle sidene i denne boken dedikert til asiatisk mat. Veldig mange av rettene handler om pasta, pizza og andre klassiske italienske retter.

Likevel mener vi at denne kokeboken fortjener en plass på vår liste.

Så hva er det som er så bra med «Silje spiser…. Asiatisk & italiensk»?

Frisker opp gamle, kjedelige middagsretter

For det første hjelper boken deg med å løfte gamle middagsretter til nye høyder. Ved enkle tips om råvarer du kan kjøpe i norske butikker, så kan din klassiske «chop suey» gå fra 7/10 til 10/10 uten ekstra kostnader!

Videre er vi veldig imponert over det store spennet i de oppskriftene boken inneholder. De aller fleste asiatiske kokebøker passer nærmest utelukkende til middagsmåltider. I «Silje spiser…» finner du retter som passer like godt til frokost, lunsj – og til og med til baking med hele familien.


beste asiatiske kokebøker

Asiatisk kokebok – Avsluttende ord

Konklusjonen er at asiatiske kokebøker har et stort potensial for å forbedre matlagingen vår. De gir oss tilgang til mange nye smaker og retter, og de gir også mulighet til å eksperimentere og utforske de mange smakene som finnes i asiatisk mat.

Som du kanskje har fått med deg, så elsker nordmenn asiatisk mat. Forskning.no har en artikkel som forklarer denne trenden.

Asiatiske kokebøker er ideelle for kokker som ønsker å utforske ulike kulturer, samt for dem som ønsker å lage ekstraordinære måltider for familie og venner.

Det er ikke bare om smak som gjør asiatiske kokebøker så spennende, men også om deres kombinasjon av ingredienser og de mange teknikkene som blir brukt. Man lager rett og slett ikke mat på samme måte i Asia som man gjør i Norge.

Video – 10 gode (engelskspråklige) asiatiske kokebøker

Er du på utkikk etter en god asiatisk kokebok?

Og det gjør ingenting om teksten er på engelsk?

Vel…da synes jeg at du skal ta en titt på denne Youtube-videoen. I løpet av under 5 minutter, klarer Youtuberen å anbefale ti gode asiatiske kokebøker:



Andre bokanbefalinger

Shanti-teamet kan vel best beskrives som:

«Ekte lesehester»!

….det gjelder ikke bare kjøkkenrelaterte bøker. Vi i Shanti har lest gjennom og vurdert et hundretalls bøker over de siste årene.

Her er noen andre artikler du fint kan ta en titt på hvis du har god leselyst:

asiatisk matlaging

Ofte stilte spørsmål om asiatisk matlaging

Hvilket asiatisk land har den mest velsmakende maten?

Det er vanskelig å gi et entydig svar på dette spørsmålet, ettersom det kommer helt an på smaksløkene til den enkelte. I Asia finnes det mange forskjellige matkulturer som alle har sine unike smaker.

Noen av de mest populære asiatiske matstilene er kinesisk, japansk, thailandsk, vietnamesisk og indisk.

Kinesisk mat er kjent for sine smakfulle smaker, med retter som dim sum, Peking-and, kjøttboller og søte saker. Japansk mat er også veldig populær, og har mange delikate retter som sushi, tempura og okonomiyaki. Thailandsk mat er også veldig populær, og er kjent for sine smakerrike og krydrete retter. Vietnamesisk mat er også veldig god, med retter som pho, som er en kjøtt- og grønnsaksuppe, og banh mi, som er en deilig smørbrød med kjøtt og grønnsaker. Til slutt er indisk mat også veldig god, med mange retter som er krydret med forskjellige urter og krydder.

Så det er vanskelig å si hvilket land som har den aller beste maten. Det er nok nødt til å komme helt an på hvilke matretter du liker best. Det er viktig å huske at det finnes mange forskjellige matstiler og retter i Asia som kan gi deg en deilig og unik smaksopplevelse.

Vår anbefaling er at du kjøper en asiatisk kokebok fra det landet du liker best. Selv har jeg både bøker fra Thailand, Kina og Vietnam i bokhylla! 🙂

Hvorfor er noen asiatiske kokebøker bedre enn andre?

Noen asiatiske kokebøker er bedre enn andre fordi de tar seg tid til å gå dypere inn i tradisjonelle teknikker og ingredienser som brukes i regionen.

De gir ofte detaljerte instruksjoner om hvordan ingredienser skal tilberedes, hvilken tid som skal brukes på hvert trinn, og hvordan forskjellige elementer skal blandes for å oppnå det beste resultatet.

Noen av de beste asiatiske kokebøkene er også fylt med historier og bilder som gir en større forståelse for hvordan maten blir laget og hvorfor disse tradisjonelle metodene er viktige.

De er også gode på å forklare hvordan man skal kombinere ingredienser og hvilke smaker som passer sammen. Dette gjør det lettere for nybegynnere å komme i gang med å lage god asiatisk mat.

Kan dere anbefale en god asiatisk kokebok til en nybegynner?

Ja, det kan vi.

Alle de fire bøkene vi har anbefalt i denne artikkelen er nybegynner-vennlige. Flere av bøkene er faktisk utrolig gode for de som ALDRI har prøvd å lage asiatisk mat på eget kjøkken! 🙂

Har du nylig kjøpt en asiatisk kokebok selv? Eller lurer du på om vi har noen gode tips til asiatiske retter du kan lage hjemme?

Nøl ikke med å legge igjen en kommentar under artikkelen! 🙂

Legg igjen en kommentar