Auroville – en drøm eller en fremtidsmodell?

Hva om alle kunne ha levd sammen uten å jage etter status, uten å måtte bekymre seg over å falle ut på et økonomisk skråplan, uten å føle på kjøpepresset? Tenk hvis alle kunne ha levd for å utvikle seg selv og samfunnet rundt seg, på en mer harmonisk måte enn samfunnet presenterer oss i dag? Det høres kanskje ut som en fjern drøm, men i en liten eksperimentell by i sør-India, er det en realitet. En realitet som har utfoldet seg i over 50 år. 

Fremtidsbyen Auroville

Det hele startet med en fransk kvinne som møtte en indisk mann. De delte et syn om at det måtte være mulig å skape et samfunn hvor man kunne finne fellesskap for mennesker, et fellesskap bygget på ulikheter. Den franske kvinnen, som kalles Moderen (The Mother) i Auroville, grunnla byen like etter den indiske frihetskjemperen Sri Aurobindo som hun hadde tilbrakt mange år sammen med, gikk bort. Hun trodde alltid at fremtidsvisjonen om stedet hun drømte om var og skulle forbli en drøm, da verden ikke var klar for å ta den i mot. Derimot klarte hun i en alder av 90 år, å grunnlegge fremtidsbyen sin. 

Konseptet med at mennesker i Auroville skulle leve i et eksperiment hvor en bærekraftig livsstil skulle være i fokus, i tillegg til å kunne fostre kulturelle, sosiale og spirituelle aspekter hos hvert individ, er byggesteinene til Auroville. 

Auroville er mer enn en liten hippie-landsby eller et lite økosamfunn: det er anerkjent av indiske myndigheter som en eksperimentell by med egen bystatus, i tillegg til å være godkjent av UNESCO, som har bidratt med flere støtter for å utvikle fremtidsbyen. 

Byen har sitt eget kulturelle senter, flere skoler, en barnehage, samarbeid med universiteter fra hele verden og et dynamisk samfunn som fungerer – med andre ord, akkurat som hvilken som helst annen by i verden, men med en visjon om å gjøre verden til et bedre sted med et globalt fellesskap.

clay banks LjqARJaJotc unsplash

Et mikrosamfunn på et globalt plan

Samfunnet vi lever i på et globalt nivå har mange ting å lære fra Auroville. På mange måter er det er fremtidssamfunn på et mikroskopisk nivå. Så hva kan samfunnet lære av det som foregår i den lille byen i Tamil Nadu?

En sirkulær økonomi uten penger

I Auroville finnes det gratis butikker: du kan finne klær, matvarer, hygieniske artikler og alle andre essensielle produkter du trenger for å leve, uten prislapp på. Du tar det du trenger, uten å overkonsumere. Dette har bevist seg å være høyst effektivt, slik som man også ser med ulike swap-butikker som har sprunget opp i ulike deler av verden.

Et nytenkende arbeidsmiljø

Beboerne i Auroville er ikke late eller stillestående: alle jobber. Man jobber på en daglig basis uten å tenke på lønninger, og man velger ikke jobben sin ut fra inntektsnivået. Menneskene i byen lærer bort det man liker eller gjør det de trives best med. Til gjengjeld vet man at man aldri trenger å være sulten eller mangle noe; fattigdom er eliminert, og man trenger ikke være redd for en økonomisk krise.

Et samfunn med likestilling på alle plan

Det bor mennesker fra nesten 60 land i Auroville: det betyr at det er massevis av ulike kulturer og religioner som overlapper hverandre. Derimot er alle meninger og posisjoner viktige, uten hierarki. Alle deler visjonen om å leve i et harmonisk samfunn, hvor noe man på mange måter kan sammenligne med Kardemommeloven trer i kraft: det finnes nemlig ingen lover i Auroville, foruten om at alle skal være snill og grei med hverandre.

Bli inspirert ved å besøke byen

Auroville er ikke et lukket samfunn som har koblet seg ut fra omverdenen. Det er mulig å enten bli med på en daglig guidet tur gjennom byen og lære om alt som skjer der inne, i tillegg til å besøke byen over flere dager. Da må man losjere seg inn på et av gjestehusene som befinner seg innenfor bygrensene, noe som er rimelig (alt fra 50 kr natten og oppover). Man får delta på klasser innenfor yoga, meditasjon og kunst, og kan beundre filosofien bak det alternative samfunnet. Det går an å leie seg en sykkel og oppleve byen, eller slappe av på en kafé og nyte tilværelsen.

Det er også mulig å delta på ulike kurs i Auroville. Noen handler om bygging med naturlige materialer, og andre fokuserer på ferdigheter som massasjekurs eller yogakurs. Man kan holde seg oppdatert på hva som tilbys på nettsidene deres. Her kan du lese mer om de ulike kursene som blir avholdt. Hvis man kommer inn til Auroville som en “student”, vil kost og losji som regel inngå i prisen. 

marko bosko qUlt2CCo65s unsplash
Auroville har også sin egen strand

Flytt inn i fremtidsbyen

For dem som ønsker å tilbringe livet i et slikt “eksperiment”, som det ofte kalles, er muligheten der. Byen er bygget for å kunne huse 50.000 mennesker, men det bor i underkant av 3000 mennesker der på en daglig basis i skrivende stund. Derimot er mange av plassene til de 50.000 menneskene også byttet ut med irregulære husholdninger, som gjestehus og små hotell, som har vært et naturlig skifte med all reisingen og den globale nysgjerrigheten som har spredd seg over verden siden Auroville ble stiftet i 1968. 

Men, det er fortsatt godt med plass for nykommere å flytte inn i Auroville. Derimot er prosessen litt lang og krever en innsats: det er ikke et skalkeskjul for blakke backpackere, eller et sted for mennesker som bare er ute etter å leve livets glade dager uten penger. For å flytte inn, må du ha penger for å kunne bygge ditt eget hus (noe som forsåvidt bare koster en brøkdel av en leilighet i Norge), og i tillegg kunne bidra med flere kontribusjoner på et økonomisk plan, som går til utviklingen av byen. Mange som bor i Auroville tjener penger på si, og velger om de vil dele disse pengene eller ikke i etterkant: men derimot må du kunne bidra til å jobbe for samfunnet også, slik at du kan dra nytte av det sirkulære samfunnet som ikke belager seg på monetær økonomi. Derimot må man alltid besøke Auroville over lang tid for å etterhvert kunne søke om å bli permanent bosatt der – og derfor vil man få god hjelp med innflyttingen når man føler seg klar for det.

Et sted for å skape

Auroville er alt i alt et alternativt samfunn med moderne fasiliteter. Det er en eksperimentell by med et unikt globalt fellesskap, og med fokus på læring – for alle aldre. Enten du bosetter seg der og er med på utviklingen videre, eller besøker byen for å delta på workshops innenfor kunst, yoga eller bærekraftighet, vil Auroville garantert få en plass i hjertet ditt.

shwetha vishwakarma piileHNQ fs unsplash

Legg igjen en kommentar