B12 vitamin: Dette er de beste supplementene

Mange føler seg kanskje litt ekstra utmattet og trøtte når mørketiden er på god innmarsj, og de fleste vil kanskje ta seg til rette med at dette skyldes årstiden. Derimot er vitamin B12 med på å gjøre oss mer opplagte og kvikke, og noen ganger kan det være mangel på vitamin B12 i kroppen som gjør oss ekstra slitne. Vitamin B12 er også med på å forbedre immunforsvaret og fremmer blodproduksjonen i kroppen vår.

Selv om de aller fleste får i seg nok vitamin B12 gjennom kostholdet, er det enkelte grupper og mennesker som likevel har behov for ekstra tilskudd av vitamin B12. Vi har testet ulike B12 tilskudd for å finne de beste på markedet.

Vitamin B12 test – her er de 6 beste tilskuddene

#Produkt
1.Solgar Flytende B12 – Best i test!
2.Elexir Pharma B-12 Vegan – En god nummer to
3.Wissla of Sweden Sugetabletter – Et bærekraftig valg
4.Vitaprana B12 Vitamin – Best pris
5.Great Earth Vitamin B12 – Sørger for det du trenger
6.Helhetshälsa B12-spray – B12 vitamin-spray

Under finner du listen over det som etter min mening er de beste B12 tilskudd vi får tak i på det norske markedet.

1. Solgar flytende B12 – Det enkleste tilskuddet i hverdagen

Dersom du ikke er glad i å svelge tabletter, eller kanskje har barn i hus som ikke syns det er gøyalt å ta kosttilskudd. Disse flytende dråpene er fenomenale for å gjøre det enkelt å ta B12 tilskudd i hverdagen, og sørge for at B12 nivået er tilstrekkelig, spesielt dersom du er veganer eller vegetarianer.

 • Barnevennlig
 • Søt fruktsmak
 • Enkel og praktisk
 • Perfekt for en hektisk hverdag

Fyll opp 1 ml i pipetten, og drypp det under tungen – og vips! – så har du sørget for å få i deg anbefalt dose av B12 for dagen.

2. Elexir Pharma B-12 Vegan – En god nummer to

Med et voksende antall veganere og vegetarianere er det nå enklere enn noen gang å finne et supplement av B12 vitamin som er enkelt å ta. Sugetabletten med sitronsmak fra Elexir Pharma er ett av dem som egner seg for hele familien, slik at alle er sikret anbefalt dose av B12 hver eneste dag. Vi elsker den fordi:

 • Egner seg for hele familien
 • Enkel sugetablett med frisk smak
 • Reduserer utmattelse og trøtthet

Alt du trenger er en tablett daglig for å opprettholde B12 nivået i kroppen. Perfekt i en hektisk hverdag, og enkel å introdusere til barna i familien.

3. Wissla of Sweden sugetabletter – Et bærekraftig valg

Om du tenker på miljøet, bør du velge dette B12 tilskuddet fra Wissla of Sweden. Den kommer nemlig i en 100% plastfri beholder, i tillegg til at de er laget i Sverige, noe som gjør de mer kortreist enn andre på listen vår. Med herlig rabarbrasmak blir det en favoritt blant store og små.

 • Miljøvennlig beholder
 • Enkle sugetabletter for hele familien
 • Produsert i Sverige

Anbefalt dose er 1 tablett per dag, som enten kan suges eller tygges. Perfekt for dem som ikke liker å svelge tabletter, eller for barn som trenger ekstra tilskudd av B12 vitamin.

4. Vitaprana B12 Vitamin – Best pris

Det er ikke alltid man trenger å grave så dypt i lommeboken for å finne et bra kosttilskudd, og Vitaprana B12 Vitamin er ett av dem. Et supert B12 tilskudd med det man trenger for å holde et stabilt B12-nivå, til en rimelig pris.

 • Bekjemper tretthet
 • Økologiske kapsler
 • Vegansk
 • God pris

Ved å sørge for å få i seg en tablett daglig vil man opprettholde et sunt og anbefalt B12 nivå.

5. Great Earth Vitamin B12 – Sørger for det du trenger

B12 tablettene fra Great Earth sørger for at du får i deg ekstra tilskudd av B12. En boks varer i to måneder, og er et ideelt valg dersom du ikke har noe i mot å svelge kapsler. Vi liker den fordi:

 • Stilig design på boksen
 • Rimelig pris
 • En kapsel inneholder daglig anbefalt dose

Produktet egner seg selvsagt både for veganere og vegetarianere.

6. Helhetshälsa – B12 vitamin-spray

Selv om sugetabletter med gode smaker gjør det enkelt å huske på å få i seg anbefalt dose B12 hver dag, er det et alternativ som gjør det enda enklere: nemlig en B12 vitamin spray. Velg selv om du sprayer ett spray i munnen, eller sprayer direkte på mat. Det har aldri vært enklere å få i seg dosen av B12 – da spesielt for kresne barn som kanskje ikke engang lar seg friste av sugetabletter.

 • Smaksnøytral
 • Kun ett spray er nok
 • Drøy dosering

Den lille flasken på 20 ml inneholder hele 150 doseringer.

Derfor bør du ta B12 tilskudd

Mat er næring, og riktig mat er utrolig viktig for å få i seg nok næring. Det å spise variert og næringsrikt er på agendaen hos de fleste, men av og til faller tidsklemma over oss og vi tyr til ferdigmat eller skeier ut med litt mer lettvint mat uten å tenke over hva det inneholder. I disse tilfellene er det mange som tyr til kosttilskudd for å slippe å bekymre seg over om de får i seg nok næring.

Derimot er kosttilskudd både elsket og hatet; noen sverger til en lang liste over tilskudd de tar hver eneste dag, mens andre tenker at det ikke spiller noen rolle så lenge de spiser sunt og variert. Derimot er det ett par kosttilskudd mange trenger, da speisielt i enkelte aldergrupper eller livssituasjoner.

Et av de viktigste kosttilskuddene å få i seg er desidert vitamin B12. Men hvorfor er akkurat denne vitaminen så viktig?Vel, la oss oppsummere de største egenskapene B12 vitaminen har:

Bekjemp utmattelse

B12 er med på å bekjempe utmattelse og tretthet. Dette er spesielt vanlig hos mennesker i Norge under vinterhalvåret, da vi ofte føler at mørketiden kan påvirke energien vår. Vidundervitaminen B12 er faktisk med på å øke fordøyelsen og hjelper kroppen din med å konvertere karbohydrater, fett og proteiner til energi. Dette resulterer selvfølgelig med å opleve et høyere energinivå, og dette er også grunnen til at mange med lavt energinivå faktisk har mangel på B12 i kroppen.

dogukan sahin Wddj9jJFb6k unsplash

Øker antallet røde blodceller

Som tidligere nevnt, vil man kunne oppleve anemi (lav blodprosent) ved lavt B12-nivå. Med andre ord er vitamin B12 viktig for dannelse av røde blodceller. En av hovedoppgavene til de røde blodcellene er å frakte oksygen rundt til cellene våre, noe som er viktig for å opprettholde normal blodprosent. Symptomer på lav blodprosent er ofte balanseproblemer eller nummenhet i tær og fingre. Med andre ord er det ikke bare jerntilskudd som er med på å bekjempe anemi, men også B12 vitamin.

Styrker immunforsvaret

Her til lands er vi ekstra sårbare mot ulike bakterier og virus om høsten og vinteren, noe som gjør det ekstra viktig å opprettholde et sterkt immunforsvar. Vitamin B12 er med på å styrke immunforsvaret vårt, slik at vi er bedre rustet mot forkjølelse og sydommer under de kalde månedene – og selvfølgelig resten av året også. Et sterkt immunforsvar er med andre ord med på å øke livskvaliteten vår og gjøre oss mer motstandsdyktige mot virus og bakterier, og nettopp derfor er det viktig å opprettholde et anbefalt B12 nivå i kroppen.

kelly sikkema RmByg5kFfQg unsplash
Styrk immunforsvaret under vinterforkjølelsen med ekstra tilskudd av vitamin B12.

Godt for både kropp og sinn

Vitamin B12 er ikke bare godt for kroppen – det er godt for hjernen også. Ofte er det ikke bare kroppen som svikter etter en hektisk hverdag, men sinnet vårt kan også tære på eksternt mas og tjas over lengre tid. Da er det viktig å sørge for at både resonneringsevnen og hukommelsen er på topp, noe vitamin B12 bidrar til. For å kunne stabilisere hodet til å ha en normal psykologisk funksjon, er det med andre ord smart å få i seg daglig anbefalt dose av B12.

Et supplement til plantebasert kosthold

Dersom du ikke spiser animalske råvarer som fisk, kjøtt, meieriprodukter og egg, kan B12 nivået synke. Disse matvarene er nemlig den viktigste kilden til vitamin B12, og derfor er det særlig anbefalt for veganere og vegetarianere. En vegetarianer vil sannsynligvis få i seg nok animalske biprodukter som inneholder B12, men likevel er det anbefalt for både veganere og vegetarianere å snakke med legen sin om man har behov for ekstra tilskudd.

Mange som blir veganere eller vegetarianere og tar en blodprøve like etterpå vil se at de har normalt nivå av B12 i kroppen, og dette er fordi B12 nivået fungerer akkurat likt som jernnivået i kroppen; kroppen vår har nemlig et lager av disse vitaminene, og de vil gradvis minke i mengde etterhvert som man frastår fra å tilsette det i dietten sin. Derfor kan det være lurt å sette av en årlig eller biårlig blodprøve for å sjekke at nivåene er i sjakk dersom man ikke spiser rene animalske råvarer.

Husk at spesielt barn med plantebasert kosthold har et stort behov for å få i seg nok B12 vitamin for å utvikle seg på riktig måte, og derfor er det lurt å gi dem tilskudd dersom de ikke spiser animalske råvarer eller biprodukter.

ella olsson 2IxTgsgFi s unsplash
Et plantebasert kosthold er ofte ikke nok for å opprettholde normale B12 verdier.

Hva skjer dersom du opplever lave B12 nivåer i kroppen?

Mangel på vitamin B12 kan gi alvorlige helseplager over tid. Dersom B12 lageret i kroppen begynner å gå tomt, kan man oppleve alvorlig anemi eller til og med skader på nervesystemet. I disse ekstreme tilfellene må man begynne med vitamin B12-injeksjoner i samsvar med lege. Disse injeksjonene er med på å bygge opp lageret i kroppen igjen, slik at kroppen kan stabilisere både blodprosenten og nervesystemet. Heldigvis er det få som kommer så langt ned på tabellen at de har behov for disse injeksjonene. De fleste vil oppleve en eller flere av følgende symptomer dersom B12 nivået er på vei nedover:

 • Tretthet eller utmattelse
 • Tung pust etter milde aktiviteter, eller til og med når man ikke utfører fysisk aktivitet
 • Følelser av nummenhet eller prikking i fingre og/eller tær
 • Vansker med å gå normalt, eller ubalanse ved normal gange
 • Hjertebank
 • Krampetendenser i armer og bein (også kalt spastisitet)

Med andre ord er det flere symptomer å holde utkikk etter, men mange av symptomene kan også oppstå ved andre tilfeller, for eksempel ved mangel av andre vitaminer i kroppen. Derfor er det aldri lurt å erklære seg selv som B12-fattig, men heller oppsøke lege for å avlevere en blodprøve dersom du tror du har B12-mangel i kroppen.

leohoho DRchVK5apjw unsplash
Tilskudd av B12 stabiliserer nivået av B12 i kroppen.

Hvem trenger ekstra B12 tilskudd?

Mange av oss klarer å få i oss anbefalt daglig dose av B12 vitaminer gjennom et variert og gjennomtenkt kosthold. Derimot er det enkelte grupper som er mer utsatt enn andre, og da kan det vært lurt å vurdere å ta et tilskudd. De gruppene som er mest utsatt er følgende:

Eldre mennesker

Opptaket av vitamin B12 reduseres med alderen, og da spesielt fra rundt 60 år og oppover. Nettopp derfor bør eldre være ekstra nøye med å få i seg daglig anbefalt dose for å opprettholde normale verdier av B12. Siden vitamin B12 både spiller en rolle for nervesystemet og energiomsetningen i kroppen, kan det være med på å øke livskvaliteten hos eldre mennesker.

Gravide og ammende

Vitamin B12 spiller også en rolle for celledelingsprosessen, og er derfor utrolig viktig for gravide som bærer et foster i utvikling i mgen. Dette gjelder også etter fødsel, når spedbarn eksklusivt drikker morsmelk, og får i seg livsviktig ernæring fra kroppen til den ammende. Gravide er anbefalt å ta ekstra folsyre for å sørge for positiv utvikling av fosteret og i tillegg opprettholde sine egne verdier, men mange vet kanskje ikke at folsyre og vitamin B12 går hånd i hånd i kroppen vår. For at både folsyre og vitamin B12 skal kunne tas opp på en tiltrekkelig måte, er det viktig å få i seg anbefalte mengder av begge vitaminene. Husk også at gravide og ammende er anbefalt høyere dosering enn andre av vitamin B12, og et tilskudd er derfor ideelt selv om man får i seg normal dosering gjennom mat.

Veganere og vegetarianere

Som tidligere nevnt er den største kilden til vitamin B12 i animalske produkter. Derfor er det anbefalt for både veganere og vegetarianere å ta tilskudd av vitamin B12 for å opprettholde et sunt nivå i kroppen. Vegetarianere kan også få i seg B12 vitamin gjennom egg og meieriprodukter, og veganere kan tilsette f.eks. næringsgjær tilsatt vitamin B12 i kostholdet sitt for å ikke ekslusivt lene seg på et tilskudd. Derimot er det lurt å ta en prat med lege dersom man utøver et ikke-animalsk kosthold, for å få anbefalinger og råd fra eksperter.

Ved sykdommer eller medikamenter

Dersom man har gjennomgått en mage- eller tarmoperasjon er det anbefalt å ta tilskudd av vitamin B12. Dette er fordi B12 tas opp i tynntarmen. Det finnes også andre sykdommer hvor man blir anbefalt å ta ekstra vitamin B12, som cøliaki, Crohns sykdom eller astrofisk gastritt, som alle omfatter betennelser i tarm eller mage.

Det er også legemidler som forhindrer at kroppen absorberer vitamin B12 på riktig måte, og da er det selvsagt viktig å være nøye med å ta ekstra tilskudd slik at man sørger for å få i seg nok. Hvis du tar reseptbelagte medikamenter som er syrenøytraliserende eller får medisiner mot epilepsi, kan du ta en prat med legen om du trenger tilskudd av vitamin B12.

alicia petresc c3KZP4azG6g unsplash
Gravidene er anbefalt å ta ekstra tilskudd av vitamin B12.

Ulike tilskudd av vitamin B12

Som du kanskje har lagt merke til, trenger ikke vitamin B12 komme i vanlige kapsler som mange voksne, og også spesielt barn, kanskje har vanskelig for å svelge unna. Det finnes vitamin B12 tilskudd i form av sugetabletter med friske smaker, dråper med nøytrale eller søte smaker, samt en smaksløs spray som gjør doseringen enkel for hele familien.

Ofte stilte spørsmål

Er vitamin B12 og jern det samme?

Både vitamin B12 og jern er med på å danne røde blodceller og opprettholde en normal blodprosent, men er to ulike tilskudd man skal ta dersom man lider av anemi.

Kan barn ta B12 tilskudd?

Mange barn som ikke har variert kosthold eller er vegetarianere/veganere har ofte lave B12 nivåer i kroppen, og har behov for B12 tilskudd. Alltid sjekk anbefalt dose for barn på tilskuddet.

Trenger gravide å ta B12 tilskudd?

Det er anbefalt med tilskudd av B12 for både gravide og ammende, da man trenger høyere daglig dosering enn normalt for å ivareta fosteret eller spedbarnet.

Har du noen erfaringer eller spørsmål? Legg igjen en kommentar under! ❤️

Legg igjen en kommentar