Bærekraftige yogaklær

Filosofien innenfor yoga lærer oss å ta vare på kroppen vår og hva vi putter i den. Den lærer oss at kroppen vår er et tempel som vi må ta vare på, og at vi må tenke over hvem vi omgir oss med. De siste ti årene har yoga blomstret opp og blitt trendy på verdensbasis, noe som også har ført til en oppblomstring i yogaklær. Ofte ser vi trange tights og korte treningstopper på yogabilder som florerer på Instagram, og hvis man har begynt å prøve seg på yogamatten, vil man også forstå at det er på tide å investere i noen spreke yogaklær.

Men visste du at treningsklær er laget av syntetiske materialer? Treningsklær er plastbaserte tekstiler. De er tynne, tørker fort og er supre på å transportere svette. Men de er også en syndebukk i å øke produksjonen av plastikk. Og det å være et miljøsvin, det går vel ikke hånd i hånd med yogiske retningslinjer? Nei.

Heldigvis tok det ikke mange år med yoga i popkulturen vår før noen innså at masseproduksjonen av yogaklær ikke var særlig gunstig. Og det finnes nå flere etiske, bærekraftige merker som fører yogaklær som er med på å skape en bedre verden. Ved å velge et av dem er du også med på å skape en bedre verden, og hjelpe andre til å ta mer bærekraftige valg. Så hvorfor er bærekraftige yogaklær bedre enn de ordinære treningsklærne?

  • Mange merker benytter seg av resirkulert plastikk, da spesielt plastikk som reddes fra havet vårt. Det er likevel et problem med dette, nemlig mikroplasten som slippes ut i havet. Derimot er ingen problem for store: du kan enkelt skaffe deg en vaskepose spesielt utviklet for å minimere utslippet av mikroplast som oppstår i vaskemaskinen og pumpes ut i havet.
  • Andre benytter seg av 100% naturlige materialer. Ofte er derimot ikke disse materialene like pustende eller elastiske som syntetiske materialer – men et av merkene nedenfor har funnet en rimelig bra løsning på dette også, og svaret vil kanskje overraske deg. Med andre ord: fortsett lesingen!

Ved å velge bærekraftige yogaklær vil du ta et standpunkt i hva du har på deg under yogaøvelsen, og forhåpentligvis vil dette valget være med på å inspirere deg til å ta en titt på resten av garderoben din også: vet du egentlig hvilke materialer alle plaggene du har er laget av? Hvor de er laget, hvordan de er farget, og hvilken påvirkning det har på miljøet? Merkene nedenfor er ærlige, etiske firma som ikke legger skjul på noen del av prosessen sin – fra plante (eller plastikk) til kroppen din. Dette er yogaklær du kan føle deg vel i, i tillegg til å gjøre en innsats for miljøet.

Girlfriend Collective

Amerikanske Girlfriend Collective fører trenings- og yogaklær laget av resirkulert plast. De bryr seg om etiske retningslinjer i produksjonen, og tilbyr minimalistiske, elastiske klær man aldri kunne trodd var laget av plastflasker. Likevel er det sannheten. For å lage en tights, benytter de seg av 25 resirkulerte plastflasker – og LITE leggingsen er laget av fiskegarn som ellers opphoper seg på havet og er en fare for sjødyrene.
Ekstra bonus: innpakningen er også laget av 100% resirkulerte materialer!

Bærekraftige yogaklær
Skjermdump fra Girlfriend Collective

Wolven

Visste du at nesten 8 millioner tonn plast ender opp i havet hvert eneste år? Wolven er en av dem som ønsker å gjøre noe med det. Klærne er utviklet av OEKO-TEX sertifiserte plastflasker, og resultatet er like hurtigtørkende og svettetransporterende som vanlige sportsklær. Designet på klærne er inspirert av naturen, og vil sørge for at du er moteriktig – enten det er på yogamatten eller på SUP yoga.

Bærekraftige yogaklær
Tøffe design og bærekraftighet er i fokus hos Wolven.

Pansy

Med fokus på kvinner i alle størrelser, har California-baserte Pansy utviklet sportsklær og undertøy i 90% økologisk bomull og 10% spandex fra resirkulert plastikk. En gave til alle kvinner, med fokus på miljø og bærekraftighet!

Bærekraftige yogaklær
Behagelig og bærekraftig undertøy fra Pansy – som passer perfekt med yogatightsen deres!

Groceries Apparel

Et annet amerikanskbasert foretak, som utvikler alle klærne sine i Los Angeles. Ved å hjelpe familiegårder og benytte seg av kortreiste materialer, er de opptatt av å endre motebildet. Du vil finne 100% GMO-frie klær, og de benytter seg av alt fra resirkulert plast til hamp og eukalyptus. Groceries Apparel bruker kun vegetabilske fargestoffer i fargeprosessen sin.

Bærekraftige yogaklær
Finn roen på yogamatten med håndfargede klær fra vegetabilske fargestoffer.

The Salvage

Spanske The Salvage benytter seg av resirkulert plast og resirkulert bomull fra India, og lager alle yogaklærne for hånd i Spania. Deres mål er å minske avfall som blir glemt i verden. Det første året de åpnet butikken sin kunne de stolt si at de har redusert og tatt i bruk 500 kg avfall som ellers ville ha vært bortgjemt på en søppelfylling eller svømt rundt i havet.  

Bærekraftige yogaklær
Skjermdump fra The Salvage.

Organic basics

Danske Organic Basics bruker naturlige, bærekraftige, resirkulerte og nedbrytbare tekstiler i kolleksjonene sine. De benytter seg av fabrikker med høye standarder i Europa, og sørger også for å være med på å utvikle en bedre verden: to ganger i året donerer de profitt til aktivister og organisasjoner som er med på å gjøre verden mer bærekraftig. Yogatightsene er utviklet av resirkulert nylon, og TENCEL toppene er laget av tremasse. 

Bærekraftige yogaklær
Skjermdump fra Organic Basics.

Purusha People

Denne listen ville ikke vært komplett uten å også nevne noen som kun fokuserer på 100% naturlige materialer. Resirkulering og det å gi plast nytt liv, er både bra og innovativt, men likevel er det mange som helst ønsker seg 100% plantebaserte klær. Purusha People innfrir dette ønsket. Og helt uten at du trenger å ta bort gleden ved å bevege deg i elastiske treningsklær! Mange vet at både bomull og hamp, som er 100% naturlige, kan bli litt stive i bruk, og kanskje derfor ikke er praktiske å lage yogatightser av. Med andre ord: det er en grunn til at treningstøy er laget av polyester, og er elsket av alt fra idrettsutøvere til yogier. Men det er dessverre ikke gunstig for planeten vår. Heldigvis finnes det en løsning. Eukalyptus. Når det er omgjort til tekstil, er et fiber som oppfører seg likt som syntetisk polyester. Purusha People bruker eukalyptus som er høstet inn på en bærekraftig måte her i Europa, og ønsker å glede andre med supertekstilet: det er silkemykt som polyester, tørker fort og er elastisk. 

Bærekraftige yogaklær
En av toppene som er laget av eukalyptus fra Purusha People.

Legg igjen en kommentar