Balansebrett test: Markedets 3 beste balansebrett

Balansebrett er et godt og enkelt treningsredskap som hjelper deg med å bedre balanse og styrke kjernemuskulaturen. De tar ikke så stor plass hjemme, og ser kanskje enkle ut – men prøv å stå på ett balansebrett, så vil du raskt forstå hvor mye balansetrening du faktisk trenger! Det gøyale er at det finnes balansebrett for både nybegynnere og de som er mer avanserte i balansetrening. Enten du kun trenger å øve på balanse eller ønsker å utføre ulike øvelser på balansebrettet, vil det garantert styrke treningsrutinen din for det bedre. Noen balansebrett ruller frem og tilbake, noen vugger fra side til side, mens andre kan svinge seg i en hel sirkel: med andre ord finnes det et hav av muligheter.

Derimot kan det også være forvirrende å starte jakten på et balansebrett. Derfor vil vi gjerne guide deg gjennom de beste balansebrettene på det norske markedet, samt gi deg gode pekepinner for hva du egentlig trenger å se etter før du bestiller et balansebrett. Hvis du er usikker på om et balansebrett er for deg, har vi også fått med alle de fantastiske fordelene balansebrett kommer med – for om det er én ting du ønsker å vedlikeholde etterhvert som årene går, så er det balansen din.

Nettbutikker jeg anbefaler å kjøpe balansebrett fra

Her får du norske kunderettigheter som 14 dagers angrerett og ingen moms eller toll.

Balansebrett test – her er de beste balansebrettene

1. Abilica Balansebrett – Testvinner

abilica1

Et godt og solid balansebrett med stor flate samt et stødig og klassisk design.

 • Forebygger skader i ankler og knær
 • Stor diameter på 39 cm
 • Godt priset
 • Snill mot gulvet – lager ikke riper

Fåes kjøpt hos Gymgrossisten og Bodystore.

2. Balanseplate fra Master Fitness – For den viderekommende

masterfitness

Dette brettet fra Master Fitness kan være litt vanskeligere i bruk enn Abilicas. Allikevel vurderer vi det som det aller beste balansebrettet for folk som har brukt lignende produkter i stor utstrekning tidligere.

 • Godt feste for føttene
 • Liten «kurve» under brettet, noe som øker vanskelighetsgraden
 • 39 centimeter i diameter
 • Fungerer bedre til balansetrening enn til å styrke kjernemuskulaturen
 • Enkel å rengjøre

3. Casall Balansepute – Liten og enkel

Skjermbilde 2021 07 15 kl. 11.55.08

En liten balansepute kan være en grei erstatning for et balansebrett dersom du har lite plass. Det er også ideelt for løpere eller de som ønsker å øve seg på SUP yoga – uten å være ute på vannet.

 • Liten og enkel
 • Styrker ankler
 • Passer for oppvarming og rehabilitering
 • 40×30 cm – lett å oppbevare

Fås kjøpt hos CDON og Training365.no.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe et balansebrett

Det finnes primært to typer brett som selges i Norge:

 • Balansebrett med tykk, avlang underflate
 • Balansebrett med tynn, liten ball-aktig underflate

Det kan kanskje være vanskelig å forstå hva disse ordene indikerer, spesielt dersom man ikke har brukt et balansebrett før. For å redegjøre for de ulike balansebrettene, kan disse bildene hjelpe til å illustrere de to type brettene som er vanligst på det norske markedet:

abilica1 edited
Tykk underflate
sissel1
Tynnere, ballformet underflate

Balansebrett med tykk underflate er stabile og perfekte for nybegynnere. De er enkle i bruk og mer skånsomme mot anklene dine, ettersom bevegelsene ikke blir like brå. Disse brettene egner seg både til nybegynnere og mer erfarne treningsentusiaster, da de mer erfarne får muligheten til å utføre mer avanserte øvelser med mer stabilitet enn brett med mindre underflate.

 • Nybegynner-vennlig
 • Gir ekstra støtte
 • Mer behagelig å bruke for mindre erfarne treningsentusiaster
 • Passer både til muskelstyrke og balanseøvelser

Balansebrett med en mindre underflate vil naturligvis være vanskeligere å holde balansen på.

 • Vanskeligere å holde balansen
 • For mer erfarne mennesker med god balanse
 • Passer ikke like godt til rene muskelvekst-øvelser som for eksempel squats

Med andre ord, er det kanskje lurt å velge et balansebrett med tykk underflate dersom du er i tvil. Dette gjelder for både nybegynnere og treningsveteraner; det vil gi deg et flott utgangspunkt å bygge på, slik at du vet hva du trenger til treningen din.

Vi har også inkludert en balansepute i testen vår. Dette er en mye mildere versjon av et balansebrett, men har gode fordeler hvis du ønsker å øve på balanse. En balansepute kan være behjelpelig for:

 • Løpere som ønsker bedre styrke i anklene
 • De som ønsker å prøve SUP yoga, men kanskje ikke tør å prøve ute på vannet ennå – balanseputen gir deg et lite område du skal fokusere på og ikke falle ned fra
 • Rehabilitering etter skader

En balansepute er med andre ord en god erstatning for et balansebrett, og de tar også mindre plass i hjemmet. Nedenfor er en liten introduksjonsvideo til balanseputen vi har omtalt i denne testen:

Fordeler med et balansebrett

Et balansebrett åpner for en haug med forskjellige øvelser og bruksområder. Det kan hjelpe til med å trene enkel balanse, være med på å gjøre treningsrutinen mer dynamisk, eller forbedre ferdighetene til ulike sportsgrener (f.eks. surfing, skating osv.). Et balansebrett er likevel mest kjent for å styrke kjernemuskulaturen. Som vi tidligere har nevnt i den store testen vår av treningshjul, er det kjernemuskulaturen hjelper oss nemlig gjennom alt vi gjør i løpet av en dag; alt fra å stå opp fra sengen til å løfte opp veska til å gå nedover gata. Den viktigste oppgaven kjernemuskulaturen har, er å holde oss oppreist. Med andre ord, dersom du ikke er en treningsentusiast fra før av, vil du kunne dra nytte av å fokusere på treningsformer som styrker kjernemuskulaturen. Det vil gjøre deg bedre utrustet til andre treningsprogram. Hvis du trener ofte, vil det også være viktig å ha egne treningstimer eller dager hvor du kun fokuserer på kjernemuskulaturen.

Det finnes flere måter å bruke et balansebrett. Primært er samtlige av disse øvelsene rettet mot å styrke minst èn av følgende fokusområder:

 • Økt muskulatur i ben (ankler, knær, legger og lår)
 • Sterkere kjernemuskulatur*
 • Forebygging av skader
 • Opptrening etter skader i benene
 • Forbedret balanse
 • Generelt økt kroppskontroll

* = Her er en NHI-artikkel om kjernemuskulaturen hvis du trenger å lese deg opp på mer info om det.

Hvis du har et ønske om å bli inspirert til alle de forskjellige øvelsene du kan gjøre på et balansebrett, så vil jeg anbefale videoen under.

Video: Slik bruker du et balansebrett for økt muskelstyrke og balanse

De første balansebrettene

Balansebrettets historie er ikke urgammel – men likevel har de blitt brukt nesten helt siden det første sirkuset begynte å ha oppvisninger. Med andre ord ble det brukt som en merkevare for underholdning, men de siste tiårene har det enkle balansebrettet tatt verden med storm. Først og fremst ble det brukt av de som trener ulike balansepsorter. Det er nemlig genialt å bruke et balansebrett hvis man ikke kommer seg utendørs for å surfe, skate eller stå på snowboard, men trenger å opprettholde balansen sin. Dette gjelder også hvis man har vært utsatt for en skade, og kanskje må holde seg til litt enklere former for balansetrening enn å kjøre i løyper eller på baner. Men fenomenet stopper ikke det.

Det er også gøy for barn å trene på balanse (da de gjør det ubevisst utendørs også, mens de hopper fra stein til stein), det har store fordeler for eldre som ønsker å gjenopprette eller opprettholde balansen sin, det er styrkende for treningsentusiaster, og selvfølgelig: et balansebrett vil hjelpe det moderne mennesket som bruker utallige timer sittende foran en skjerm til å holde seg i form og opprettholde en sterk kjernemuskulatur. Etter studier har vist alle plagene som kontorjobbing medfører, har mange fått øynene opp for stående kontorplasser. Å balansere på et balansebrett mens man jobber er både gøy og utfordrende; bare sørg for å velge et balansebrett som ikke krever for mye fokus!

Litt ekstra om vår testvinner

Vår testvinner er Abilica balansebrett, som kommer fra det populære merket Abilica. Det er ikke uten grunn at disse gikk rett til topps i scoren vår. Abilica har nemlig vokst seg frem som en av de mest kjente merkene innenfor norsk sportsindustri. De har hatt et stort fokus på å selge produktene sine på nett.

Produktene til Abilica er ofte gjenkjent ved å være av høy kvalitet – og for å spesielt treffe det segmentet av folk som ikke har alt for mye erfaring med trening.

Ofte stilte spørsmål

Kan eldre bruke et balansebrett?

Det kan være store fordeler for eldre å trene opp balansen med et balansebrett. Noe av det første man mister etterhvert som årene går, er faktisk balansen. Som tidligere nevnt, trenger vi balansen for å kunne gå, løpe og utføre mange bevegelser i hverdagen. Hvis man har god balanse, har studier vist at man ikke bare kan opprettholde en sunn kropp, men også god kognitiv forståelse, samt hukommelsen* – med andre ord: balansebrett kommer med mange gunstige fordeler for eldre.

Hva er de beste balansebrettene i Norge?

I oversikten over har vi listet de produktenene vi mener er best. Alle balansebrettene har forskjellige egenskaper og prisklasser, slik at du kan velge det beste til ditt behov.

Kan et balansebrett hjelpe mot vond rygg?

Ja. Smerter i nedre del av ryggen er ofte et resultat av at du har en dårlig holdning når du sitter, går og står. Balansetrening kan forbedre holdningen din. Skal man tro den verdenskjente nettsiden WebMD, eller en utvidet studie utført av kiropraktor assosiasjonen i Canada**, så er balanseøvelser en god måte å styrke kjernemuskulaturen på. Hvis du har god balanse og en sterk kjernemuskulatur, vil du kunne støtte kroppen bedre mens du går, sitter eller står. Og nettopp derfor vil du også redusere ryggsmerter, da spesielt i nedre del av ryggen, hvis du regelmessig bruker et balansebrett.

Kan barn bruke balansebrett?

Det finnes egne balansebrett til barn, og noen av disse har blitt veldig populære de siste årene, i tråd med mye fokus på minimalisme og Montessori-oppdragelse. Barn har selvfølgelig positive fordeler ved å bruke balansebrett; bare sørg for at de egner seg for barn, eller ha dem under oppsyn hvis de får bruke et som er beregnet for voksne. Vi har ikke omtalt balansebrett for barn i denne testen.

Hvordan rengjør jeg et balansebrett?

I testen vår har vi inkludert balansebrett laget av plast, noe som betyr at de tåler en god dusj. Enten du faktisk tar det med inn i dusjen og spyler litt av det, eller velger å bruke en våt klut, vil du komme langt med litt vann (og eventuelt litt såpe). La det tørke av seg før du bruker det igjen.

Er balansebrett trygge?

De fleste treningsapparater er trygge å bruke dersom de brukes på riktig måte. Det er for det første alltid viktig å lytte til sin egen kropp før man pusher seg selv (og eventuelt treningsapparatet) for mye. Noen balansebrett er enklere å bruke enn andre, men generelt er balansebrett en ganske logisk treningspartner; bare husk å føle seg frem. Du er garantert at balansen din vil gi beskjed dersom den føler seg ukomfortabel!

Kan et balansebrett fremme vekttap?

Avhengig av hvor ofte, hvor lenge og hvordan du bruker balansebrettet ditt, vil du kunne gå ned i vekt ved hjelp av et balansebrett. Det er nemlig mulig å utføre planke, knebøy eller lignende på et balansebrett, noe som er styrkende og fremmer vekttap. I tillegg trener du balanse, som er med på å styrke kjernemuskulaturen; hvis du har en sterk kjerne, vil du «alltid» være i trening uansett hva du gjør, da hele kroppen er aktivert og våken – og det vil hjelpe deg å gå ned i vekt.

Kilder til studier vi henviser til i FAQ:
*Balanse har positiv effekt for kognitive funksjoner og hukommelse
**Balanseøvelser hjelper mot vond rygg

Har du kommentarer eller spørsmål? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar