Barn og yoga går hånd i hånd

Yoga har utallige fordeler for alle aldre, også barn. Derimot trenger man ikke sikte seg inn etter en yogatime som for voksne. For barn handler hele verden rundt dem om lek. Og det er fullt mulig å gjøre yogastunden om til en lek de vil gjøre om igjen og om igjen. 

Gjør det til en lek

Alle barn elsker å være aktive og bruke kroppen sin, og det er synonymt med yoga. Det er lekende lett å få barn til å elske yoga, så lenge man møter dem med en leken tilnærming. Faktisk er det mulig å få med seg barn helt fra 18 måneder, avhengig av hvor mye læreren går inn for det. Derimot er det veldig krevende å få med seg de aller minste, og av egen erfaring vil jeg si at yoga er ypperlig å starte med et sted mellom 3 og 4 år. Som yogalærer for barn er det viktig å huske på at man ikke skal korrigere dem for mye – det kan slå feil ut og gjøre dem umotiverte. Det skal heller være fokus på å ha det gøy, vekke nysgjerrigheten og ikke la det bli til en konkurranse. 

gabriel rodrigues 4Cc0rs9pWI8 unsplash

Hvordan får man det til?

Barn er naturlig flinke til å utøve yoga, da de er myke og fleksible. Når barn skal begi seg ut i yogauniverset er det viktig å huske på de tre L-ene: leke, lære og lytte. La barna gjøre nettopp det, og ikke bygg opp konkurranse mellom dem. 

Den vanligste måten å få barna med på yoga er gjennom en yogafortelling. Man kan gjøre øvelsene om til at dere skal være ulike dyr; for eksempel en marihøne som ligger på rygg og prøver å komme seg rundt til magen mens den vugger fra side til side, og deretter blir om til en kobra når den har rullet seg rundt. Det er også mulig å late som man går rundt i skogen eller stranden, og bruker hele kroppen for å utforske ulike elementer man møter på. 

For barna kan det også være gøy om du legger til en runde med yogakort, hvor hvert barn får trekke et kort, og alle må gjøre stillingen som vises på kortet. Det er mulig å finne flere ulike versjoner av yogakort på engelsk, men det er også mulig å finne på norsk. En av de norske kortstokkene heter Bokstavreisen

Hvis du er i det ekstra kreative hjørnet, kan du også finne på en yogasang som dere synger sammen med en liten yogarutine. Uheldigvis er det enda ingen yogasanger på norsk (vennligst kommenter i kommentarfeltet hvis jeg har gått glipp av noe!!), men det vil være mer moro for barna hvis de har en rytme å følge, kanskje som oppvarming for å gjøre dem klar for yogaeventyret. 

Barn + yoga = harmoni

Akkurat som for voksne, vil barn også finne mer harmoni og balanse gjennom yoga. De vil lære seg å håndtere følelser bedre, ha tro på seg selv og oppnå bedre konsentrasjon hvis det blir utført jevnlig på riktig måte. Nettopp på grunn av dette er det utrolig viktig å ikke presse eller tvinge barnet til å utføre yoga: yogamatten skal være et trygt sted hvor barnet etterhvert vil komme mer i kontakt med kroppen sin, og oppleve den samme sinnsroen du oppnår etter en yogatime. 

anna kolosyuk 4R6pg0Iq5IU unsplash

Når barnet ikke vil gjøre yoga

Det er helt greit om barnet ikke ønsker å delta i starten. Hvis du er en mamma som ønsker å lære yoga til barnet ditt, så bare fortsett å gjøre yoga på din matte, uten å invitere barnet med. Etterhvert vil nok interessen og nysgjerrigheten blomstre hos barnet. Hvis du er en yogalærer for barn og det er foreldrene som har meldt på barnet til timen din, bare la barnet sitte på sin egen matte og observere timen. Ikke press det til å følge med deg. Faktisk er det veldig vanlig, som med alt annet barn blir introdusert til, at de observerer det før de begir seg ut i det. Hvis du er tålmodig, vil barna etterhvert herme etter det du gjør på yogamatten. 

For å opprettholde fokuset, spesielt hos de minste, kan du korte ned tiden man skal holde hver stilling. Ofte kan det også være lurt å ta dem med på en kort flyt, og heller repetere denne flere ganger sammen med dem. Det vil gi dem en mestringsfølelse, da de vil huske hvilken stilling kroppen skal bevege seg inn i. På slutten av hver time er det også lurt å alltid ha litt meditasjon. Barnet vil roe seg ned, samtidig som det lærer seg å være litt alene og samle tankene etter en fin opplevelse på yogamatten. Meditasjonsdelen på slutten kan være med på å inspirere barnet til å enten meditere mer på egenhånd, eller til og med utøve både yoga og meditasjon uten voksne til stede.

mukesh sharma fJGO2FIZ8yo unsplash

Vårt digitale samfunn

Sannsynligheten for at barnet ditt vokser opp og bruker mye tid foran en skjerm, er veldig stor. Det er bevist at barn beveger seg mye mindre enn før, og nettopp derfor har generasjonen av barn som vokser opp nå enda bedre utbytte av yoga og meditasjon. Gjennom yoga vil de ta i bruk kjernemuskulaturen sin, lære at lek og bevegelse går hånd i hånd, og i tillegg få en avkobling fra den digitale strømmen med inntrykk som befinner seg rundt dem. Yoga er også med på å regulere nervesystemet, noe som igjen leder til at de håndterer følelser bedre: for dessverre er det blitt mer og mer vanlig at de unge gjemmer seg bak en skjerm hvis ting blir vanskelig, eller at foreldrene sender dem nettbrettet når de har en trassanfall. Gi barnet muligheten til å føle seg bra både i kroppen, sinnet og sjelen gjennom yoga. Akkurat som for oss voksne, kan yoga bidra til å gjøre vanskelige situasjoner litt lettere hvis vi kjenner til ulike yogateknikker. Ved å introdusere barnet til yoga, gir du det med andre ord en gave for livet. 

Når vi snakker om skjermer…
…så er det faktisk mange bra videoer på nett som kan introdusere barn til yoga. Svenske Yogobe har lærerike og spennende økter som kan være en bra måte å starte på. 

Legg igjen en kommentar