Bekjemp forkjølelsen med en velsmakende smoothie

Når kulda setter inn, er det mer enn bare hyggelige kosekvelder under teppet som står for dør. Høsten er nemlig også tiden influensa og forkjølelse banker på, og faktisk så mange som 1 av 10 nordmenn får seg en skikkelig omgang med influensa hvert år. Heldigvis finnes det flere måter å forebygge og jage bort rennende neser og febertokter. Dersom du passer på å få i deg masse frukt og grønt som inneholder alle de vitaminene kroppen trenger når sollyset vinker farvel for sesongen, kan du nemlig slippe unna et tårn av tørkepapir og antibiotika. 

Det aller viktigste å passe på gjennom høst- og vintersesongen, er vitamin C. Ulike studier har vist at høyt inntak av C-vitaminer kan gjøre forkjølelsen kortere, i tillegg til å forbedre immunforsvaret. Man trenger likevel ikke ty til C-vitamin tabletter fra apoteket: det er mange frukt og grønnsaker som inneholder supervitaminen Men det er ikke bare C-vitaminer som hjelper mot forkjølelse. Både ingefær og gurkemeie er bevist å være trofaste venner gjennom feber og hoste, da de virker betennelsesdempende. De har også antiseptiske egenskaper, og åpner opp nesegangen og bihulene. 

alexander mils nesUgwNX3u4 unsplash

Honning er et annet vidundermiddel mange sverger til både for å forebygge forkjølelse, samt å øke inntaket av hvis hostekulene inntreffer. Det inneholder antioksidanter og har antibakterielle egenskaper. Honning er også med på å dempe hosten, og kan gjøre det enklere for barn å få i seg rå hvitløk under sykdomfrembrudd dersom du blander det sammen med honning.

Selv om det finnes mye du bør spise, finnes det også en rekke matvarer du bør styre unna dersom du ønsker å holde immunforsvaret på topp. Hvis du klarer å kutte ned på sukker, gluten og meieriprodukter, vil de fleste oppleve forbedret helse og forebyggelse av sykdomsutbrudd gjennom de kalde månedene. Derimot kan yoghurt og kefir, som er syrnede meieriprodukter, være gunstige før en forkjølelse inntreffer. Likevel bør du unngå dem når du allerede ligger strekk ut på sofaen, da alle typer meieriprodukter er slimproduserende, og slim gir god grobunn for bakterier og virus. Så hvis du ønsker å bli bukt med forkjølelsen, bør du med andre ord prøve å holde deg unna det mens du er forkjølet.

En enkel måte å få i seg både C-vitaminer og andre gunstige vitaminer og antioksidanter for immunforsvaret er ved å blende sammen en forfriskende smoothie. Enten du liker å drikke smoothie til frokost, som kveldssnacks eller som et mellommåltid, har du muligheten til å få i deg mye frukt og grønt på kort tid. Selv om det finnes et hav av smoothieoppskrifter på nett, trenger man derimot ikke følge disse. Det er lekende lett å blande sammen en smoothie på egenhånd som inneholder alt du trenger for å styrke immunforsvaret, slik at både kroppen din og humøret ditt får en real boost! Den beste smoothien mot forkjølelse er en som er nøye satt sammen av frukt og grønt som inneholder vitamin C, folat, jern, betakaroten og vitamin B6. Selv om du kanskje ikke får med alle i en kopp, gir det deg rom til å fylle på med vitaminer etterhvert som uka går, og bli fristet til å eksperimentere sammen med smoothiemaskinen din. For å sette sammen en smoothie, trenger du en god håndfull av grønne blader, en del væske og en del bær eller frukt. 

Her er likevel litt inspirasjon for å få deg et stykke på vei:

Gult som gull
1 banan (frossen)
saften av en halv sitron
1 ts malt vanilje
1 ts revet fersk ingefær
2 ts malt gurkemeie (eller revet fersk)
1 ts honning
2 dl naturell eller gresk yoghurt
Blend alle ingrediensene sammen i en blender og gjør deg klar for en fantastisk smaksopplevelse. 
Bekjemp forkjølelsen med en velsmakende smoothie
Blåbær blues
1 sitron 
2 appelsiner
1 cm ingefær
2 ts honning
1 dl frosne blåbær
Skrell sitronen og appelsinene, og skjær av skallet på ingefæren. 
Tropiske drømmer
2 appelsiner 
1 frossen banan eller 1 dl frosne jordbær
3 dl appelsinjuice
½ papaya
2 ts fersk revet ingefær
1 kiwi
Husk å skrelle appelsinene og skjære dem i biter. Alt utenom kiwi kjøres sammen til en jevn masse først, 
og deretter tilsetter du kiwi og blender raskt en gang til. Grunnen til dette er for at kiwifrøene kan lage en 
besk pepperlignende smak hvis de knuses og kjøres for lenge i blenderen. 

Med disse velsmakende smoothieoppskriftene, har du et fantastisk sted å starte fra. Når du begynner å bli trygg på blenderen din og ønsker å eksperimentere på egenhånd, er det lurt å vite at du får i deg nok vitaminer og antioksidanter når du tilbereder smoothien. På den måten kan du få flest mulig helsebringende fordeler fra den, og forebygge forkjølelsene gjennom de mørke månedene. Da er det lurt å få i seg en variasjon av disse:

  • C-vitamin: finnes i appelsin, kiwi, sitron, mango, chili, grønnkål, jordbær og ananas
  • Jern: Spinat, aprikos, valnøtter, fersken, fiken
  • B6: Grønnkål, avokado, valnøtter, banan, havre, peanøtter
  • Folat: Spinat, brokkoli
  • Betakaroten: Gulrot, aprikos, spinat
  • Magnesium: Flere nøtter og frø, soyamelk, kakao, banan
  • E-vitaminer:Gresskarkjerner og gresskar, gulrot, mango, spinat, brokkoli, mandelmelk
Bekjemp forkjølelsen med en velsmakende smoothie

Legg igjen en kommentar