Bøker om meditasjon: Mine anbefalinger

Meditasjonsbøker kan være nyttige for folk på alle kunnskapsnivåer. Denne artikkelen har jeg viet til å anbefale mine favorittbøker om meditasjon.

Nettbutikker med et godt utvalg meditasjonsbøker

Dette er nettbutikker jeg personlig har handlet hos. De tilbyr hurtig frakt, 14 dagers returrett og har en svært hyggelig kundeservice

Mine anbefalte bøker om meditasjon

Under gir jeg en litt dypere beskrivelse av hver bok. Har du kommentarer eller spørsmål? Fyr løs i kommentarfeltet under artikkelen!

For nybegynneren: En liten bok om meditasjon

Denne boken er helt ypperlig for deg som nettopp har oppdaget meditasjon. Med sine beskjedne 94 sider, så kan det kanskje kalles mer et “meditasjons-hefte”? 🙂

Uansett klarer forfatteren å presse inn utrolig mye nyttig informasjon i denne boken.

Her får du blant annet:

 • Vite hvorfor meditasjon er helsefrembringende
 • Illustrasjon av viktige meditasjonsøvelser
 • Vise hvordan du ikke trenger å bruke mer enn 5-10 minutter hver dag på å meditere

En velskrevet og godt strukturert introduksjonsbok for nybegynnere. Dette var den første meditasjonsboken jeg leste – og den ga absolutt mersmak.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

For deg som vil gå dypt: Hemmeligheten ved meditasjon

Dette er en bok for viderekommende.

Innenfor meditasjon er det mange forskjellige “skoler”. Det finnes mange mennesker med ulike teorier om hva meditasjon er – og hvorfor meditasjon fungerer for å opprettholde ro i kroppen.

“Hemmeligheten ved meditasjon” går inn for å svare på nettopp disse litt dypere spørsmålene.

Dette er ikke en bok som lærer deg å meditere. Her får du en bok som er velskrevet, men ganske dyp. Den inneholder også en god del faguttrykk – uten at disse blir eksplisitt forklart.

Jeg vil egentlig advare nybegynnere mot å lese denne boken. Til tross for at den er velskrevet og interessant, så tror jeg den kan skremme noen fra å gå litt dypere inn i faget meditasjon.

Det bør du prøve å unngå.

Fåes kjøpt hos Norli.

For å takle livet: Meditasjoner for livets utfordringer

Denne boken bygger på en historie fra Thailand. I 2018 ble et ungt fotballag fanget i en grotte da de prøvde å utforske terrenget i lokalområdet sitt. Det fikk nesten fatale konsekvenser.

Grotte-ekspedisjonen ble en av 2018s store nyhetssaker. Redningsaksjonen var (heldigvis) suksessfull – og fikk etter hvert kallenavnet “Tham Luang cave rescue”.

Hva har dette med en meditasjonsbok å gjøre?

Alt.

“Meditasjoner for livets utfordringer” viser til at guttene i Thailand brukte meditasjon som virkemiddel for å klare seg gjennom den grufulle opplevelsen.

Forfatteren Leah Weiss er en internasjonalt anerkjent professor. Hun har analysert guttenes oppførsel – og kommet opp med 5 steg du kan bruke i meditasjonen din for å takle livet bedre.

En internasjonal bestselger.

Boken er vel verdt de kronene den koster.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

For deg som trenger avspenning i hverdagen: Meditasjon – dag for dag

“Meditasjon – dag for dag” er en bok som tar deg med på en spennende reise i ditt eget hode. Bokens mål er å få leseren til å øve på å oppnå det forfatteren kaller “mindfullness”.

For mange kan det virke som et moderne buzz-ord som ikke gir så mye mening. I bunn og grunn handler det om å ikke bli mentalt spist opp av de inntrykkene du har rundt deg. Stress. Jobb. Henting i barnehage. Regninger som skal betales.

Boken gir deg en flott kombinasjon av meditasjonsøvelser og råd til hvordan du skal takle livet ditt. Til tross for at den handler delvis om det spirituelle, så er den skrevet på en veldig tydelig og presis måte.

Forfatteren er en verdenskjent fransk psykiater som har mange års erfaring med å forstå meditasjonens kraft på menneskets mentale helse. Anbefales.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

Krisehåndtering: Meditasjoner for mennesker i krise

Denne boken er i mine øyne sterkt undervurdert.

Alle mennesker vil i løpet av livet gå gjennom tyngre perioder. Det kan det være mange forskjellige grunner til. Familiære. Jobbrelaterte. Bosituasjonen kan bli endret over natten.

I slike tilfeller vil mange føle på en rådløshet. Hvor skal man søke hjelp? Hva skal man ta seg til?

Det vil du få svar på i denne boken.

Meditasjon handler om mye mer enn å sette seg i lotus-stilling og føre armene opp i hodehøyde. Det handler like mye om å være mentalt forberedt til å takle kriser som skulle oppstå i hverdagen.

Hvis du kjenner på at dette er noe du vil forbedre i ditt eget liv, så anbefaler jeg i stor grad denne boken.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

Hvorfor lese bøker om meditasjon?

Forhåpentligvis har du funnet noen bøker som kan tilfredsstille ditt behov. Meditasjon er et veldig bredt begrep, og jeg har prøvd å anbefale ulike typer bøker.

Det å meditere har en rekke helsefremkallende effekter. Mayoclinic.org er en av verdens mest anerkjente helse-nettsider. De har skrevet en artikkel som tar for seg noen av fordelene ved å meditere.

Her er noen av dem:

 • Gir deg et nytt perspektiv på stressende situasjoner
 • Gir deg ferdigheter til å håndtere stress
 • Gjør deg mer trygg på deg selv og din egen kropp
 • Du forstår ditt eget sinn bedre
 • Minker negative tanker
 • Du blir mer kreativ
 • Du blir mer tolerant og tålmodig

Hvis dette høres ut som noe av det du trenger å jobbe med, så bør meditasjonsbøker snarest mulig bli en del av hverdagen din.

Husk på at ting tar tid. Tålmodighet er en dyd. Du må derfor regne med at du må ha en innkjøringsperiode på et par uker før du har blitt kjent med meditasjonen.

Bøker eller digitalt materiale?

Et vanlig spørsmål jeg får ofte er:

“Kan du ikke bare lære deg meditasjon på internett? Hvorfor driver du og leser alle disse bøkene?”

Og jeg forstår i aller høyeste grad motivasjonen bak et slikt spørsmål. Det finnes utallige (gratis) læringsvideoer på Youtube som lærer deg om motivasjon. Allikevel vil jeg fremheve to fordeler med å bruke bøker.

For det første handler mediteringi stor grad om å bruke hjernen på en riktig måte. Når man stirrer inn i en skjerm, så har man et helt feil “mindset” til å lære noe om meditasjon. Bøker er mye “snillere” mot hjernen din.

I tillegg handler det mye om kompetanse. Alle kan hevde at de kan læren bak meditasjon når de laster opp en læringsvideo på Youtube. Svært få kan publisere en bok hos et anerkjent forlag. Kun de absolutt største ekspertene innenfor fagfeltet blir internasjonale bestselgere.

Derfor stoler jeg mer på bøker. Det bør du også gjøre.

Ofte stilte spørsmål

Er det best å lese bøker om meditasjon på norsk?

Alle bøkene jeg har anbefalt i denne artikkelen er skrevet på norsk. Et par av dem er skrevet av internasjonale forfattere og oversatt.

Enkelte bøker mister “gnisten” og “magien” når de blir oversatt. Men ikke de bøkene jeg har anbefalt i denne artikkelen. Meditasjon er heldigvis et universelt språk.

Hvor får man kjøpt bøker om meditasjon?

Jeg er en stor tilhenger av å kjøpe bøker på nett. Det tar bare et par dager før de ankommer. I tillegg har man et utrolig mye større utvalg enn i de fleste bokhandler.

Som tidligere nevnt vil jeg anbefale Norli og Adlibris.

Hvilken bok om meditasjon er best for en nybegynner?

Uten tvil boken som kalles “En liten bok om meditasjon”. Den inneholder alt en nybegynner trenger å vite.

Fine øvelser. Pusteteknikker. En kort forklaring om hvorfor meditasjon fungerer så godt. I tillegg er den både ganske tynn, billig og lettlest.

Vet du om noen andre bøker om meditasjon du kan anbefale? Har du noe annet på hjerte som omhandler disse bøkene? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under artikkelen 💖

5 kommentarer om “Bøker om meditasjon: Mine anbefalinger”

 1. takk for boktips!

  Dette passer perfekt for en venninne av meg. Hun begynte å meditere for noen måneder siden etter at vi har «pushet» henne til det. Dessverre havnet hun i en ganske kjip situasjon med samlivsbrudd m.m.

  Hun hevder selv at mediteringen hjelper henne med å samle tankene sine, så da tenkte vi selvfølgelig: «Go for it, girl!»

  …og nå skal vi kjøpe noen bøker til henne for å blidgjøre henne enda mer 😀

  Svar
 2. «Meditasjon dag for dag» kan virke litt vag, ja. Men det er bare for de som ikke har satt seg ordentlig inn i hva meditasjon kan gjøre for kroppen.

  Det er faktisk en veldig god bok. Den tar for seg alle de viktigste aspektene av meditasjon, og er både lettlest og interessant.

  I og med at jeg har så mange positive ting å si om boken, så lurer du kanskje på om jeg er forfatteren? 😉

  Det er jeg ikke. Han er fransk.

  Svar
 3. Jeg begynte først å få øynene opp da Gud Erling Haaland begynte å meditere etter at han scoret.
  Han sa vel noe sånn etter målet som at «jeg gjør det for å spre meditasjon til hele verden» 😀

  Tenk for en gud han er …og tenk så mange som har begynt å meditere på grunn av Jærens store sønn

  Svar
 4. Stressende situasjoner er noe vi alle opplever i løpet av dagen. Og det er så utrolig mange fine pusteøvelser som folk ikke er klar over, men som man kan lære seg å jobbe med.

  Stressmestring og meditasjon hører i stor grad sammen. Du er kanskje ikke klar over det, men det er virkelig noe du kanskje bør jobbe litt med. 🙂

  Svar
 5. Visste ikke at de hadde laget en meditasjonsbok om grotte-hendelsen i Thailand. Men det mener jeg er en perfekt anledning til å skrive en sånn bok.

  Man blander inn ekte hendelser som folk flest kan relatere seg til. Har jobbet med meditasjon i mange år, og er enig i at det er litt vanskelig å «få tak på» hva det egentlig er og handler om. Derfor tror jeg mange trenger en innkjøringsperiode for å i det hele tatt forstå dette universet.

  Bøker hjelper KJEMPEMYE.

  Svar

Legg igjen en kommentar