Fag- og skjønnlitteratur: Bøker om psykisk helse

Dette er en produktguide for deg som ønsker bokanbefalinger relatert til psykisk helse.

Du bør derfor ikke bruke denne artikkelen som medisinsk rådgiving eller erstatning for profesjonell hjelp.

Sliter du eller noen av dine nærmeste med alvorlige psykiske problemer, så bør du kontakte det offentlige helsevesenet og/eller Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer: 116 123.

Det blir mer og mer vanlig å snakke åpent om psykisk helse. Dette er noe som nærmest har kommet som en revolusjon etter at samfunnet begynte å åpne seg mer opp på 80-tallet. Tidligere holdt alle følelsene sine tilbake – og det å ha mentale problemer ble sett på som en svakhet.

I 2008 publiserte dagensmedisin.no en interessant artikkel. Der står det at hele 9 av 10 nordmenn føler seg trygge på å snakke med familie og venner om sine mentale problemer. Det er veldig gode tall.

Men det er fortsatt mange som kvier seg for å dele følelsene sine. Mange av oss foretrekker å søke objektiv informasjon. Heldigvis er det skrevet mange bøker om psykisk helse. I denne artikkelen finner du bokanbefalinger som kan hjelpe deg med å forstå temaet på en bedre måte.

Nettbutikker vi anbefaler å handle hos

Vi anbefaler disse tre nettbutikkene på grunn av våre gode erfaringer med dem. Det er også en håndfull andre norske nettbutikker som selger bøker. Men de har dessverre ikke kommet gjennom vårt nåløye.

Anbefalte fagbøker om psykisk helse

Vennligst merk at dette ikke er faglitteratur for helsepersonell. Disse bøkene er enkle å forstå for alle som ikke har en fot innenfor legemiddelindustrien eller helsevesenet.

Økt forståelse for hjernen: «Hva er greia med meg – og deg og alle andre?»

greia

Mange som sliter med forskjellige varianter av angst og depresjon tenker ofte at:

«Det er jo bare meg det er noe galt med? Alle andre går rundt og er helt normale i hodet?»

Du aner ikke hvor feil du tar.

Alle sliter med sitt. Og denne boken er ufattelig god til å peke på de vrangforestillingene vi skaper i hodene våre.

«Hva er greia med meg – og deg og alle andre?» er en fin leksjon i psykologi knyttet til angst, vonde tanker og mentale problemer.

Den er lettlest, men samtidig går den akkurat nok i dybden til at du får noe veldig nyttig ut av den. Undertittelen «En håndbok i psykisk helse» er en tittel den absolutt fortjener.

Et godt valg for deg som ønsker å forstå mer av de vonde tankene mennesker går rundt med.

Fås hos Norli og Ark.

Japansk oppskrift på lykke: «Ikigai» av Justyn Barnes

ikigai

Ikigai er et japansk ord som, direkte oversatt, betyr å finne meningen med livet.

Hvorfor står vi opp om morgenen hver dag? Hva er det som driver oss?

Og enda viktigere: hvordan er det vi kan øke motivasjonen til å gjøre ting i hverdagen? Hva er nøkkelen til å føle at livet sitt er fullkomment?

Svarene er naturligvis individuelle. Men «Ikigai» er en veldig god og velskrevet bok som kan veilede deg til å se innover og forstå mer av hva som gjør at du enkelte dager føler deg bra – og andre dager ikke fullt så bra.

Jeg skal innrømme at jeg var veldig skeptisk før jeg leste denne. Men jeg ble overbevist. Og vel så det.

Fås hos Norli og Ark.

For deg med aldrende familiemedlemmer: «Psykisk helse hos eldre»

hoseldre

Det er vanskelig å sette seg inn i eldres situasjon for oss som er litt yngre.

Samfunnet rundt aksepterer på en måte at eldre blir demente, skrøplige til beins og må sitte mye stille.

«Sånn er jo de gamle», tenker vi. Det er en del av livsløpet til oss mennesker.

Men forskning viser at det er ufattelig mange eldre som sliter med dype depresjoner når kroppens funksjoner svikter. Denne boken gir et ufattelig presist bilde av hvordan flere eldre føler seg forbigått av familie og helsevesenet når de bikker en viss alder.

Tro meg: du kommer til å få noen tanker når du blar gjennom denne boken. Den gir også veldig mange tips til hva du kan gjøre i nærkontakt med eldre for å holde psyken deres vedlike.

Sterk og viktig bok om en sårbar gruppe.

Fås hos Norli og Ark.

Beste «skjønnlitterære» bøker om psykisk helse

Begrepet «skjønnlitterært» blir kanskje dratt til langt ut da jeg skrev denne listen. Det er ikke alle de anbefalte bøkene under som har fiktige karakterer og en bestemt tidslinje.

Kriterier for å være på denne listen er at det er en historie som omhandler psykisk helse. Om dette er selvopplevd eller fortalt gjennom en karakter er i utgangspunktet ikke særlig viktig. Det viktigste er at boken er ærlig, realistisk og gir et innblikk i hvordan mennesker med psykiske lidelser opplever ting rundt seg.

Ærlig og personlig: «Evig søndag» av Linnea Myhre

9788210052682

Linnea Myhre, en forholdsvis kjent TV-personlighet og blogger, gjorde sin forfatterdebut med boken «Evig søndag».

Til tross for at det ikke er noe stort litterært verk, så er det i aller høyeste grad både relevant og ærlig. Ærlighet er nok det ordet som beskriver boken best.

«Evig søndag» er selvbiografisk om en ung kvinne som sliter med sosial angst. Allikevel er hovedfokuset i boken knyttet til depresjoner og spiseforstyrrelser – alt sammen i en ond sirkel.

Myhre beskriver veldig godt hvordan hun oppfatter møtene med psykologer. Dette var kanskje de sterkeste skildringene i hele boken.

Fås hos Norli og Ark.

Hjerterå og trist roman: «La oss håpe på det beste» av Carolina Setterwall

laosshaa

Det er ikke ofte jeg anbefaler andre å lese bøker som går rett inn i hjertet. «La oss håpe på det beste» er en gjennom-trist roman.

Men den er viktig. Det er en bok som belyser et tema som dessverre alt for mange mennesker opplever; å miste sin kjære alt for tidlig.

Aksel og Carolina er hovedfigurene i boken. Etter at Aksel dør en brå død som ung mann, så må Carolina klare seg med et barn alene.

Gjennom boken får vi tilgang til hennes innerste tanker, noe som er ufattelig sterk lesning. Et mesterstykke innenfor skjønnlitterærsjangeren.

Det er neppe en bok jeg kommer til å lese igjen. Når det er sagt, så tror jeg den kan fungere som terapi for mange som har gått gjennom noe lignende.

Fås hos Norli og Ark.

Brutal historie om anoreksi: «Svart belte» av Marianne Håheim

9788249515516

For alle som har kjent noen som har slitt med anoreksi i ungdomsårene, så går «Svart Belte» rett i roten av hjertet.

Boken omhandler en jente som gjennom ungdomsårene sliter med anoreksi. Vi kommer helt inn i karakterens indre tanker.

Og til de som alltid har lurt på hvordan «man ikke bare kan spise noen brødskiver så man ikke sulter»; les denne boken.

Den er til dere.

Det er også en bok som er velskrevet, er sånn passe lang og har svært gode skildringer. Ikke bare er de psykiske lidelsene godt beskrevet. Generelt sett er også denne forfatteren helt tydelig veldig talentfull.

Fås hos Norli og Ark.

Ofte stilte spørsmål

Andre bokanmeldelser

2 kommentarer om “Fag- og skjønnlitteratur: Bøker om psykisk helse”

 1. Linnea Myhre leste jeg på flyet på vei til Magaluf en gang. Boken ga meg et ordentlig hardt stikk i magen – som om jeg leste biografien til noen som bare hadde dødd innvendig.

  Tror aldri jeg har lest en så deprimerende bok som «Søndag». Det faktum at den var deprimerende er vel også et tegn på at forfatteren har slitt ganske mye.

  Svar
 2. Takk for fin liste! 🙂

  Det å anbefale folk å lese om psykisk helse kan være utfordrende. Noen bruker slike bøker til terapi. Andre vil bare lære seg mer om hva familiemedlemmer eller venner sliter med.

  ALLE mennesker vil på et eller annet tidspunkt oppleve noen former for dumme tanker i hodet sitt…og det er faktisk i litteraturen at svarene finnes.

  Svar

Legg igjen en kommentar