Best i test BOSU ball: de 4 beste på markedet

De aller fleste har nok vært borti en BOSU ball tidligere. Enten det var et apparat i gymsalen på barneskolen eller fantes i stua sammen med treningsfilmer i VHS format på slutten av 90-tallet, kan nok mange dra nostalgiske minner frem når de tenker på en BOSU ball. Hvis du er av en nyere generasjon, har du nok også kommet over en BOSU ball på treningssenteret. Det har deg nemlig slik at BOSU ballene like populære som de var for 20 år siden, og er et fantastisk treningsapparat å ha på hjemmebane.

Hvis du er på utkikk etter fleksibel og dynamisk hjemmetrening, bør du fortsette å lese. En BOSU ball gjør det nemlig mulig å trene både styrketrening, kondisjonstrening og balansetrening – på utallige ulike måter!

Vi har testet ulike Bosu baller slik at du kan finne den som passer deg og din livsstil best.

Bosu ball test – her er de 4 beste Bosu ballene

#Produkt
1.Balance Trainer Elite – Trening i elitestil
2.Nexgen Pro Balance – Yt mer med godt grep
3.Balance Trainer Pro – Heftig balansetrening
4.Balance Trainer Classic – Den klassiske Bosu-ballen

Under har vi oppsummert de ulike BOSU ballene du finner på det norske markedet, slik at du kan finne den BOSU ballen som passer best til deg.

1. Balance Trainer Elite – Trening i elitestil

Med Balance Trainer Elite får du ta øvelsene på Bosu ballen til nye høyder. Denne ballen har et litt annerledes design enn andre Bosu baller, da den kommer med merkninger til Power Zone og Power Line, som hjelper deg å utføre øvelser på en bedre måte.

Power Zone har en ruglete tekstur som gir deg bedre grep, mens Power Line gjør det mulig å plassere kroppen på riktig måte da du kan sørge for at hendene eller føttene har like stor avstand. Da oppnår du også bedre balanse.

Den maksimale vektgrensen er 180 kg.

2. Nexgen Pro Balance Trainer – Yt mer med godt grep

Den originale Bosu ballen var blå, og modellen Nexgen Pro følger fargetrenden. Derimot har Nexgen Pro en overflate med ulike teksturer slik at du kan få mest mulig ut av treningen din.

De fire rillede strekene som strekker seg over ballen gjør det mulig å posisjonere kroppen på riktig måte med full koordinasjon, mens mønsteret på sidene gir deg bedre grep.

Den maksimale vektgrensen er 159 kg.

3. Balance Trainer Pro – Heftig balansetrening

Balance Trainer Pro fra Bosu ball minner om den klassiske versjonen, men var den idrettsutøvere forelsket seg i når den kom på markedet.

Som alle andre Bosu baller gir den deg muligheten til å trene med den på begge sider, og er ypperlig både til balansetrening, kondisjonstrening og styrketrening.

Den maksimale vektgrensen på Balance Trainer Pro er 159 kg.

4. Balance Trainer Classic – Den klassiske Bosu ballen

Den første Bosu ballen kom på markedet i 1999, og det var Balance Trainer Classic. Den innovative idéen og det funksjonelle treningsapparatet tok både hjemmeværende mødre, fysioterapeuter og profesjonelle idrettsutøvere.

Denne klassiske Bosu ballen kommer i en lavere prisklasse enn de nyere modellene, noe som gjør det til et reelt kupp dersom du er på budsjett.

Den maksimale vektgrensen er 135 kg.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe deg en Bosu ball

En BOSU ball er et enkelt og praktisk treningapparat som gjør det enklere å trene balanse og styrke. Det er en god treningspartner som varer i en årrekke, da den er laget av ypperlig kvalitet.

Mange produkter i treningsbutikker kommer i en rekke modeller og varianter, noe som gjør det vanskelig å finne den som passer best for deg og dine behov. Derimot er BOSU ballen veldig enkelt kjøp, da alle modellene har samme bredde og høyde, mens overflaten og prisen varierer litt. Siden det kun er du som kan vurdere hvilken BOSU ball som er best for deg, vil vi gjerne gå gjennom alle fordelene BOSU baller kommer med.

fit man using bosu ball exercise home
House photo created by freepik – www.freepik.com

Hvor praktisk er en Bosu ball?

En Bosu ball er et ideelt treningsapparat å ha hjemme, selv i de minste leilighetene. Her er det virkelig mulig å si at størrelsen ikke teller, da den lille halvrunde ballen gir deg heftige og varierte treningsøkter gang på gang.

Den kan inflateres slik at den tar minimal plass når den ikke er i bruk, enten under sofaen eller i et skap. Når du er klar for å sette i gang med treningen, tar det ikke mer enn ett par minutter å pumpe ballen opp igjen med den medfølgende pumpen. På grunn av dette er en BOSU ball høyst praktisk, både etter og før bruk. Selve treningen er minst like praktisk. Den lille halvrunde ballen byr på effektiv, smart og praktisk trening innenfor hjemmets fire vegger.

Vi hos Shanti-teamet elsker BOSU baller fordi:

  • De er utrolig multifunksjonelle
  • Man kan velge mellom kondisjonstrening, balansetrening og styrketrening
  • Vi er også svake for en gøyal aerobic time med BOSU ballen!
  • Det er nesten som en krysning av et balansebrett, en kettlebell og en pilates-ball i et lite og minimalistisk format

Dersom du trenger litt motivasjon for å utforske hvordan du bruker en BOSU ball, har vi to gøyale videoer som vi ofte bruker. Den første er litt mer yoga-aktig med ekstra balansetrening, og video nummer to er mer dynamisk og svingende for dem som er glade i aerobic eller dans.

Balanseballen har seks gummiføtter på bunnplaten som sørger for at den står stabilt på alle slags gulvtyper. Gummiføttene reduserer også risikoen for at gulvet ditt skades mens du trener. Når du er ferdig med å trene er balanseballen enkel å gjemme bort.

Gjerne ta med deg disse tipsene inn i yogapraksisen din, slik at du kan gjøre en yogaøkt med BOSU ballen.
Og dersom du er på jakt etter en gøyal BOSU økt med høyt tempo, vil du garantert elske denne!

Bosu ballens historie

De unike balanseballene ble utviklet allerede i 1999. BOSU® fikk ganske hurtig status i miljøer av profesjonelle idrettsutøvere, fysioterapeuter, hjemmeværende mødre og treningsstudio. Skaperen bak Bosu ballen, David Weck, ønsket å kunne dele treningsglede med alle og enhver på en enkel og effektiv måte.

Når BOSU® først ble lansert, var tanken at du skulle benytte deg av begge sidene under trening. Balanseballen har nemlig to sider, en rund halvkule av vinyl som gir deg et sikkert grep, og en stabil bunnplate med innebygde håndtak som gjør det lettere å trene balanse. Navnet BOSU sto derfor for Both Sides Up, da man kunne velge hvilken side av ballen man ønsket skulle peke oppover. Med tid og stund er Bosu ballen blitt mer allsidig takket være treningsguruer som har funnet utallige måter å bruke ballen på, og i disse dager sier man at BOSU står for Both Sides Utilized.

AdobeStock 114490741 1

Revolusjonerende hjemmetrening

Hjemmetrening er noe som økte i popularitet på 90-tallet, og som senere ofte har blitt avviklet med alle treningsstudioene som poppet opp i enhver by og bygdesamfunn. Derimot har hjemmetrening igjen fått en oppsving, spesielt etter pandemien når treningsstudioer var stengt og de fleste sto uten mulighet til å få seg en real treningsøkt slik de var vant med. Nettopp derfor er Bosu ballen også blitt mer populær de siste årene. For over 20 år siden når de første Bosu ballene kom på markedet var det for å gi treningsglede til å trene hjemmefra på en ny og effektiv måte. Med andre ord er en Bosu ball skapt for hjemmetrening!

Rehabilitering

Selv om BOSU ballen ble utviklet for hjemmetrening, tok det ikke lang tid før også fysioterapeuter fikk øynene opp for det enkle og effektive hjelpemiddelet. Det er nemlig vanlig å bruke en typisk pilates-ball under rehabilitering, og BOSU er en perfekt mellomting – bokstavelig talt, da det er en halv ball.

Den kan brukes på så mange ulike måter, og uansett hvordan kroppen skal bygges opp etter en skade, vil det finne en øvelse som er styrkende uten å være for belastende på BOSU ballen.

AdobeStock 113522658 1

Hold balansen i sjakk

Balansen er noe av det første vi mister. Flere forskere mener at balansen sakte begynner å bli dårligere når vi runder 30, og hvert år etter det mister vi sakte men sikkert litt og litt av balansen vår. Balansen er en av de viktigste egenskapene vi har, og er noe vi bruker hele tiden når vi er i bevegelse. Nettopp derfor er det å miste balansen og viktighetsmomentet til å opprettholde den veldig undersnakket.

Etterhvert som man blir eldre er balanse virkelig en nøkkelfaktor til å kunne bevege seg. Mange eldre som er langt over et normalt aktivitetsnivå, vil ofte få en øyeåpner hvis de prøver yoga eller annen balansetrening. Hvis de f.eks. mosjonerer ved å spasere, sykle eller stå på ski, vil de merke forskjellen hvis de prøver seg på en mer balanserettet trening. Dette er fordi at selv for dem er balansen i ferd med å bli mer ubalansert, noe som gjør det vanskeligere og vanskeligere for dem å opprettholde aktivitetsnivået sitt. De som ikke mosjonerer på samme måte, vil merke at daglige gjøremål går bedre og enklere dersom balansen er i sjakk.

Hvis du leser dette og enda ikke er godt på vei inn i voksenlivet, er det like viktig for deg å starte tidlig med balansetrening for å få økt livsmestring og økt livsglede til du blir eldre. Det er ikke noe du trenger å utsette til du begynner å merke at balansen er i ubalanse; i de fleste tilfeller vil du ikke merke at balansen er på vei nedover før det nesten er «for sent».

Hvis du derimot allerede har merkbare balansevansker, er det ikke «for sent». En BOSU ball egner seg til alle aldre og livsløp, og gir deg muligheten til å sakte bygge opp balansen igjen slik at du kan mestre livet på en mer balansert måte – bokstavelig talt.

front view man working home using bosu ball
Man photo created by freepik – www.freepik.com

Vedlikehold av BOSU ball

Siden BOSU ballen er laget av vinyl og hard kvalitetsrik plast, er den enkel å vedlikeholde. Tørk av med en fuktig klut etter trening, og dersom du trenger en ordentlig vask av den kan du med fordel spyle den under dusjen. Tørk av etterpå.

Balanseballen BOSU har også gummiføtter under bunnplaten, noe som gjør at den står stabilt der du plasserer den. Det gjør det mindre risikofylt for merker på gulvet ditt under trening også – og du slipper unna vedlikehold av treningsområdet ditt.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg bruke en BOSU ball til styrketrening?

En BOSU ball er som en kettlebell eller vektskive. Den er faktisk hele 9 kg, noe som gjør den ypperlig som en fleksibel vektskive du enkelt kan kombinere med trening av kjernemuskulaturen.

Hvordan vedlikeholder jeg en BOSU ball?

En BOSU ball er enkel å vedlikeholde ved hjelp av en fuktig klut etter hver treningsøkt.

Hvordan bruker jeg en BOSU ball?

Enten du ønsker å utføre styrketrening, kondisjonstrening eller balansetrening har BOSU ballen svaret! Det er kun kreativiteten som setter grenser for hva slags øvelser som kan utføres sammen med en BOSU ball.

Har du noen erfaringer eller spørsmål? Legg igjen en kommentar under! ❤️

Legg igjen en kommentar