DIY eteriske oljer med norske planter

Eteriske oljer er anerkjent for å stimulere sansene, og er spesielt brukt som et verktøy til avspenning under aromaterapi. Det er en gave fra naturen, for eteriske oljer utvinnes fra planter. Interessen for å benytte seg av planteoljer har vært benyttet av ulike kulturer over hele verden i flere årtusen. Avhengig av hvilken eterisk olje man ønsker å lage, bruker man ulike deler av plantene. Dette inkluderer frø, bær, blomster, frukt, bark, røtter, blader og kvae. De ulike duftene som hver plante uttrykker, påvirker oss på ulike måter, og har derfor ulike egenskaper. Vi har tidligere omtalt hvordan sansene kan stimuleres ved hjelp av eteriske oljer, men om du har tatt en titt på prisene på de små flaskene, er det kanskje litt avskrekkende. Derimot er det fullt mulig å lage eteriske oljer helt selv – også med norske urplanter!

Lag dine egne eteriske oljer

Nå som våren er i full sving og sommeren er på innmarsj, koser planter og blomster seg i skog og mark. Mange syns det er interessant å lære om medisinske planter og nyttevekster fra andre deler av verden, hvor naturlig medisin og helbreding fortsatt er i daglig bruk. Derimot finnes det utrolig mange nyttevekster og urplanter i norsk jord som mange tar for gitt. En måte å kunne konservere dem på, er ved å utvinne eteriske oljer fra dem. Det er flott å bruke selv, i tillegg til å kunne gi dem bort i gave. Så hvilke planter bør du dra ut for å plukke, og hvordan kan du lage eterisk olje?

La oss starte med det store spørsmålet: hvordan lager du egne eteriske oljer? Mange oppskrifter vil henvise til å dynke delene av planten du ønsker å bruke i alkohol eller en baseolje, men dette er i prinsipp kun en infusjon, ikke en eterisk olje. Ekte eteriske oljer er ofte veldig dyre, og med god grunn. Du trenger nemlig en gigantisk andel plantevekster for å kunne fremstille det lille glasset med eterisk olje.

Pro tips: bruk ferske planter, ikke tørkede. Hvis du benytter deg av tørkede planter, vil du ikke få fremstilt like mye olje.

sharissa johnson Yis49IPlFws unsplash

Dette trenger du

For å lage din egen ekte eteriske olje, trenger du:

 • En langtidskoker (slow-cooker) med lokk, eller eventuelt en tallerken du kan bruke som et lokk
 • Rent vann
 • Plantemateriale som kan fylle minst halvparten av langtidskokeren. 
 • Tid – masse tid

Slik gjør du

 1. Du starter med å finhakke planteveksten. Sørg for at de i verste fall er grovhakket. Jo mer du finhakker de, jo mer olje vil de slippe ut. Deretter legger du plantematerialet i gryten og fyller opp med vann. Sørg for at vannet går like ovenfor plantene, og at du ikke fyller opp hele gryten med vann. 
 2. Legg lokket på opp-ned. Det vil tillate dampen å dryppe tilbake i gryten.
 3. Gi alt et oppkok på høy varme, og reduser varmen til lav. La det småkoke i 3-4 timer.
 4. I løpet av koketiden kan du sjekke ett par ganger. La alt plantematerialet brytes ned, og slå av platen.
 5. Deretter lar du det avkjøles, og setter gryten inn i kjøleskapet. Hvis du ikke har plass, kan du overføre blandingen til en beholder. La den stå i kjøleskapet i minst 12 timer (eller over natten).
 6. Når du er klar for å ta gryten ut fra kjøleskapet, må du være forberedt på å jobbe raskt. Oljen har nemlig lagt seg som et lag på toppen av blandingen (akkurat som kokoskrem gjør i hermetisk kokosmelk over natten i kjøleskapet). Derimot vil den eteriske oljen smelte fort. Løft det stive laget av olje ut av gryten, og overfør det til en skål eller direkte i krukkene du ønsker å oppbevare dem i. Krukkene eller glassene skal være mørke i fargen. Oppbevar dem på et mørkt og kjølig sted.

Planter du kan bruke

Det finnes utrolig mange planter du kan fremstille som eteriske oljer ved å følge instruksjonene ovenfor. Noen som er lett tilgjengelig, er derimot disse:

Einerbær

Den anerkjente busken einebær, som også brukes som te, krydder og smakstilsetninger, er ideell å finne ute i skogen i nesten hele Norge. Fra gammelt av har einebær vært oppført som et legemiddel, men dette falt ut av de medisinske bøkene i 1963. Planten ble brukt for de antiseptiske, sopphemmende og blodrensende egenskapene sine, og er et vidundermiddel for å forbedre fordøyelsen. 

For å lage eterisk olje, er det vanligst å gjøre det via vanndampdestillasjon, og man kan bruke både bær, nåler og greinene på planten. Enten man ønsker å oppnå avspenning eller oppkvikking, er einebærolje ideell. Man kan også bruke eterisk olje fra einerbær til å berolige flere plager, f.eks. muskelsmerter, herpes, diabetes, gikt og urinveisinfeksjoner. Legg merke til at oljen må blandes godt ut og brukes veldig sparsomt, da den er høyst irriterende for huden. 

alexey kurilovich rdZ73uMeGM0 unsplash

Ryllik

Ryllik er vanlig å se ute på blomsterenger, i utmark og langs veien overalt i landet. Mange vet kanskje ikke at ryllik i seg selv er spiselig, eller at den kommer med mange helsebringende fordeler. Lengst nord i landet har derimot ryllik vært hyppig brukt som et universalmiddel, spesielt til å lege sår. Siden ryllik har et naturlig høyt innhold av eteriske oljer, har sårsalvet ofte blitt utvunnet ved å blande sammen knuste blader fra ryllik og animalsk fett. Hvis man skal lage eterisk olje, bruker man blomstene, og det beste er å utvinne den via dampdestillasjon. Den eteriske oljen kan hjelpe til med å forebygge betennelser og blodpropp, samt å rense blodet generelt. Ryllik er også et vidundermiddel for huden (også om du er solbrent eller har insektsbitt!) og har antibakterielle stoffer i seg. 

balu gaspar QZiT8X0PTE8 unsplash scaled e1622321598529

Bjørk

Når knoppene på bjørka begynner å springe ut, er det på tide å gå på en liten innsamling av bjørkeknopper. De kan nemlig utvinnes til eterisk olje ved dampdestillasjon. Oljen som dannes er i motsetning til mange andre eteriske oljer ikke giftig, og kan brukes direkte på huden da den ikke er irriterende. Bjørk er fantastisk mot eksem, flass og psoriasis. Den kan også brukes mot betennelser og feber. Fra gammelt av har bjørken blitt brukt på utallige måter, både ved å bruke bladene, oljen og barken, samt soppen kreftkjuke som vokser på treet.

patrick hendry lofCeUHMOo unsplash

Handle lokalt

Om du ikke har tid eller lyst til å lage egne eteriske oljer, finnes det gode norske kilder til å få rene eteriske oljer. Disse finner du hos:

 • Natur & helse har et stort utvalg eteriske oljer utvunnet av norske planter som de lager selv, samt et bredere utvalg av internasjonale eteriske oljer av høy kvalitet
 • Gry Hammer, som er en flittig bruker av eteriske oljer og avholder kurs, driver sin egen nettbutikk og lager eteriske oljer, har et lite utvalg av hennes egne sammensetninger av eteriske oljer
 • Teleurt har både lokale og internasjonale eteriske oljer av topp kvalitet tilgjengelig i sin nettbutikk

Legg igjen en kommentar