Essensielt utstyr til restorativ yoga

Tidligere har vi skrevet om hvor behagelig og medativt restorativ yoga er. Restorativ yoga er nemlig det helt motsatte av hva du kanskje tenker på når det kommer til yoga: restorativ yoga kan nesten se ut som meditasjon, eller en yogi som har sovnet midt i økten sin. Men det er ikke alltid at man trenger å kjøre kroppen hardt for å yte fordeler. Du kan være så aktiv du bare ønsker, men det finnes grenser for hvor lenge du klarer å holde en heftig bakoverbøyning før du kjenner det verker i kroppen. Restorativ yoga vil hjelpe deg å holde stillinger over lengre tid, og vil gjøre deg mykere og mykere – og er en god grunnmur til å holde selv de vanskeligste stillingene over lengre tid. Men det er ikke bare fysiske fordeler. Du skaper rom og gir slipp på hverdagen rundt deg, og lærer å bli i ett med øyeblikket. Når du oppnår det, vil du også bli mer observant på deg selv, og virkelig finne røttene dine.

mark adriane muS2RraYRuQ unsplash

Selv om du kan utføre restorativ yoga uten mye utstyr, vil du finne støtte i hjelpemidler som klosser, puter, bolsters og tepper. De er med på å støtte kroppen din slik at du ikke overarbeider musklene dine. Det gjør det enklere å slappe av over lengre tid i samme stilling, og vil gjøre vanskeligere stillinger enklere å oppnå. Her er de ti beste tingene du kan få tak i for å ha en total avslapping med restorativ yoga.

1. Yogabolster

En yoga bolster er nøkkelen til restorativ yoga. Takket være den rektangulære puten kan du få støtte til alle mulige stillinger, spesielt de som er med på å åpne hjertet og forlenger ryggen.

2. Yoga teppe

Ikke forveksle yogateppet med en yogamatte. Et yogateppe kan brukes som en ekstra pute under enten hodet eller knærne hvis du ruller det sammen. Likevel er det ikke et vanlig teppe: det er et tungt teppe som veier mellom 1 og 2 kilo, og det skal ikke bare rulles sammen til et teppe. Mange velger å legge teppet over seg for å kjenne den ekstra vekten, noe som hjelper med å plante deg bedre ned på matten, og roer ned nervesystemet. Det er absolutt en grunn til at lignende tepper med vekt blir solgt til babyer, da de er med på å forbedre søvnkvaliteten og skape trygghet. 

Du finner tunge yogatepper hos Innpust og Magneta Yoga.

stephanie greene vA2eKb aRec unsplash

3. Yogablokker

Yogablokker er ikke bare til restorativ yoga, men er utstyr du kan bruke til alle typer yoga. Du finner både myke yogablokker, samt dem som er laget av kork eller tre. Hvilken type som passer best, er det helt opp til deg å avgjøre. Det er din praksis, og alle har forskjellige preferanser. Derimot er det helt ideelt å ha to blokker, slik at du har en til hver hånd. 

Yogablokker er med på å hjelpe deg inn i stillinger, og skaper stabilitet i en ellers pirrende stilling. Derimot, når vi snakker om restorativ yoga, brukes blokkene til å støtte kroppen der du ønsker at kroppen skal slappe av. 

Hvis du enda ikke har skaffet deg yogablokker, og ønsker å starte med restorativ yoga akkurat nå, kan du fint bruke noen bøker eller noen solide bokser som kan gjøre samme nytte. Alternativt går det også an å bruke tepper som du enten bretter eller ruller sammen til en blokk. Når du derimot er klar for innkjøp, finnes det mange yogablokker hos Gymgrossisten og CDON.

4. Yogabånd/treningsbånd

Tidligere har jeg forklart hva et yogabånd kan brukes til, nemlig å komme seg inn i stillinger og holde dem stabile over lengre tid. Selv om det ofte er i mer dynamiske timer, er et yogabånd også ideelt for restorativ yoga. Også når man ligger under en time med restorativ yoga, kan yogabåndet være med på å forlenge kroppen din, slik at du får slappet ytterligere av. I tillegg vil båndet være med på å samle kroppen bedre, og gi deg en følelse av tilstedeværelse med kroppen din. 

5. Sandsekk 

Ved hjelp av en sandsekk, også populært kalt tyngdepute, legger du til litt ekstra vekt i stillingene dine. Det hjelper med å få kroppen enda mer avslappet og synke litt lengre ned i matten. Ved å få ekstra vekt over for eksempel håndflatene eller skuldrene, kan du oppleve en større tilstedeværelse. 

Tyngdeputene kan også tas med inn på soverommet om kvelden: hvis du sover dårlig, kan en tyngdepute forbedre søvnen din, på samme måte som et yogateppe (nevnt ovenfor). Disse kan fås hos Magenta Yoga, en norsk nettbutikk, samt andre som har et stort utvalg av yogautstyr.

6. Øyeputer

Øyeputer vil være med på å stenge omverdenen ute, slik at du unngår eksterne forstyrrelser. Ved å “ta bort” synet, vil du ha større fokus på kroppen din, og derfor synke dypere inn i de ulike stillingene. Mange øyeputer dufter av deilige avslappende lukter, som lavendel. 

anton shuvalov iujTTz6 gEM unsplash

7. Yogamatte

En yogamatte er essensielt for restorativ yoga. Det er uhyrlig viktig å ha et komfortabelt underlag, siden målet er å slappe av. I tillegg vil en yogamatte sørge for at yogabolstere og annet utstyr ikke sklir avgårde midt under økten. Derimot er det mange som bruker en egen yogamatte til restorativ yoga, for å oppnå enda høyere komfort. Selv om du selvfølgelig kan bruke en yogamatte du allerede har, er det mest komfortable å bruke en ullmatte. Denne matten vil dessverre fungere svært dårlig for mer dynamiske yogaformer, men er perfekt for restorativ yoga. Hvis du ønsker å utføre restorativ eller medisinsk yoga ofte, er det absolutt verdt å få seg en egen matte til dette formålet. 

En yogamatte til restorativ yoga bør være tykkere enn en vanlig yogamatte, det vil si mer enn 5 mm tykke. 

8. Eteriske oljer

For å oppnå full harmoni under restorativ yoga, bør du invitere eteriske oljer med på reisen. Ved å velge dufter som hjelper til med å gjøre sinnet og kroppen avslappet, vil du garantert merke forskjell fra en økt uten eteriske oljer. Noen dufter som egner seg til restorativ yoga er lavendel, jasmin, rose og vanilje. 

priscilla du preez ukZazKwQpec unsplash

9. Riktig treningstøy

Dette steget er absolutt ikke nødvendig, men ofte er det lurt å velge klær som er designet for å få best ytelse av yoga. Vi ønsker å dele noen tips om bærekraftige yogaklær med deg, slik at du kan velge klær som er behagelige for deg og tar vare på planeten vår. Klikk her for å få tips om bærekraftige yogaklær.

10. Avslappende yoga musikk

For å stimulere hørselen og koble av fra omverdenen, kan musikk gjøre underverker under en restorativ yogaklasse. Musikken vil hjelpe deg med å komme i riktig humør, holde fokus og slappe bedre av. Hvis du deltar på en time, vil nok yogalæreren allerede ha dette i orden for deg, men hvis du er hjemme, kan du søke opp ulik avslappende musikk for yoga på YouTube eller Spotify.

madison lavern hyfRxVq9OUk unsplash

Legg igjen en kommentar