Grønne planter for et sunnere hjem

Planter gjør med enn å løfte interiøret ditt. Mange er også med på å gjøre inneklimaet ditt bedre. Det betyr at de både ser bra ut, og gjør godt for deg mens de er en del av interiøret ditt. Grønne planter spiller også en stor rolle for velværen vår, både psykisk og fysisk. Vi mennesker er som skapt for å omringe oss med grønn og naturlig velvære, og det er finnes ingenting som for mange stueplanter, eller hva?

annie spratt S7viz8JWxwY unsplash 1

Grønne planter får hjemmet til å se friskere ut, i tillegg til å invitere naturen hjem til oss. Dette er spesielt terapeutisk på vinterstid, når trærne står tomme i gatene og venter på våren. Hjemmene våre er også preget av vinteren. Vi ønsker gjerne å hygge oss med varme og kos innendørs, og både ventiler, vinduer og dører er stengt. Derimot er det viktig å opprettholde et sunt inneklima: og enkelte planter kan faktisk være nøkkelen til å forbedre inneklimaet, året rundt.

Fredslilje

Den dekorative fredsliljen er dekorativ og vakker, og frisker opp selv det kjedeligste hjem. De hvite blomstene pynter og de store, grønne bladene går hånd i hånd. I tillegg renser den luften rundt seg, og er svært hardfør.

Den dekorative fredsliljen er dekorativ og vakker, og frisker opp selv det kjedeligste hjem. De hvite blomstene pynter og de store, grønne bladene går hånd i hånd. I tillegg renser den luften rundt seg, og er svært hardfør.

En fredslilje trenger ikke mye stell, men man må ikke la den stå i trekk på vinterstid eller i solsteken på sommeren. Forutenom det skal du la jorda tørke mellom hver vanning. Hvis du gjødsler plantene dine, bør du gjødsle fredsliljen annenhver uke på sommerstid, og en gang i måneden gjennom de kaldeste månedene. Husk derimot at fredsliljer er giftige ved svelg, så om du har kjæledyr eller barn i huset, er det lurt å holde dem borte fra planten.

bellava g Q8 8Dc0WIAI unsplash

Aloe vera

En anerkjent plante med flere bruksområder. Aloe vera hjelper til med å rense både sår og luften rundt deg, og er hypping tilsatt i ulike kremer og salver. Kaktusplanten trives best i solen, og er derfor egnet til å stå i solrike vinduer i hjemmet ditt. Den trenger lite vann, og er heller ikke giftig – men kommer med noen litt skarpe spisser.

pisauikan N29JXkNO1xI unsplash

Monstera Deliciosa

Den Insta-populære husplanten er like populær i hjem som på sosiale medier. Bladene er store og har spennende former, noe som gjør den til et flott innspill i interiøret. Den trenger en god del plass for å kunne vokse, og den kan faktisk strekke seg så høy som 2-3 meter. Sørg for at du ikke lar den stå i vinduet, da den ikke liker direkte sollys. 

Mange er fascinert av de asymmetriske bladene, men det mange ikke vet er at det vokser frukt på monstera-planten. Det er derimot ikke alltid den klarer det, da den trenger en god temperatur for å bære frukt. Hvis du skulle være heldig å klare det, er det en maislignende frukt som smaker som ananas du kan glede deg over.

chris lee 70l1tDAI6rM unsplash edited scaled

Fjærgullpalme / areka-palme

Fjærgullpalme har fått navnet sitt fra de fjærlignende bladene som henger på en gullskimrende stamme. Et annet populært navn på den er sommerfuglpalme. Den festlige planten kommer med lange stengler som bærer palmelignende blader, og er en fenomenal luftfukter. Derfor egner den seg i tørre rom, hvor man ønsker litt ekstra fuktighet.

Hvis du vet hvordan du skal ta vare på den, er den veldig lettstelt. Du skal la jorden tørke litt mellom hver vanning, og når du vanner er det viktig å bruke kalkfattig vann eller regnvann. Når planten er klar for å vannes, skal du gjøre jorden ganske våt. Det er lurt å tilsette litt kalkfri næring en gang i måneden under sommerhalvåret.

Den elsker lys, men ikke direkte sollys. Du kan derfor sette den litt innover i rommet, hvor det fortsatt er rikelig med lys til den, men slik at den ikke står i vinduskarmen med stekende sollys hele dagen.

severin candrian zzS4r5iAoS0 unsplash

Eukalyptus

Eukalyptus kommer med utrolig mange fordeler, og er kanskje best kjent i eteriske oljer. Den eteriske oljen kan lindre hoste og forkjølelser, eller bli brukt som insektsmiddel. Hvis man klipper av et blad på eukalyptus planten, vil man kunne legge den direkte på insektbitt for å lindre kløe. Det mange kanskje ikke vet, er at den også er med på å rense luften innendørs. I tillegg til å virke som et naturlig luftfilter, vil den også avgi en mild beroligende duft. Du vil heller ikke få besøk av mygg og insekter innendørs når du har en eukalyptus plante der. 

Merk at dette kanskje er den vanskeligste planten å få til å trives i hjemmet på listen vår, da de foretrekker et Middelhavsklima. Hvis du derimot har den i rikelig med sollys fra et vindu og har en god innetemperatur, vil planten gi deg stor glede. Du kan også lage hjemmelaget eukalyptusolje fra bladene!

oscar helgstrand PwCNGxJd8hs unsplash

Svigermorstunge

Også omtalt som en av de mest robuste stueplantene man kan finne, er svigermorstunge en dekorativ og lettstelt. I tillegg er den en utrolig luftrenser, som er med på å gi deg et godt inneklima. Selve navnet er det mye spekulasjon over, men mange tror at fordommene om at svigermødre har en skarp og spiss tunge kan være grunnen. Denne planten har nemlig langstrakte, tungelignende blader med en spiss øverst. Den er fra kaktusfamilien, og er utrolig hardfør.

Som tidligere nevnt, er det en av de mest robuste stueplantene. Det eneste svigermorstunge ikke liker, er for mye vann. Vær derfor sparsommelig med vanningen, og gjerne glem den ett par uker før du husker å vanne den igjen. Hvis du er i tvil om når du vannet den sist, så kan du kjenne på jorden: den skal være helt uttørket før du vanner den igjen.

Planten trives både i sola og i skyggen. Den vil vokse seg større og avgi en sterkere farge fra bladene om den står i sola, men det er egentlig helt opptil deg hvor i huset du ønsker å plassere den.

kelly sikkema m4kw7twpA6k unsplash

Flamingoblomst

For å tilsette et splash av farge i hjemmet, er flamingoblomsten midt i blinken. Planten er utrolig effektiv til å rense luften i rommet, og du kan nyte blomstringen så mange som 300 av 365 dager i året. Den er anerkjent for de flotte blomstene, og gir hjemmet et tropisk touch.

Planten trives best på et solrikt sted, hvor det også er høy luftfuktighet, f.eks. på badet eller kjøkkenet. Den trenger kun å vannes én til to ganger i uken, og det er lurt å spe på med litt blomstergjødsel under sommermånedene slik at den får vokse. På vinteren trenger den ikke å gjødsles. 

f almousa mRKRxumShag unsplash

Legg igjen en kommentar