Historiebøker: 5 lærerike bøker for voksne og barn

Historiebøker er en viktig del av barns kulturelle og intellektuelle utvikling. De gir barna en forståelse av verden og hvordan den har funnet sted. Historiebøker kan også være en morsom og underholdende måte å lære på. Også for oss voksne.

Når det kommer til historie, så er man aldri utlært. Aldri.

Mange historiebøker er skrevet for barn, men det finnes også mange historiebøker for voksne. Historiebøker for voksne kan ofte være mer dyptpløyende og inneholde mer komplekse temaer.

Det er viktig å velge en historiebok som er aldersappropriert, slik at barnet kan forstå og nyte boken. Det er også viktig å velge en bok som er interessant for barnet, slik at han eller hun ikke blir lei av boken.

Vi har funnet frem til fem bøker om historie vi virkelig kan anbefale. Tre av dem passer for oss voksne. Og vi i Shanti-teamet kan virkelig anbefale dem. Videre anbefaler vi også to historiebøker for barn.

Nettbutikker jeg anbefaler å hande historiebøker hos

Ved å handle hos disse nettbutikkene får du 14 dagers angrerett, god kundeservice og rask levering eller Klikk & Hent.

Topp 5: Dette er de beste klimabøkene

Det er verdt å nevne at minst ett medlem av Shanti-teamet har lest bøkene vi anbefaler. Vi vil aldri anbefale bøker vi ikke har lest.

Nedenfor ser du en litt lengre beskrivelse av hver bok. Har du lest noen av historiebøkene – eller har du kanskje andre anbefalinger? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen.

En reise langs Sovjetunionens yttergrense: «Sovjetistan» av Erika Fatland

Hvis man drar tilbake til Øst-Europa: hvilke spor vil man finne av det som en gang var Sovjetunionen?

Ganske mye, viser det seg.

Forfatter Erika Fatland har skrevet en uhyre spennende bok om landene som grenser til Russland. Boken er et resultat av at forfatteren har begynt i Nord-Korea, reist gjennom hele Russlands grenselinje og endt opp i Nord-Norge. Litt av et prosjekt! Og litt av en bok!

Flere nasjonale aviser har gitt boken terningkast 6, noe vi i Shanti er ganske enige i. For det litterære verket og de gode historiske skildringene er minst like imponerende som selve prosjektet. Her får du en leksjon i historie fra en forfatter som virkelig vet hva hun snakker om.

 • «Sovjetistan» er en kombinasjon av reiseskildringer, historie og et bevis på hvordan de ulike fraksjonene av det tidligere Sovjetunionen har utviklet seg.
 • Meget godt skrevet. Uhyre velskrevet, vil vi driste oss til å si.
 • Populær bestselger.
 • Har fått utrolig gode anmeldelser i de fleste store norske aviser.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

Menneskets utvikling fra 100,000 år siden og frem til i dag : «Sapiens» av Yuval Noah Harari

sapiens

Det vi anser som ”menneskeheten” i dag er noe som for 100,000 år siden var en utopi. På den tiden levde seks menneskearter side om side på jordkloden. I dag er det bare én art igjen.

«Sapiens» er en bok som gir et godt innblikk i hvordan menneskeheten har utviklet seg. Det kan kanskje være en klisjè å skrive dette. Men det er en historiebok som «gir deg svaret på det du ikke visste at du ville vite».

«Sapiens» tar ikke bare for seg hvordan menneskets biologi har forandret seg.

Den 440 sider lange boken gir, blant annet, et innblikk i:

 • Hvorfor mennesker tror på Guder.
 • Hvordan fenomentet penger ble til, og hvorfor mennesker er så uhyre opptatt av penger.
 • Presenterer en rekke forskningsartikler som sier noe om hvorfor mennesket har valgt å justere samfunnet slik vi ser det i dag.

Skal jeg være helt ærlig, så begynner boken litt sakte.

Jeg ga nesten opp.

Men om du karrer deg forbi de første 35-50 sidene, så finner du rett og slett gull. Dette er en bok som gir veldig mange forskjellige perspektivter – og hvor du vil lære noe nytt for hver side.

«Sapiens» er en av de mest solgte historiebøkene noensinne. Og vi forstår godt hvorfor.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

Historien om verdens verste diktator som ble Kinas folkehelt: «Formann Mao – Livlegens beretning»

drli

Kina har vokst seg frem som en stormakt av internasjonal størrelse. Kinas påvirkning strekker seg over landegrensene – og dikterer (dessverre) vårt politiske verdensbilde i dag. Etter all sannsynlighet vil denne påvirkningen fortsette.

Men hvordan kunne verdens mest folkerike land utvikle seg til et brutalt diktaturregime? Hvor startet alt? Og hvorfor er en massedrapsmann (Mao) avbildet på alle 100-yuan-sedlene i Midtens Rike?

Historien om «Mao» som serveres av legen Dr Zhi er usensurert, spennende og svært lærerik. Dette er, etter vår bedømming, det beste historiske dokumentet på markedet i dag. Av alle historiebøker jeg har lest, så er det utvilsomt «Mao» som er den beste.

Du trenger ingen interesse for Kina eller Asia for å nyte hver eneste side av denne boken.

 • Boken er strengt sensurert i Kina.
 • Legen Dr Zhi måtte flykte (!) fra Kina før denne boken ble gitt ut. Han endte opp med å dra til USA – hvor han døde noen år etter at boken ble publisert.
 • I Kina er sannheten om Maos sultkatastrofer forbudt og sensurert av kinesiske myndigheter.
 • Boken inneholder fotografier av Mao Zedong som aldri før har blitt vist.

Fåes ikke kjøpt i noen norske bokhandlere for øyeblikket.

Beste historiebok for barn: «Boka om verden» av Johan Olsen

bokaomverden

Barn vil i utgangspunktet ikke begynne å fundere over eksistensielle spørsmål. Dette er noe de må lære seg opp til. Delvis får man slik kritisk tankegang via skolen (forhåpentligvis…).

Men det gjør ingenting å introdusere barnet ditt for store verdensspørsmål i ung alder. Boken passer fra barn som har fylt 9-10 år.

«Boka om verden» tar for seg en rekke interessante emner:

 • Verdensrommet og The Big Bang.
 • Hvordan sola er viktig for alt liv som lever på vår planet.
 • Historien om mennesket og hvordan livet på jorda har utviklet seg gjennom millioner av år.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

Krigens fortelling for barn mellom 9-12 år: «Andre verdenskrig i Norge på 1-2-3»

andreverdens

Denne forholdsvis tynne boken, på knapt 58 sider, er velskrevet og godt illustrert. «Andre verdenskrig på 1-2-3» er en bok for barn som har fylt 9 år. Men den kan fint brukes av barn som nærmer seg 12 år.

Her er noen av spørsmålene som omfattes av historieboken for barn:

 • Hvordan kunne Adolf Hitler komme til makten? Og hvem var han?
 • Hva lærte norske barn på skolen da 2. verdenskrig brøt ut?
 • Kunne norske barn bevege seg fritt i samfunnet?
 • Og hvor mye hadde tysk propaganda å si for de som ble undervist i norske skoler?

Alt dette, og mye mer, omfattes av «Andre verdenskrig i Norge på 1-2-3».

Hvis du ønsker å gi barnet ditt en interessant og lettfattelig introduksjon til krigen, så kan denne boken være et veldig godt sted å starte.

Fåes kjøpt hos Norli og Haugenbok.

Andre bøker vi anbefaler

Vi i Shanti oppdaterer oss veldig ofte på hvilken litteratur som finnes der ute. Her er et knippe andre bok-anbefalinger vi har skrevet i løpet av de siste to årene:

historiebøker

Konklusjon – derfor bør du lese historiebøker

Det finnes mange forskjellige typer historiebøker, så det er viktig å finne en bok som passer til barnets interesser. Noen historiebøker handler om kjente historiske hendelser, mens andre handler om mindre kjente hendelser eller personer.

Ulike forfattere forteller om historie på vidt ulike måter. Noen bøker er skrevet som en fortelling, mens andre er skrevet som en dokumentar. Selv er vi veldig glad i de som er en slags krysning: akkurat som Erika Flatlands «Sovjetistan».

Det er også mange forskjellige måter å illustrere historiebøker på. Noen bøker har enkle tegninger, mens andre har mer detaljerte og realistiske bilder.

Det er viktig å lese en historiebok sammen med barnet, slik at dere kan snakke om boken og hva dere har lest. Dette er en fin måte å lære barnet mer om historie på, samtidig som dere har det morsomt sammen.

bøker om historie

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor er det viktig å lese bøker for å lære om historie?

Det er viktig å lese bøker for å lære om historie fordi bøker gir oss en detaljert og dyptgående forståelse av hendelser som har skjedd i fortiden.

Bøker gir oss også muligheten til å se historien fra et bredere perspektiv, og de kan hjelpe oss med å forstå hvordan hendelser i fortiden har påvirket utviklingen av samfunn og kulturer.

Hvilke engelske bøker er de beste om andre verdenskrig?

I vår artikkel har vi utelukkende anbefalt historiebøker som har blitt oversatt til norsk. Men det er kun et fåtall engelske bøker som faktisk blir oversatt. Så man står i fare for å gå glipp av god litteratur hvis man ikke ønsker å lese engelske titler.

De beste bøkene om andre verdenskrig er kanskje ikke de mest populære, men de som gir den mest detaljerte og troverdige fremstillingen av krigen. Bøker som er anbefalt om andre verdenskrig inkluderer William Shirers «The Rise and Fall of the Third Reich», Antony Beevors «The Fall of Berlin 1945» og Richard Overys «The Bombing War: Europe 1939-1945.»

Hvorfor bør man kjøpe historiebøker på nett i stedet for hos en bokhandler?

En av fordelene med å kjøpe historiebøker på nettet er at man kan sammenligne priser og finne de beste tilbudene. Det er også enkelt å finne de nyeste utgivelsene og spesielle utgaver av historiebøker på nettet.

Bokhandlene har ofte begrensede utvalg av historiebøker, så hvis man er ute etter et spesielt bok, kan det være enklere å finne den på nettet.

Er det noen historiebøker du ser at vi har glemt i vår oversikt? Legg igjen en kommentar under! ❤️

Legg igjen en kommentar