Hodelykt til friluftsliv: Best i test

Annonse: Denne siden inneholder annonselenker som støtter driften vår.


Alle kjenner til ordtaket om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Hvis du har en hodelykt hjemme er du nok også oppmerksom på at det ikke finnes dårlig lys, bare dårlig utstyr. En hodelykt gir deg nemlig frihet til å kunne nyte friluftsliv og utendørsaktiviteter uansett om solen er over horisonten eller ei. Dette er utrolig praktisk for mange av oss spesielt under vinterhalvåret, da mange av oss ikke har tilgang på så mange lystimer i løpet av en dag. Det er anerkjent at de fleste av oss går på jobb mens det enda er mørkt, og drar hjem når sola allerede har gått ned igjen gjennom flere måender hvert år. En hodelykt kan derimot gjøre livet enklere – og gi deg mye større frihet til å være utendørs.

Vi har testet et stort antall hodelykter mens vi har utført mange sporty aktiviteter, slik at du enkelt kan velge den hodelykten som passer best for deg og din livsstil. En hodelykt er nemlig et basistilbehør som bør befinne seg i ethvert hjem, da det byr på spennende utendørsopplevelser samtidig som at du har frie hender. Dørstokkmila blir plutselig mye enklere å passere hvis man har riktig utstyr på plass!

Test av regnjakke for dame – her er de 8 beste regnjakkene

#Produkt
1.Petzl Actik Core hodelykt
2.Lumonite Compass R
3.Urberg Headlamp COB 320
4.Black Diamond Revolt 350
5.Silva Trail Runner Free
6.Led Lenser Neo6r

Under finner du listen over det som etter vår mening er de beste hodelyktene vi får tak i på det norske markedet, både til skitur i lysløypa, løpetur i mørket eller andre utendørsaktiviteter.

1. Petzl Actik Core hodelykt – Fleksibilitet og innovasjon

Hodelykten Actikk Core kommer med fantastiske egenskaper, samt oppladbare medfølgende batterier. Dette er selvsagt med på å gjøre den til et mer bærekraftig valg, men det er ikke den eneste grunnen til at vi elsker den.

 • Lettvektig
 • Velg mellom flere lysinnstillinger
 • Reiselås for å forhindre at den slår seg på under transport

Den har også et fenomenalt rødt lys som gjør det bedre for øynene når det er mørkt ute, og ikke blender personer du passerer når du er ute.

2. Lumonite Compass R – Teknisk hodelykt for friluftselskere

Lumonite har tidligere blitt kåret til best i test under andre tester, noe som i seg selv tilsier at den er av ypperlig kvalitet. Den har også medfølgende oppladbare batterier, og er høyst fleksibel. Bruk den som hodelykt, lommelykt eller sykkellykt; dette er en alt-i-ett modell.

 • Maks rekkevidde på hele 115 meter
 • Justerbar fokus
 • Medfølgende sykkelfeste
 • Flott passform

Med andre ord får du mer enn bare en hodelykt hvis du velger Lumonite Compass R.

3. Urberg Headlamp COB 320– Med omtanke for miljøet

Urberg er et skandinavisk merke fra Sverige som har bærekraftige tanker. Headlamp COB 320 er intet unntak, og har langvarige LED lys montert i hodelykten. En enkel og praktisk hodelykt som faller inn under katergorien klassiske hodelykter. Likevel har den kommet høyt opp på listen vår fordi:

 • Bærekraftig prinsipp med organisasjonen 1% for the planet
 • Ulike lysinnstillinger
 • Rimelig pris

Den regulerbare stroppen gjør det enkelt å finne riktig passform, og du kan sømløst veksle mellom røde og hvite lystoner.

4. Black Diamond Revolt 350 – Gore-Tex beskyttelse

Black Diamond er anerkjent for kvalitetsrike produkter. Denne hodelykten skuffer ikke, og har oppladbare batterier som varer i hele 3 timer. Velg mellom hvitt og rødt lys, slik at du skaper et mest naturlig klima for øynene dine. Vi elsker den fordi:

 • Dimbar lykt
 • Memory funksjon
 • Kvalitetsrikt merke

Det dimbare lyset gjør det enkelt å velge en nærlysinnstilling dersom du er på løpetur, og fjernlys dersom du trenger bedre sikt foran deg i terrenget.

5. Silva Trail Runner Free – Perfekt til løpeturen

Silva Trail Runner Free egner seg godt til de som elsker å jogge og løpe – og gir deg flotte muligheter til å opprettholde aktivitetsnivået under de mørkeste månedene. Egner seg godt til både skog, fjell og bymiljøer. Lyset har en praktisk dimmefunksjon som gjør det enkelt å få riktig lys under løpeturen.

 • God og fleksibel passform
 • Holder godt under løping
 • Enkel å vedlikeholde

Silva Trail Runner Free er elsket av løpere, og gir stor frihet til å kunne løpe året rundt, uansett hvor du er.

6. Led Lenser Neo6r – Optimal beskyttelse og fleksibilitet

Denne enkle hodelykten gir et presist lys under mountainbiking eller andre aktive gjøremål. Den har en utrolig god passform, men likevel kanskje ikke det flotteste designet. Likevel vil vi påstå at det er en veldig praktisk og god hodelykt, da vi ofte ikke trenger hele 100 meters rekkevidde på lyset – Neo6r kommer nemlig med en rekkevidde på 30 meter, perfekt for løpeturer og sykling i terreng.

 • Lang batterilevetid
 • Oppladbare batterier inkludert
 • Egner seg til ekstremsport

Ledlenser er et firma som utvikler gear til ekstremsportutøvere, og nettopp derfor er kvaliteten i øverste klasse – også med denne hodelykten.

vincent guth asgy5SsU5Jw unsplash

Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper en hodelykt?

En hodelykt er alfa omega dersom man ønsker å leve en aktiv livsstil, selv når solen går tidlig ned og står sent opp. Dørstokkmila føles ofte mye lenger når kulda og mørket sniker seg innover bygdene og byene våre, men det er ingen grunn til å slutte å trene utendørs. Med en hodelykt vil man kunne følge med på veien foran seg under en løpetur eller sykkeltur uten problemer, slik at man kan fortsette i samme rutine som før.

Men det er ikke bare løpere og syklere som kan dra nytte av en hodelykt; hvis man er glad i å nyte naturen og gå både i skog og til fjells, er det lurt å ha med seg en hodelykt i sekken. Det hjelper til med å alltid ha tilstrekkelig lys, selv om sola gikk ned litt før du hadde planlagt. En hodelykt sørger for å gi deg lys uansett hvilken aktivitet du utfører i mørket, og er et must-objekt for alle friluftselskere.

Veien til valget av en hodelykt er ikke så vanskelig. Mange butikker selger ulike modeller i store variabler av priser, men i bunn og grunn må du spørre deg selv om hvilke kriterier du har til en hodelykt. Alle hodelykter lyser, og det er hovedfaktoren til en hodelykt. Utover det er det viktig å tenke på hvor langt du ønsker at lyset skal kunne spre seg, og da faller din livsstil inn.

Lysfunksjoner og lysstyrke

Hvis du trenger å ha sikt langt foran deg, bør du gå for en modell som har lang rekkevidde. Dette egner seg godt når man er på fjellet, samt for de som er avanserte friluftselskere. Lysstyrken kan også spille en stor rolle, da det vil variere hvor skarpt lys du trenger. Med dette i tankene, har vi plukket ut dimbare modeller av hodelykter i testen vår, slik at du har større fleksibilitet og får et større bruksområde til hodelykten din. Flere av de modellene som kom på toppen av listen vår har også valgmuligheten for rødt lys, som tar bedre vare på øynene dine dersom du bruker hodelykten over lengre tid. Dette er en mer pro-funksjon som spesielt aktive personer har godt utbytte av.

Tidligere var det mest vanlig å finne hodelykter som kunne lyse eller blinke. Derimot har teknologien utviklet seg, og med dimbare lysinnstillinger vil du kunne velge mellom ulike lysstyrker, og noen hodelykter vil til og med huske den siste innstillingen du anga for å gjøre valget lettere for deg. Ved å dimme ned lysstyrken vil også batteriet leve lenger, da det bruker mindre strøm enn ved full styrke.

tim foster wX64 Gjbclg unsplash

Batterilevetid

Noe av det kjipeste man kan oppleve, spesielt om man er på en lengre tur, er at batteriet slutter å virke. Som vi alle vet er det ikke alltid lett å holde styr på hvor mye batteri som egentlig er igjen, spesielt med duppetitter vi ikke bruker på en hverdagslig basis. En hodelykt av god kvalitet (som alle i testen vår) har lang batterilevetid, men batteriet vil naturligvis en dag gå tomt. Mange har oppladbare batterier, noe som er mer miljøvennlig og praktisk. Likevel har man ikke akkurat tilgang til å kunne lade opp batteriene på toppen av fjellet eller midt ute i ødemarken. Derfor er også alle hodelykter kompatible med vanlige batterier; et must å ha med seg dersom man tror batteriet kanskje vil tømmes under turen.

Passform og materialer

De aller fleste hodelykter kommer med fleksible passformer, slik at du kan justere stroppen rundt hodet selv. Dette gjør det mulig for alle og enhver å bruke enhver hodelykt. Mange billige hodelykter kommer i et mer fleksibelt materiale som er elastisk i båndet, og med tid og stund vil bli slappere og slappere. Da er det godt å kunne justere stroppen i takt med at båndet blir slappere. Du vil også finne hodelykter med mer robuste og vevde materialer, eller i gummi, slik som Silva Trail Runner i testen vår. Sistnevnte egner seg godt til løping da gummien gir en sterkere passform som garanterer at den ikke faller like lett av hodet som en mer elastisk strikk kan gjøre.

Med andre ord trenger du ikke se etter noe størrelsekart for å finne riktig hodelykt; alle hodelykter er one size og vil passe de aller fleste av oss. Merk at det derimot er forskjell i størrelsen på hodelykter for barn og hodelykter for voksne.

wander creative 6i3O w7wOyE unsplash

Hvor kan jeg bruke hodelykten?

En hodelykt er en god investering for alle og enhver, da den gir oss muligheten til å nyte livet utendørs til alle døgnets tider, gjennom alle årstider. Den kommer godt med når du blant annet skal:

 • På fjellvandring som tar en hel dag eller flere dager
 • På løpetur tidlig om morgenen eller sent om kvelden
 • På skitur utenfor lysløyper
 • På sykkeltur, enten i ditt nærområde, i naturen, eller hvis du pendler til jobb på sykkel – mange modeller gjør det også mulig å feste hodelykten på sykkelen slik at du har større fleksibilitet

Gode hodelykter til gode minner

Alt i alt er det mange ulike hodelykter på markedet, men de skiller seg ikke så alt for mye fra hverandre. Sørg for å investere i en hodelykt fra et kvalitetsrikt merke og en trygg nettbutikk, som våre anbefalte hodelykter. De vil bli en god følgesvenn til både friluftsliv og hverdags, spesielt under vinterhalvåret. En hodelykt gjør det enklere å være i ett med naturen året rundt, og er også en klassiker hos barnefamilier som er glade i å komme seg ut i naturen.

Ofte stilte spørsmål

Hva slags hodelykt er best til løping?

Vi vil anbefale en hodelykt med god og stabil passform til løping, som for eksempel en reim av gummi som sitter bedre rundt hodet.

Finnes det dimbare hodelykter?

Moderne og kvalitetsrike hodelykter kommer med ulike dimbare lysinnstilliger, slik at du både har full frihet og fleksibilitet, samtidig som at du forlever batterilevetiden.

Hvordan velger jeg en mer miljøvennlig hodelykt?

Ved å kjøpe en hodelykt med oppladbare batterier, gjør du en innsats for miljøet. Husk likevel å alltid ha ekstra batterier med deg i sekken i tilfelle det er lenge siden du sist ladet batteriene til hodelykten.

Finnes det størrelser på hodelykter?

Hodelykter kommer med justerbare reimer rundt hodet, noe som betyr at du ikke trenger å se etter noen størrelser. Legg derimot merke til at hodelykter for barn kommer i en mindre størrelse enn de for voksne.

Har du noen erfaringer eller spørsmål? Legg igjen en kommentar under! ❤️

Hjelp oss å få flere lesere - del med dine venner! 🙏
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Våre produkttester og guider baserer seg på spesifikasjonene til produktene, pris og andre brukeres erfaringer og tilbakemeldinger.

Legg igjen en kommentar