Hot yoga – en introduksjon

Hot yoga tok verden med storm på 70-tallet takket være Bikram Choudhury. Han begynte undervisningen sin blant kjendiser i USA, og det tok ikke lang tid før mange hadde fått opp interessen for denne usedvanlige yogastilen: hot yoga er nemlig ikke en ordinær yogatime, det er derimot yoga i et rom som er 40 grader. Ikke nok med at det skal være steikende hett, men det skal også være 40% fuktighet i rommet – med andre ord får man seg en real svettetokt i løpet av timen. Bikrams forklaring er at man skal etterligne klimaet i store deler av India, hvor yoga stammer fra og enda den dag i dag er utbredt. Tar du utfordringen?

Hvordan gjør man hot yoga?

Teknisk sett er hot yoga enkelt å lære seg. Det består kun av 26 ulike asanas, noe som betyr at selve flyten ikke blir overveldende å huske. Alle stillingene skal være med på å forbedre blodsirkulasjonen, og øke oksygenopptaket til blodet, organene og resten av kroppen. De 26 ulike posisjonene som blir brukt i hot yoga kan du lese mer om her; og det kan alltids være gøy å gi det et forsøk hjemmefra, selv om temperaturen i rommet ikke er 40 grader. På den måten får du mer kunnskap om hvilke øvelser man utforsker under en yogatime med hot yoga. Selv om en klassisk time varer i 90 minutter, finnes det flere eksempler på Youtube hvor man kan få unnagjort en økt på 30 eller 60 minutter også.

Passer ikke for alle

Det er ikke til å unngå å bemerke at hot yoga ikke kommer uten forhåndsregler. Selv om fordeler og ulemper med hot yoga, som også heter Bikram yoga etter grunnleggeren, stadig er oppe til diskusjon, er hvertfall en ting sikkert: dersom du er på utkikk etter å gå ned i vekt, kan Bikram yoga hjelpe deg med det. Her snakker vi intensitet, forbrenning av fett og høyt tempo i hele 90 minutter. Med andre ord er det visse grupper som skal styre unna hot yoga, som for eksempel gravide eller mennesker med diabetes. Hvis du tidligere har hatt noen helseproblemer, kan det være lurt å sjekke med doktoren før du begir deg ut på en krevende økt med hot yoga. Derimot, hvis du allerede har erfaring med yoga og ønsker å yte litt mer, eller er i toppform og ønsker å utforske nye treningsformer, er hot yoga for deg. Det byr på en spennende utfordring, og kommer i tillegg med flere fordeler. Hvis du er en av dem som har trodd at yoga er for sakte og rolig, vil hot yoga bli en overraskende fryd for deg.

Fordeler

Selv om flere fordeler ikke har for mange vitenskapelige studier på seg, er det derimot noen enkelte fordeler med hot yoga som rett og slett snakker for seg selv. Det er disse:

  • Bli mykere: For å kunne tøye godt ut, må kroppen være varm. Nettopp på grunn av dette er det mange som opplever å komme dypere inn i posisjoner under en økt med hot yoga
  • Brenn flere kalorier: Målinger sier at man kan forbrenne nesten dobbelt så mange kalorier med hot yoga enn mer klassisk yoga. Det er selvsagt veldig forståelig med tanke på intensiteten. 
  • Finn roen: Som med alle typer yoga, vil jevn praksis føre til mindre stress. Dette er fordi man får bedre kontroll på handlinger man utfører, og utvikler
  • Mental og fysisk helse under vinterhalvåret: Mange sliter under vinterhalvåret, når det både er mørkt og kaldt i Norge. Badstuer er populære i hele Norden, og de som jevnlig oppsøker en badstue vet at besøkene kommer med mange helsefordeler. Hot yoga er som en badstue og en treningsøkt – i én!
  • Reduser glukosenivåer i blodet: Siden hot yoga er særdeles intensivt, er det mange som har opplevd at blodets glukosenivåer senkes over tid. Dette er spesielt gunstig for dem som kan være i risikosonen for å utvikle diabetes (men dersom du allerede har diabetes, bør du snakke med legen din før du blir med, som nevnt tidligere).
  • Få sunnere hud: Takket være all svettingen, vil blodsirkulasjonen forbedres, og ergo vil huden din også bli sunnere. 

Lær mer

Er du nysgjerrig på hvordan hot yoga foregår? Ta en titt på videoen nedenfor, som gir god informasjon om hva du egentlig kan forvente hvis du deltar på en klasse med hot yoga.

Tips

  1. Husk å drikke, masse! Ta med deg en stor vannflaske, og sørg for å få i deg masse væske både før, under og etter timen. Du kjenner jo til hvor mye vann du må drikke når du drar på ferie til mer tropiske strøk, og med hot yoga er det intet unntak: her skal du både være i tropisk varme og få opp pulsen!
  2. Ett eller to ekstra håndklær: du kommer til å svette masse. Noen velger å legge et håndkle ned på matten før svetten begynner å renne, og før kroppen blir glatt mot matten. Andre bruker håndkleet til å tørke seg selv med. Og så er det selvfølgelig dem som kjører dobbelt opp og tar med seg to håndklær, slik at de både kan legge et håndkle på matten og ha et annet tilgjengelig til ansiktet og hendene.
  3. Husk at det aldri er for sent å snu, og hvis du blir med på bikram yoga må du lytte ekstra nøye til kroppen din. Det er ingen skam å føle seg svimmel: men husk å forlate rommet umiddelbart, slik at du får kjøle deg ned. Dette gjelder også dersom du blir kvalm.
shashi ch W9PWT FzGiU unsplash

Legg igjen en kommentar