Juice som øker forbrenningen

Hvert eneste år, er det over 1 milliard mennesker som faster fra soloppgang til solnedgang under Ramadan. Dette er en begivenhet som lar muslimer rense kroppen sin og kjenne en større mening med livet en våre vanlige rutiner med tre-fire måltider om dagen. Hvis du noen gang har prøvd å faste, eller vært på en juice detox, så skjønner du hva jeg snakker om. Mange tror kanskje at en detox gjør en mer irritabel eller utilpass: etter min egen erfaring gjør det meg mer ydmyk og raus. Det gir deg tid til å ta kontroll over din egen kropp, og større mindfulness rundt hva du velger å putte i kroppen din.

Nå som sommeren er på innmarsj, er det mange som henger seg på ulike treningsprogram for å trene “sommerkroppen”. Vi hos Shanti syns du aldri bør trene for å imponere andre, og at alle kropper er hjertelig velkommen på stranda, uten å måtte føle på press om kroppsideal. Derimot gir trening deg en mye bedre mental helse, i tillegg til at man føler seg bedre på innsiden. Litt sånn er det med juicing også. Enten du ønsker å legge inn en juice til lunch, eller ønsker å prøve deg på en 3 dagers juice detox, så vil det å drikke vitaminer, antioksidanter og mineraler gi deg bedre velvære fra innsiden.

Visste du at….
En juice detox kommer med mange fordeler. Vi kaller dem «de 4 S’ene»:
Sterkere immunforsvar
Sunnere spisevaner med mer frukt og grønt
Større kontroll over sult og overspising
Sunnere hud, hår og negler


Du vil også kunne kickstarte enhver sunn diett ved å ta noen dager med juicing før du setter i gang. Ved å prøve en juice detox, kommer du mest sannsynlig til å gå ned ett par kilo. Derimot vil du legge på deg disse kiloene igjen veldig fort, dersom du går tilbake til en usunn livsstil igjen i etterkant. På grunn av dette er det lurt å ta med seg de erfaringene du bygger opp under en juice detox, og implementere dem i dietten din videre. Det betyr ikke at du trenger å gå all-in, men at du blir mer bevisst på hva du ønsker å putte i kroppen din. 

martin sanchez igSCxtyORzY unsplash

Hvordan lager jeg en sunn juice?

Det er utrolig enkelt å lage sine egne juicer. Noe som fungerer veldig bra for vekttap, er å blande juicen med 20% frukt og 80% grønnsaker. Du trenger ikke følge denne slavisk, men 80/20 regelen er en god tommelfingerregel som vil gi deg næringsrike juicer. Grunnen til dette er at frukt inneholder mye sukker, og derfor egner det seg ikke å f.eks. lage en Insta-vennlig fruktsmoothie, da du vil gi kroppen utrolig mye sukker, og mindre vitaminer enn dem du får gjennom grønnsaker. Derimot er det morsomt å legge inn en “syndefull smoothie” en gang i blant under juice detox. 

Ofte finner man klassiske gjengangere i juice til en juice detox. Mange inneholder disse fruktene:

 • Ananas
 • Appelsin
 • Banan
 • Brokkoli
 • Eple
 • Dadler
 • Grapefrukt
 • Sitron

Og du kan mikse og matche med disse klassiske grønnsakene:

 • Agurk
 • Gulrot
 • Grønnkål
 • Rødbeter
 • Selleri
 • Spinat

Ofte er det spennende å tilsette et eller flere av de følgende urtene og krydderne:

 • Gurkemeie
 • Ingefær
 • Kanel
 • Mynte

Valget er ditt: miks og match og finn din egen favoritt. For dem som er på utkikk etter litt ekstra inspirasjon, har vi samlet fem supre oppskrifter på juice og smoothie som hjelper deg med å øke forbrenningen – og som i tillegg smaker nydelig!

jordana radiantly nourished blog ufChi6CXIsQ unsplash

Oppskrifter

Sommerdrøm med brokkoli og ananas

Ingredienser:
¼ ananas
1 stor brokkolistilk (gjerne legg bukettene til brokkolien i fryseren til detoxen er ferdig)
1 agurk
3 håndfuller med spinat
1 sitron 

En frisk og supergrønn drikk – velg selv om du ønsker å juice ingrediensene i en juice maskin eller legg dem i en blender. Hvis du bruker en blender, vil du oppleve at brokkolistilken ikke blir flytende, og smoothien blir litt klumpete. 

eepeng cheong o0a5K rWpNQ unsplash 1

Klassisk detox juice

Ingredienser:
1 eller 2 mellomstore rødbeter
2 mellomstore gulrøtter 
1 mellomstort eple
½ sitron
1 liten finger av ingefær
1 ts malt gurkemeie

Bruk en juicemaskin for å lage denne klassiske og næringsrike juicen: perfekt som lunch eller til middag, og fylt med antioksidanter!

josh millgate DZFIZ92NgUE unsplash

Søt sjokoladedrøm

Ingredienser:
4-5 dadler, stenfrie
2 bananer
4-5 ss usøtet kakaopulver
1 avokado
1-3 dl usøtet cashewmelk (avhengig av hvor tynn eller tykk du ønsker den)

En herlig syndebukk under juice detox! Den smaker himmelsk søtt, og er som en dessert. Legg alt i en blender og spe på med litt og litt cashewmelk (eller annen plantebasert melk), for å finne den konsistensen du ønsker. Dadler og banan gir deg den søte smaken, mens kakaopulveret gjør dette til en sjokoladedrøm av en drikk – og kakaopulver har også et høyt innhold av jern og antioksidanter. Derfor kan kakaopulver være en god erstatning for spinat eller grønnkål i sunne juice og smoothies, slik at du får i deg nok jern.

moses rukshan kjo JCaYzkc unsplash

Goji og pære med løvetann

3 pærer
2 håndfuller spinat
1 avokado
½ kopp gojibær
1-2 håndfuller løvetannblader
1 lime
1-3 dl vann (avhengig av hvor tynn eller tykk du ønsker den)

Dette er også en oppskrift for en smoothie som tilberedes i en blender. Gojibær og pære lager en spennende undertone i smoothien, og vi har også tatt med en enkel ingrediens som kanskje ikke så mange har lagt i smoothien sin før: løvetannblader. De siste årene har det blitt fokus på at man kan lage salater med løvetann, da spesielt det gule hodet, men bladene er like næringsrike. Løvetann inneholder mer vitamin A enn gulrøtter, og har et høyt innhold av kalium.

jo lanta F5rDfiXEUOA unsplash

Grønn klassiker

1 kopp spinat eller grønnkål
2 stilker selleri
½ agurk
1 eple
1 lime

Selleri er kanskje litt bitter alene, men sammen med eple og lime, blir det en frisk og herlig drikk. Du kan tilsette spinat eller grønnkål og kjøre alt i en blender, eller spe på med flere epler og juice alt i en juicemaskin. Resultatet blir en sunn juice som hjelper fordøyelsen og fremmer vekttap.

matcha co 0P9En66EWzY unsplash

Legg igjen en kommentar