Kjøttfri jul – smakfulle veganske juleretter

Jul og julemat kommer ofte med tradisjoner om at kjøtt må være på menyen. Høytiden går til å proppe seg stappfull av ulike kjøttretter som hovedrett, og i følge Nortura blir det solgt rundt 2000 tonn julepølser, 600 tonn medisterkaker og 2100 tonn pinnekjøtt til jul. Likevel er det svineribba som er mest populær, og det antas at rundt 2 millioner svineribber på cirka fire kilo blir solgt hvert år. Vi nordmenn liker å holde tro til tradisjonene våre, men heldigvis tar flere og flere steget ut til å prøve noe nytt -og kanskje skape nye tradisjoner- på julebordet. Det er det absolutt grunn til, med tanke på alle de smakfulle vegetarrettene man kan trylle frem til jul: de er fulle av julesmaker, gjør deg like mett som kraftige kjøttretter og er med på å skape en bærekraftig fremtid.

Nøttestek

Nøttesteken er kanskje den mest populære julemiddagen for vegetarianere og veganere, og det finnes utallige måter å lage den på. Til felles har er de alle fulle av julekrydder, og smaker himmelsk. Min personlige favoritt er Veganmannens nøttestek, selv om du kan slå til med en enklere variant med melk, egg og butterdeig som ikke er vegansk. For å lage Veganmannens nøttestek til fem personer, trenger du:

  • 1 stk løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 1.5 dl røde linser – eller 3 dl ferdigkokte røde linser
  • 200 g nøtter (gjerne bruk ulike nøtter, som valnøtter, hasselnøtter, mandler eller cashewnøtter)
  • 1 ts salt – hvis du får tak i røkt maldonsalt skaper du en ekstra tvist i smaken, men du kan også takke til rette med vanlig salt uten problemer
  • 1 ss barbeque saus
  • cirka 3 ss bladpersille eller kruspersille
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts hvitløkspulver
  • så mye (eller lite) chilipulver som du ønsker – 1 ts er ofte mer enn nok
  • 1 ts koriander
  • 1 ts ingefærpulver
  • 0.5 ts nellikpulver
  • 1 ts karri
  • 0.75 dl grønnsaksbuljong
  • 0.5 pakke vegansk butterdeig
  • 25 g havregryn
  • smak til med salt og pepper

Siden min familie er langt fra hverken vegetarianere eller veganere, står derimot ikke nøttesteken min ensom på julebordet. Hele familien syns det har blitt et interessant innspill, og alle ønsker seg en bit som siderett til maten de spiser. Nøttesteken klaffer perfekt sammen med typisk tradisjonell julemat, og derfor har jeg aldri savnet en «kjøttjul» etter jeg ble vegetarianer.

Slik gjør du:
1. Start med å tine opp butterdeigen. Hvis du bruker tørre linser, så skyll dem i en sil og la dem koke i ca 3 dl vann i 15-20 minutter. Hvis ikke gjør du bare klar de ferdigkokte linsene.
2. Hakk løk og hvitløk, og surr dem på pannen noen minutter. Legg dem til sides når de er stekt.
3. Legg alle nøttene i en foodprosessor og hakk dem.
4. Finn frem en bolle, og bland sammen løk, hvitløk, krydder, linser, buljong og nøttene i den.
5. Bland inn havregryn til du oppnår den konsistensen du ønsker. Deretter smaker du til med salt og pepper. Du kan også legge til mer krydder, eller legge til andre krydder eller urter som du tror kan passe inn.
6. Kjevle ut butterdeigen og legg blandingen på midten. Pakk deigen rundt farsen.
7. Stek i oven på 200 grader i 40-45 minutter.

Det er langt i fra tidskrevende – faktisk er det mye snarere enn den tradisjonelle julemiddagen!

90da07e0 veganmannens nottestek
Slik ser Veganmannens nøttestek ut

Vegisterkaker

Medisterkaker ala vegetar heter vegisterkaker. De smaker ypperlig, og ofte kan det være vanskelig å skille dem fra de tradisjonelle medisterkakene. Men disse er altså helt uten gris – og rimelige for økonomien er de også!

Du trenger dette for å lage 30-35 stk:

  • 2 dl basmatiris (annen ris fungerer også, men jo luftigere og tørr risen er etter den er kokt, jo bedre blir sluttresultatet)
  • 1 stor blomkål (tilsvarer ca 700 gr)
  • 2 dl havregryn
  • 1 ss pulver av grønnsaksbuljong
  • 1-2 ts ingefærpulver
  • 1-2 ts malt muskat
  • smak til med salt og pepper

For å lage perfekte vegisterkaker, er det viktig å la risen stå og dampe seg til alt vannet er helt borte. Derfor er det lurt å ta av lokket og la den stå på lav varme de siste ti minuttene av koketiden. På den måten vil kakene bli mer crunchy, og du unngår seige kaker. Så, slik gjør du:

  1. Kok 2 dl ris i 4 dl vann og legg til 1 ts salt. Husk tipset ovenfor, hvor du lar den dampe all væske ut.
  2. Kok blomkålen til den blir litt mør, og sil av alt vannet
  3. Legg den ferdigkokte risen, blomkålbitene, havregryn, krydder og buljong i en stor bolle og mos det med stavmikser.
  4. Form kakene med hendene og stek dem i olje på pannen. La dem bli gyllenbrune og sprø på begge sider.

Det er med andre ord en veldig enkel rett å lage, og for å gjøre det enda enklere kan du gjerne lage farsen dagen før du skal steke dem. Vegisterkakene kan fryses, så det skader ikke å doble (eller triple!) oppskriften. I kjøleskap vil de holde seg i rundt to dager etter steking.

vegisterkaker9w800
Bilde fra http://www.veganmisjonen.com/

Soyaribbe

Den nyeste vegetartrenden på julebordet er nok soyaribbe. Som tidligere nevnt, er det svineribben som er mest populær i de norske hjem, og nettopp derfor har soyaribben slått veldig an! Den er både knasende og god, og inneholder en god blanding av røkesmak og salt: men denne ribben er helt dyrevennlig og fri for animalske produkter.
Du trenger kun dette for å sette sammen en fantastisk hovedrett til to:

  • 2 plater med tørre soyabiffer – eventuelt 14 soyamedaljonger
  • 3 ss olje (helst nøytral)
  • 2 ss soyasaus
  • 1 klype chilipulver
  • 1 ss liquid smoke (fås hos Meny)
  • 0.5 dl næringsgjær (kan sløyfes)
  • 1/2 ts salt

Aller først legger du de tørre bitene med soya i en ildfast form, og tilsetter vann til biffene er godt dekket. Mens vannet trekker seg inn i biffene, blander du sammen soyasaus, næringsgjær, liquid smoke, olje og salt i en liten skål.
Etter at soyabiffene har ligget i vann 10-15 minutter, vil du se at de ikke er tørre lenger. De har økt i størrelse, og du kan helle ut resterende vann, og i tillegg klemme vann ut av biffene med hendene. Deretter klipper du dem i litt mindre biter (f.eks. i fire biter).
Legg til marinaden i den ildfaste formen, slik at alle biffene får marinert seg. Gjerne hjelp til med hånden for å sørge for at bitene blir ordentlig dekket. Deretter steker du dem på en stekepanne til de blir ordentlig crispy! Husk å ha mye olje i stekepannen, da biffene ikke inneholder noe fett fra før av.

Og resultatet? Det skal bli noe slikt som dette:

soyaribbe
Bilde fra http://www.veganmisjonen.com/

Legg igjen en kommentar