Kokebok for barn: De 4 beste kokebøkene til barn (5-12 år)

Kokebøker til barn kan være en stor hjelp for unge kokker som ønsker å lære seg å lage mat.

Barn elsker å lage mat, og kokebøker til barn kan være et morsomt og interessant verktøy for å hjelpe dem med å utforske det kulinariske universet.

De aller fleste kokebøker til barn er egentlig som de fleste andre barnebøker; ganske kjedelige og lite interessante. La oss bare være ærlig.

Men vi i Shanti har kjøpt inn, bladd oss gjennom og testet en rekke ulike barne-kokebøker. Og nå sitter vi igjen med fire stykker som vi mener er utrolig gode og nyttige for kommende kokker.

Våre utvalgte bøker gir et bredt utvalg av oppskrifter, noen som er enkle nok til at barna kan lage mat på egenhånd, og andre som er mer komplekse og krever hjelp fra voksne. Disse bøkene lister ikke bare opp en haug med matoppskrifter, men gir også informasjon om sikkerhet og ernæring, slik at barna kan lære om sunn matlaging og sikkerhetspraksis.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på fordelene ved å bruke kokebøker til barn, samt hvordan man kan finne de beste bøkene for barna dine. Vi vil også diskutere hvordan disse kokebøkene kan bidra til å fremme sunne matvaner hos barn. Les videre for å lære mer!

Vil du kjøpe deg en barnevennlig kokebok? I så fall kan vi både anbefale Norli.no og Haugenbok.no.

Dette er bokhandlere på nett som har kjapp leveringstid, gode priser og hyggelige kundeservice!

Anbefalte kokebøker til barn

1. «Kjøkkenpatruljen – Barnas kokebok» av Margit Vea

Screenshot 1 4

Trenger du noen herlige og ganske enkle retter som barna kan være med på å lage?

«Kjøkkenpatruljen» hjelper deg.

Her får du en kokebok som barna virkelig elsker. Alle barn over 6 år kan være med på å utføre de steg-for-steg-oppskriftene boken kan tilby.

Dette er, etter vår mening, den aller beste kokeboken for barn på det norske markedet.

  • Inneholder en rekke oppskrifter som passer til hverdagsmat, snacks og bursdag!
  • Et ekstra hefte medfølger hvor barna selv kan skrive ned oppskrifter.
  • Passer til alle barn fra seks år.
  • «Kjøkkenpatruljen» er et utmerket verktøy for å få barna interessert i matlaging.
  • Veldig gode anmeldelser fra andre norske barnefamilier.

Nyttig informasjon om boken

Passer for barn mellom6 og 12 år
ForlagCappellen Damm
SpråkNorsk (originalspråk)

2. «Barnas aller beste kokebok – 80 favoritter fra Geitmyra» – Av barn og for barn

Andreplassen i vår samletest går til «Barnas aller beste kokebok».

For hvem er egentlig bedre til å finne gode barnevennlige oppskrifter enn barn selv?

Gjennom flere tiår har barn besøkt Geitmyra matkultursenter. Gjennom disse årene, har barn eksperimentert og kommet opp med en rekke oppskrifter.

Deretter har forfatter Erik Røed samlet de 80 beste oppskriftene i denne boken.

  • Inneholder 80 spennende og interessante matretter.
  • Alle oppskriftene er barnevennlige og kan følges av barn over 8-9 år.
  • Publisert i 2021, men har allerede klart å bli en favoritt hos mange barnefamilier.
  • Forholdsvis stor variasjon i vanskelighetsgraden på de ulike rettene – men alt er barnevennlig!
Screenshot 2 3

Nyttig informasjon om boken

Passer for barn mellom5 år og 15 år
ForlagPress
SpråkNorsk

3. «Fryd for ganen – kokebok for barnehager og barnefamilier» – Kokebok for de aller minste barna

Screenshot 3 2

Har du et barn i barnehagealder som har begynt å interessere seg for matlaging?

«Fryd for ganen» kan være en kokebok du skal vurdere.

Boken er et direkte resultat av noen nye retningslinjer regjeringen satt inn i 2007. Boken er spennende og inneholder typisk oppskrifter på hverdagsmat. Dette er ting som barnet selv kan klare å lage – og som h*n kan få med seg i matpakka!

  • Boken er forfattet av Reidun Høines.
  • Kan brukes sammen med barn i barnehagealder.
  • Boken fremmer sunn og næringsrik mat.
  • «Fryd for ganen» er en veldig praktisk kokebok for barn som brukes av mange barnehager over hele landet!

Nyttig informasjon om boken

Passer for barn mellom5 og 8 år
ForlagVormedal forlag
SpråkNorsk

4. «Barnas fargerike kokebok» – Proppfull av vegetariske retter

Det blir mer og mer populært for norske familier å bytte ut kjøtt med grønnsaker.

Bymag.no kunne i 2021 slå fast at antall vegetarianere i Norge har doblet seg på få år!

Derfor kan det være veldig nyttig for barn å lære seg kokekunst med grønnsaker.

Det finns en del lignende bøker på markedet. Men ingen vegetar-kokebøker for barn er like gode som «Barnas fargerike kokebok».

  • Stappfull av vegetar-måltider som både er sunne og gode!
  • Boken er bygget opp slik at barna forstår hvorfor vegetarmat er sunt.
  • Introduserer noe som kalles «smaksregnbuen» – med fargerike og friske grønnsaker.
  • Veldig godt skrevet, og kan brukes av både barn og voksne.
9788202520984

Nyttig informasjon om boken

Passer for barn mellom6 og 13 år
ForlagCappelen Damm
SpråkNorsk (originalspråk)

kokebok til barn

Avsluttende ord

Vil du vite hvordan barn best lærer gode matvaner?

Ved å selv ta del i matlagingsprosessen! De aller fleste barn får mat servert på bordet helt til de er 15-16 år. En slik løsning hemmer utviklingen i matveien. Selv er jeg utrolig opptatt av at norske barn får bedre matvaner.

Ser du Helsenorge.nos oppfordring til barn mellom 6 og 12 år, så vet du at det er mange foreldre som slurver her.

Nettopp derfor kan det være viktig at barna får en god kokebok. På den måten kan barna få lært seg noen ferdigheter som de kan bruke resten av livet.

Vi har prøvd å legge ved noen kokebøker til barn i alle mulige aldersgrupper og ferdighetsnivåer. Hvis du har kommentarer til vår liste, så kan du skrive en kommentar til oss under denne artikkelen.

Video – Gordon Ramsays anbefalte retter du kan lage med barna



Andre anbefalte kokebøker

Vi i Shanti arbeider ikke bare med barnelitteratur.

Så langt der i fra.

Her er en liste over andre kokebøker vi har kjøpt inn, testet og vurdert tidligere:

Ofte stilte spørsmål

Hvor gammel kan et barn være når han eller hun begynner å lage mat på eget kjøkken?

Det er ikke noe fast svar på dette spørsmålet, da det vil avhenge av barnets ferdigheter og trygghet når det gjelder matlaging.

Som et generelt råd bør barna ikke begynne å lage mat på eget kjøkken før de har nådd en alder der de er i stand til å forstå og følge enkle retningslinjer for sikkerhet, som å holde fingrene unna varme overflater, ikke bruke skarpe kniver uten tilsyn, og lære hvordan man bruker komfyren. Noen barn kan begynne å lage mat på eget kjøkken rundt 8-9 år, mens andre kan være klare til å gjøre det rundt 12-13 år.

Det er viktig at foreldre er involvert, og at de tilbyr veiledning og opplæring når barna begynner å lage mat. Barna bør også være under oppsyn av en voksen når de lager mat og sørge for å følge alle retningslinjer som er relevante for sikker matlaging.

Den engelske nettsiden HealthyChildren.com har publisert en egen artikkel kalt «Kjøkkensikkerhet». Dette er en artikkel som både er informativ og velskrevet.

Hva er viktig å tenke på når man velger en kokebok til et barn?

Det er viktig at boken er SPESIELT laget for barn. På den måten er både oppskriftene og formuleringene enkle å forstå.

Videre er det viktig at boken har tydelige illustrasjoner og klare instrukser. Når det kommer til barn og matlaging, så skal de helst ha så lite kreativt spillerom som overhodet mulig.

Denne kulinariske kreativiteten kan man fint eksperimentere med litt senere i livet.

Hvilke kriterier har dere lagt til grunn i denne «best i test»-listen?

For det første ønsket vi å fremme bøker som inneholdt gode oppskrifter på sunn mat. Videre var det også viktig at kokeboken inneholdt gode og fristende bilder.

Barn er veldig opptatt av å lage mat som ser godt ut – og da kommer bilder veldig godt frem.

Legg igjen en kommentar