Best i test: Smakfull og sunn kokosolje

Har du lagt merke til at kokosolje dukker opp i mange diskusjoner om trening, kosthold og helse?

Det er det flere grunner til. Ikke bare inneholder kokosolje ingredienser som er godt for hjertet ditt. Det bør også være en naturlig del av kostholdet til de som prøver å gå av seg noen kilo.

PS! Vi vet at kokosolje har blitt mye omtalt som hudkrem. I denne artikkelen har vi utelukkende testet produktet som en matvare – og bygger anbefalingene våre på dette. Det betyr ikke at de kokosoljene vi anbefaler ikke kan brukes som hudkrem eller i hår. Men det har vi unngått å teste.

Nettbutikker vi anbefaler å handle kokosolje fra

Disse to nettbutikkene har i en årrekke solgt kosttilskudd og matvarer på det norske markedet. Vi i Shanti-teamet har brukt dem til flere innkjøp når vi har utført tester, og de har alltid vært raske med forsendelsen. I tillegg er de svært behjelpelige når vi har spørsmål til produktene vi omtaler. Tommel opp.

Våre anbefalte kokosoljer

Ut av testens 15 produkter, så var det kun disse fire som nådde helt til topps:

Bestselger: Cocosa Extra Virgin Coconut Oil

cocosa

Cocosa er ikke bare en kokosolje som har slått stort an her hjemme i Norge. Det er også et produkt som har fått stor internasjonal anerkjennelse.

Når man åpner lokket på denne krukken, så blir man automatisk dratt tilbake til minnene om sydlandsøyer med blå hav og kritthvite strender. Cocosa har en autentisk og forholdsvis mild smak av kokos, noe som fungerer helt perfekt til matlaging.

  • Kan brukes som kosttilskudd (alene), men også som smakstilsetning i mat
  • Økologisk produkt
  • Innehar et bredt næringsspekter, som blant annet inkluderer caprinsyre, vitaminer, mineraler og anti-oksidanter

Mange vil mener at kokossmaken kan være litt sterk og dominant når den brukes som smakstilsetning. Men akkurat Cocosa har en såpass mild smak at den er helt perfekt.

Fairtrade-produkt: Kokosolje Extra Virgin fra Superfruit

eko

Dette er en kokosolje som er kaldpresset. Det betyr at produktet aldri har gått over 42 grader celcius i fremstillingsprosessen, noe som gjør at smaken blir så autentisk som mulig.

Det betyr ikke bare at man får et produkt som er «renere» enn andre kokosoljer. I tillegg betyr det at smaken blir litt sterkere og mer syrlig enn for eksempel Cocosa.

  • Kan spises av veganere
  • 0 % transfett
  • Svært god på smak – men også svært sterk på smak

Alt i alt et godt produkt hvis du ønsker et helt rent og naturlig produkt.

Kan kjøpes både hos Gymgrossisten og Bodystore.no.

Smakløs variant: Organisk kokosolje fra Vitaprana

vitaprana

Hva om jeg fortalte deg at du kan få en kokosolje som ikke smaker noen ting?

Altså at den er helt…smakløs?

Det høres kanskje ikke så ille ut for oss som liker kokossmaken. Men det er et ufattelig godt produkt for de som ønsker seg alle de fantastiske næringsstoffene som finnes i kokosolje, men som ikke takler smaken.

Da vi testet denne, så var vi først skeptiske til om de hadde klart å fjerne all kokossmak. Men vi vil nærmest si at de har lykkes 100 %.

Et meget godt produkt.

Kaldpresset og smaksrik: Kokosolje fra Holistic

holistic

Den svenske produsenten Holistic lager en utmerket kokosolje med god smak og en hyggelig ingrediensliste.

Dette var kanskje en «outsider» i testen. Vi trodde rett og slett ikke at den kom til å smake så godt – kanskje på grunn av det litt kjedelige utseendet på krukken?

Men den klarte i aller høyeste grad å overbevise oss.

  • Vinner av «årets varemerke» i Sverige i 2012
  • Ingen tilsetnings- eller konserveringsmidler tilsatt
  • Kaldpresset

Hvis du ønsker å prøve noe «litt utenom det vanlige», så vil vi absolutt anbefale denne.

notter

Hva er viktig når man velger kokosolje for matlaging?

Det aller viktigste kommer frem av etiketten. La oss analysere noen av de viktigste elementene du bør se etter.

Hva betyr «virgin» og «extra virgin»?

Enkelte kokosoljer blir beskrevet av produsentene som «virgin» eller «extra virgin». Og nei, det har ingenting med jomfrudom å gjøre.

Begge fraser betyr nemlig det samme = at kokosoljen er et 100 % naturlig produkt. Det betyr at oljen har blitt ekstraktert direkte fra fersk kokosmelk.

Hva med «kaldpresset»?

Kaldpresset kokosolje er et produkt som ikke har blitt varmebehandlet i løpet av fremstillingsprosessen.

Det er flere grunner til at man unngår varmebehandling. Først og fremst gjør det produktet «renere». I tillegg gir det en sterkere og mer tydelig smak.

I tillegg er det flere bevis på at kaldpresset kokosolje har en betydelig lengre holdbarhetsdato (kilde: Ultimatepaleoguide.com).

Økologisk eller ikke-økologisk?

Selve definisjonen på hva som kan merkes som økologisk mat i Norge blir regulert av Mattilsynet, som skriver dette på deres nettside:

«Økologisk mat er mat som er produsert og merkt i samsvar med regelverket for økologisk produksjon. Reglane inneber blant anna strenge krav til bruk av tilsetjingsstoff og konserveringsmiddel.»

Det er med andre ord ikke veldig lett å komme helt til kjernen på hva økologisk er – og det er visstnok et svært betent tema blant kostholdseksperter. Visstnok er det ikke alltid slik at økologisk mat har et lavere klimaavtrykk eller er sunnere. Dette kan du selv få grave litt dypere i hvis du har lyst. 🙂

Holdbarhet og innpakking

Du har kanskje lagt merke til at de fleste kokosoljene er pakket inn i glass?

Det er ikke tilfeldig. Ikke bare er det mye mer miljøvennlig materiale enn plast – men det hjelper også kokosoljen med å holde seg mye lengre.

De fleste kokosoljene som blir solgt i Norge har en holdbarhet på opp til to år. Hvis du ønsker å få maks ut av de to årene, så bør du verken lagre oljen for varmt eller for kaldt. Ikke bruk kjøleskapet – men kjøkkenbenken er naturligvis helt OK. Unngå direkte sollys.

Ofte stilte spørsmål

✅Er kokosolje sunt?

Kokosolje er veldig sunt. Healthline.com, en av verdens ledende nettsider om helse, har publisert en artikkel om 10 helsefremkallende sider ved kokosolje.

Til deg som ikke orker å lese hele den artikkelen, så kan jeg si at hovedpunktene er: inneholder sunne fettsyrer, studier viser at kokosolje er bra for hjertet, kan hjelpe deg med å slanke deg samt at det er bra for hud, hår og tenner.

✅Kan kokosolje bli brukt som hudkrem?

Ja, og det er veldig vanlig at både kvinner og menn bruker kokosolje for å få en sunnere hud.

Hvis du går inn på Google og søker på «coconut oil skin care», så får du en haug med gode og relevante treff.

✅Kan du anbefale noen produkter?

Øverst i denne artikkelen finner du en samling av de beste kokosoljene på det norske markedet.

Vi brukte mye penger og mye tid på denne testen, så vi håper virkelig at den kan hjelpe norske forbrukere med å treffe riktig beslutning når de handler.

Legg igjen en kommentar