Mattrender for 2021: vi digger disse

Å starte med blanke ark i 2021 er nok et mål for mange. Vi har utviklet mange nye vaner i løpet av det turbulente året 2020, på både godt og vondt. Mange har nok knyttet et sterkere bånd med familien sin. Andre har startet en reise inn i yogauniverset, og starter motoren hjemme på matten før de åpner datamaskinen og plugger seg inn på hjemmekontoret. Og andre har kanskje skeiet totalt ut med søtsaker, hurtigmat og Netflix. 

Veganuary

Når det nye året kommer, har de fleste både sunne og spreke nyttårsforsett på listen sin. Jeg har hengt meg på både en juice/smoothie detox som skal vare i en uke, før jeg fortsetter med den nye Veganuary – altså, å være veganer i hele januar. Det er absolutt ikke vanskelig, da det finnes utallige oppskrifter på deilig mat jeg kan spise gjennom hele måneden. De siste årene har det vært mange som har kastet seg på trenden Hvit Januar, hvor man avstår fra alkohol en hel måned. Nå har hashtaggen #veganuary tatt av på Instagram, med over 1.1 millioner tagger i skrivende stund, så gjerne heng deg på trenden, du også. Det handler ikke om å bli veganer, men å prøve noe nytt – kanskje du til og med finner noen oppskrifter du kommer til å lage igjen senere i år! Plantebasert og sunn mat har vært i toppsjiktet av mattrender de siste årene, og det er intet unntak i 2021. Det har aldri vært enklere å få tak i utsøkt, smakfull og enkel vegetarisk og vegansk mat, og igjen – det er ikke et mål å gå “all-in”, men heller å utvide horisonten med nye smaker og retter som tar bedre vare på planeten vår. Grønne, plantebaserte alternativer og retter har kommet for å bli, og for en mer bærekraftig fremtid, er det høyst nødvendig at trenden blir værende. 

Men hvilke andre stilige mattrender digger vi i 2021?

alexandra andersson OmRMR2yPuS4 unsplash

Helt spesielle restaurantopplevelser

Covid-19 har gjort det mer skremmende for oss å tilbringe så mye tid på restauranter som vi har pleid å gjøre, og mange restauranter har til og med vært stengt eller gått konkurs i 2020. Derimot ble take-away en stor hit i 2020, men det nye året vil by på mer alternative løsninger for å gå ut på restaurant: tenk små grupper, og menyer som er helt spesielle og personlige for deg og din gruppe. Hvis restauranter kan tilby deg og dine aller nærmeste en helt unik opplevelse når dere først skal gå ut av huset og bruke litt penger på mat som ikke har blitt laget på kjøkkenet, må spisestedene lokke med en utsøkt personlig fest rundt spisebordet – noe som absolutt kan bli spennende!

Virtuell matlaging

Plutselig ble hele verden dyttet inn i smarttelefonen og datamaskinen, og det var som om at hele verden rundt oss ble virtuell over natten. Men jammen har det fungert, med alt fra hjemmekontor til online yoga. For de reiselystne, som av opplagte årsaker ikke fikk svingt seg så mye rundt som de ellers pleier, ble det arrangert massevis av virtuelle sightseeinger: da kunne man få se nye steder uten å forlate komforten fra sin egen stue. En annen trend som dukket opp, og har kommet for å bli, er virtuelle kurs i matlaging. Enten du gjør det alene eller sammen med en partner, kan dere registrere dere og bli med på en spennende severdighet – enten dere ønsker å lage hjemmelaget pasta med en bestemor i Italia eller tilberede en treretters middag med en toppkokk. 

Fermentering

Siden såpass mange hadde en god del ekstra tid til overs i fjor, ble mange ganske så vågale på kjøkkenet, og tok steget ut til å begynne med fermentering av mat. Fermentering har fra gammelt av vært noe som var høyst nødvendig i de fleste deler av Europa, og spesielt i Norge, da det var begrenset tilgang på hva man kunne få tak i å spise gjennom vinterhalvåret. Da var selvfølgelig fermentering av ulike grønnsaker, samt tørking av kjøtt og fisk, en stor del av livsstilen vår. Denne trenden er på innmarsj igjen, da man kan dra nytte av ting man finner selv i naturen, som for eksempel sopp. Du kan også lage et matlager i tilfelle verden plutselig skulle bli så gæern som 2020, med alt fra fermentert mat til tørkede urter. Kombucha, fermentert te, har også blitt en trend med mange fordeler for fordøyelsessystemet, og er lekende lett å brygge hjemme. 

Alt om kombucha

Kortreist mat

For å støtte lokale restauranter, gårder og serveringssteder kommer kortreist mat til å bli en trend i 2021. Vi har blitt fortalt i en årrekke at vi må handle mer lokalt, støtte lokale bedrifter og spise kortreist mat – og nå har vi muligheten til å både støtte lokale mennesker gjennom en vanskelig tid mens vi tar bedre vare på miljøet. Det er vinn-vinn for absolutt alle parter: og du kan lære mer om hva som er tilgjengelig i nærområdet ditt!

Medfølelse og nestekjærlighet

Kanskje ikke akkurat en mattrend – men likevel relevant, da alle fikk muligheten til å trekke seg litt tilbake i 2020 og virkelig tenke gjennom verdiene i livet sitt. Når vi (forhåpentligvis) snart skal omgås litt mer med hverandre, er det viktig å vise medfølelse og godhet. Mange har kanskje nye, spennende interesser de ønsker å dele, og andre trenger kanskje en venn etter å ha vært alene ganske lenge. Men ikke bare vis medfølelse og godhet til andre: vis det til deg selv også, og fyll kroppen din med mat som er god for deg og kroppen din. Mattrendene for 2021 handler mye om spennende matopplevelser og oppmerksomhet rundt hva du velger å spise, slik at du setter bedre pris på hver eneste måltid – litt sånn som enhver yogi gjør, egentlig.

esther wechsler YM1z9tNvPp4 unsplash

Hvilke mattrender kommer du til å henge deg på i 2021?

Legg igjen en kommentar