Mystiske ayurveda – vitenskapen om livet

Du har kanskje hørt om ayurveda i sammenheng med indisk mat eller yogiske dietter. På sanskrit er ayurveda to ord, nemlig ayur (livet) og veda (vitenskap). Direkte oversatt vil ordet ayurveda altså bli “vitenskapen om livet”. Indisk kultur har dype røtter og rike tradisjoner som enda står ved like, og gjennom årtusener har ayurveda vært det medisinske tradisjonelle begrepet for en sunn og frisk livsstil. Hvis du er interessert i å lære mer om hva auyrveda egentlig er, bør du fortsette å lese.

Mer enn bare mat

Ayurveda er mer enn bare mat. Det er en hel livsstil, litt sånn som yoga: yoga handler ikke bare om å bevege seg, men er en hel livsstil som utfyller alle aspekter av det daglige livet. Akkurat det er det ayurvediske system også. Hvis du møter en homeopatisk doktor som spesialiserer seg på ayurveda, vil du mest sannsynlig få en personlig plan som inneholder alt fra spesialdietter, urter, massasje, trening og aromaterapi. En sunn livsstil handler om mye mer enn bare trening eller dietter: det handler om en mindfulness rundt seg selv. Å dyrke seg selv på en positiv måte gjennom enhver handling man utfører i løpet av dagen.

Når man begynner å utforske ayurveda, og man tidligere har vært vant til å fråtse i seg hva enn øyet får lyst på, vil kroppen trenge en renselsesprosess. Forestill deg kroppen din som et tempel, og at tempelet trenger en vask (eller kanskje en liten oppussing?). Etter dette vil tempelet være rent, og fra det tidspunktet kan du fortsette å fylle det med positivitet og smaker som får det til å skinne. Det er etter dette at du vil merke effekten i livsstilsendringen du har gjennomført, både på innsiden og utsiden.

shashi ch FjYwhowyp6k unsplash

Mat som medisin

Lenge før moderne, kjemiske medisiner kom på markedet, var urbefolkning rundt hele verden avhengig av å utvikle medisinske systemer som besto av naturlige planter og urter de kunne finne rundt seg. Dette er ikke unikt for India, men også i Norge finner man helbredende urter som både samene og vikingene benyttet seg av i en årrekke. Mange i dagens samfunn vil slå bort tanken på å helbrede seg gjennom spesialdietter eller urteblandinger: det tar både mye lengre tid, og ofte er det ikke effektivt. Ikke misforstå – det er mange naturlige medisiner som fungerer og leverer fantastiske resultater, men mange er ivrige etter å oppnå øyeblikkelige resultater, uten å tenke på helheten rundt det. 

La oss sammenligne det med å pusse tennene:
Du pusser tennene to ganger til dagen for å slippe å gå til tannlegen for å iverksette borring av hull, sprøyte inn bedøvelse og hive i deg smertestillende etter inngrepet.
Du pusser tennene to ganger til dagen for å forebygge at du skal utvikle hull i tennene. 

Hvorfor er det da rart å drikke en spiseskje med eplecidereddik hver morgen for å forebygge forstoppelse, eller spise en rå hvitløksfedd for å forebygge forkjølelse? Ved å ta små tak i hverdagen, kan man forebygge mange livsstilssykdommer som utvikles over tid, og til og med den årlige influensaen!

Vi må lære oss å bruke hvert daglige måltid som medisin: å bruke mat som medisin. På den måten vil vi unngå å måtte bruke sterke medisiner med bivirkninger som medisin på grunn av dårlige utgangspunkt. Dette gjelder så klart sykdommer eller plager som utvikles som direkte følge av valgene vi tar i det daglige livet – og gjelder ofte ikke større og mer akutte sykdommer. 

chelsea shapouri kEF2XCBE4TY unsplash

Hvorfor er ayurveda bra?

For hver enkelt person, vil ayurvedisk medisin komme med ulike fordeler. Derimot er det stor fokus på ren og fersk mat, noe som selvfølgelig ikke bare er gunstig for kroppen: men det er også mye mer bærekraftig. Du vil også legge merke til at maten som promoteres innenfor ayurveda tilbyr deg en fleksibel og miljøvennlig diett, noe som i veldig mange tilfeller fører til å gå ned i vekt. Uansett hva mat man spiser, skal den også spises med omtanke for at man faktisk spiser. Flere studier i moderne tider viser til at det å spise foran en skjerm fører til at man ofte spiser mer enn det man egentlig hadde tenkt, noe som bidrar til vektøkning. I tillegg er ikke kroppen bevisst på at den spiser, og derfor bør spising foran en skjerm aldri bli prioritert. I veldig mange land er hvert eneste måltid en sosial sammenkomst, hvor man prater og koser seg, og dette bidrar til bevissthet og velvære rundt selve måltidet. Derimot anbefaler ayurvediske retningslinjer å hverken spise foran en skjerm eller å prate med andre mens man spiser: man skal ha full fokus på maten, sette pris på maten og forstå hva man putter i kroppen.

Følg din «dosha»

I ayurvediske prinsipper, er alle mennesker bygget opp i en kombinasjon av de fem elementene. Disse elementene er vann, ild, jord, luft og rom. Det er som regel ikke et element som dominerer, men alle disse elementene blander seg sammen for å skape tre energier: på sanskrit kalles disse livsenergiene dosha. Når man skal sette sammen sin balanserte diett og rytme med ayurveda, er det viktig å vite hvilken dosha man har. De tre doshaene er vata, kapha og pitta. Derimot er det ikke alltid så enkelt at man kan bestemme seg for en av dem: det finnes så mange som ti ulike doshaer, hvor man enten er en ren dosha av enten vata, kapha eller pitta, eller en blanding hvor en dosha dominerer mer enn en annen. Hvis du oppsøker en lege som spesialiserer seg på ayurvedisk medisin, vil han/hun være behjelpelig til å finne din indre dosha. Derimot finnes det også ulike tester man kan utføre på nett for å få en god veiledning. Da kan det være lurt å utføre et par tester, for å se om alle samsvarer med hverandre. Noen gode tester finner du hos Chopra og Kripalu – legg derimot merke til at disse er på engelsk. Du kan også prøve testen som Pukka har laget på norsk. Gjerne fortell oss hvilken dosha du er i kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar