Noen yogastillinger ser helt umulige ut, spesielt dersom man er ny i yogauniverset. Derimot, som vi har nevnt før, er selv de vanskeligste asanas mulige å få til hvis man vet hvordan man skal øve på riktig måte for å få dem til. Tidligere har vi gitt dere steg-for-steg guider til hvordan dere kan utføre vanskelige asanas som spagat, delfinen, buestilling og crow pose. Vi har til og med en egen guide til fem vanskelige asanas alle kan utføre med riktig veiledning.
Nå har vi en ny utfordring: den mindre kjente stillingen Svarga Dvidasana, oversatt til ‘Paradisfugl’ på norsk, som ser utrolig avansert ut. Vi snakker om denne:

Det trengs en del balanse for å kunne utføre stillingen, samt god fleksibilitet i hofter og bein. Heldigvis finnes det ulike øvelser som gjør veien til suksess kortere, og disse øvelsene er velkjente, selv for nybegynnere.
For å mestre Paradisfugl, kan du følge stegene nedenfor. Vi har også lagt ved hjelpsomme tips, samt hvordan man man mestre posisjonen sammen med hjelpemidler helt nederst. Lykke til!
Steg for steg

Start i hunden som ser ned. Løft venstre bein opp i luften.

Skyv venstre fot frem mellom hendene dine. Plasser venstre hånd på innsiden av venstre bein.

Løft høyre arm over hodet, og la den være helt strak.

Kom tilbake. Sett venstre albue i matten, og skyv øverste del av overkroppen litt mot venstre. Denne bevegelsen skal sørge for at venstre skulder kommer under venstre fot.

Løft begge armene ut på sidene, for å sjekke din egen fleksibilitet og balanse.

Pek håndflatene opp mot taket, og la dem møtes på ryggen. Hvis du føler at du mister balansen, setter du aller først hendene i gulvet igjen. Deretter løfter du kun venstre arm, og lar håndflaten peke opp mot taket mens du plasserer venstre hånd på ryggen.

Deretter lar du høyre arm komme opp på ryggen. La hendene møtes.

Ta fart og gå frem med høyre fot, slik at beina nesten står parallellt. Utfør denne bevegelsen sakte dersom du aldri har prøvd før.

Legg vekten over på høyre fot, og start å skyve overkroppen oppover til en stående stilling. La venstre bein være helt vektløst.

Prøv å komme helt opp i en stående stilling.

Prøv å løfte tærne litt. Her vil erfaring og øvelse spille inn på hvor langt opp du klarer å løfte beinet.
Video
Hjelpemidler og tips
OK, kanskje Paradisfuglen ikke er for alle og enhver, og mange trenger litt ekstra øvelse. Det er en avansert posisjon, med andre ord: en utrolig gøyal utfordring! For å kunne forberede seg bedre til øvelsen, finnes det ulike hjelpemidler man kan bruke. Da trenger du:
- Yogabånd
- Yogaklosser
Så, hvordan kan disse hjelpe deg?

Hvis du ikke klarer å få hendene til å møtes bak på ryggen, kan det være lurt å holde et yogabånd i hånden som går over kroppen din. Stå i høyt utfall. La oss si at du står i høyt utfall med høyre bein foran deg slik som på bildet ovenfor. Da lar du høyre hånd gå under låret ditt, og skyver venstre arm bak på ryggen. Hold et yogabånd i venstre hånd, og la høyre hånd gripe tak i det. Da kan du jobbe med å la hendene møtes, steg for steg.

Noe av det vanskeligste med å komme opp i Paradisfuglen er å gå fra utfall-posisjonen og gå frem med bakerste bein. For litt ekstra mestringsfølelse, kan det da være lurt å prøve seg fra en halvstående stilling hvor beina allerede er sammen foran på matten. Sett en eller to yogaklosser på matten, og sett høyre fot oppå klossene. Fokuser all vekten over på venstre bein. Bøy høyre kne og len overkroppen fremover. Hold yogabåndet i venstre hånd, og la høyre arm gå på undersiden av høyre bein. Skyv venstre arm sakte bak på ryggen, og grip tak i yogabåndet med høyre arm. La armene jobbe seg gradvis mot hverandre.

Husk å IKKE la brystet falle sammen, men fokuser på å åpne brystet. Bruk kjernemuskulaturen for å reise deg sakte oppover. Venstre bein skal være helt vektløst. Det er IKKE beinet som skal løftes opp, det er kjernemuskulaturen og ryggen som retter seg selv opp.

Men det er ikke alltid enkelt å reise seg helt opp fra matten dersom du ikke har balansen helt på plass. Du kan da prøve å plassere beinet direkte i veggen som vist ovenfor. Dette er også en god måte å sjekke hvor fleksibel du er, og om du i det hele tatt er klar for Paradisfuglen.

Her kan du også gjerne bruke et yogabånd dersom hendene ikke klarer å møtes på ryggen. Når du har fått tak i båndet med begge hender og har spasert hendene så langt mot hverandre som mulig, prøver du å rette opp overkroppen. Dette er en god uttøying som du kan gjøre hver dag mens du forbederer deg på å utføre den ordentlige posisjonen.
Fordeler
Forutenom en fantastisk mestringsfølelse som vil gi deg en god dose selvsikkerhet, vil Paradisfugl også være med på å åpne hoftene og forbedre balansen din. Den er ypperlig for å tone beina, og gir deg styrke i bekkenet, lårene, hoftene, anklene og leggene.
Mer inspirasjon
Her er en annen video som tar for seg posisjonen Paradisfugl i en 50 minutters lang yogaøkt for viderekomne.