3 raw vegan energibarer du må prøve

Energibarer er populært som snacks, mellommåltid og på farten – blant både barn og voksne. Mange sender med en energibar i skolesekken, og andre nyter en velfortjent energibar for å fylle på med litt næring før eller etter trening. Men visste du at de enkleste -og sunneste- energibarene er de du lager selv? Det er lekende lett og smelle sammen røren til energibarer, og du kan enkelt fryse dem ned og ta med deg en på farten når du vet du trenger en. 

3 raw vegan energibarer du må prøve
De beste energibarene lager du hjemme, med få ingredienser.

Sunt og billig

På dagligvarebutikker finnes det et stort utvalg av energibarer. Ofte finnes det 10 kroners tilbud på energibarer som Mellombar, og det kan være fristende å benytte seg av tilbudet. Dessverre er innholdslisten lang – litt for lang til at den kan være sunn. Dette inneholder en Mellombar med sjokolade og krisp:
Glukose-fruktosesirup, melkesjokolade (19 %) [sukker, kakaosmør, Helmelkpulver, kakaomasse, emulgator (solsikkelecitin/e322)], ekstrudert korn [hvetemel, rismel, hvetemaltmel, byggmaltmel, salt], fullkornsflak av havre (12 %), kornekstrudat med kakao [hvetemel, sukker, fettredusert kakaopulver, hvetestivelse, byggmaltekstrakt], cornflakes [mais, sukker, salt, byggmaltekstrakt], maltodekstrin, solsikkeolje, kakaomasse, honning, emulgator (solsikkelecitin/e322) og salt.

Selv om den inneholder få kalorier, er ikke innholdsbetegnelsen særlig gunstig, verken for barn i skolesekken eller til voksne som benytter seg av dem til trening. Det finnes selvfølgelig sunnere alternativer, men disse koster også mer. Men når man begynner å lese gjennom innholdet i en Powerking, som står på hylla for helsekost, blir man kanskje overrasket:

Melkeprotein 22 %, glukosesirup, melkesjokolade 17 % [sukker, kakaosmør, helmelkpulver, kakaomasse, emulgator e322/soyalecitin, aromaer], fruktosesirup, hydrolysert kollagen, palmefett, fettredusert kakao, stabilisator e422, aromaer, salt, emulgator e322/soyalecitin, surhetsregulerende middel e330, vitamin c, niacin, vitamin e, pantotensyre, riboflavin, vitamin b6, tiamin, biotin, vitamin b12.

Enkelt og greit så er det umulig at så mange ingredienser (spesielt palmefett og ulike siruper) er gunstig for kroppen. 

Hva hvis du kunne lage sunne, billige energibarer i ekspressfart på kjøkkenet ditt? Vel, det kan du. Alt du trenger for en basisoppskrift er faktisk tre ingredienser: nøtter, dadler og tørket frukt. Legg til litt korn, havre eller krydder så får du enda bedre energibarer. Det er gunstig for både lommeboka og helsen! Nedenfor finner du noen fristende oppskrifter som vil gjøre energibarer til et rituale på kjøkkenet – og du trenger ikke engang å sette på ovnen for å lage dem. Helt fri fra sukker, animalske ingredienser og skumle E-stoffer, vil du angre på at du ikke startet med laging av energibarer tidligere. La oss introdusere noen smakfulle raw vegan bars:

Kirsebær-goji barer

Kirsebær og gojibær er begge proppfulle av antioksidanter, og sistnevnte er anerkjent for å være et superbær. Kombinasjonen av smaker de to bærene utfyller sammen er himmelsk, og sammen med et par andre ingredienser har du noen fullverdige energibarer.

3 raw vegan energibarer du må prøve
Kilde: https://www.godairyfree.org/recipes/raw-superfood-energy-bars

Tid: 20 minutter
Antall: 16 energibarer
Du trenger:
– 4 spiseskjeer kakaonibs
– 4 dl tørkede kirsebær
– 2 dl tørkede gojibær
– 1 dl stenfrie dadler
– et dryss av kanel
– 1 teskje vaniljeessens
– 4 dl mandler
– 1 dl valnøtter

Slik gjør du:
Bland sammen nøttene i en food processor slik at de smuldrer. Legg til gojibær, dadler, vaniljeessens og kanel, og kjør food prosessoren til det begynner å danne seg om til en deig. Til slutt legger du til kirsebær og kakao nibs, og blander det lett sammen; men ikke la sistnevnte blande seg til en deig. De gir noen deilige crunch i energibarene!
Bruk en bivokswrap eller plastikkfolie for å gjøre deigen helt kompakt. Gjerne kjevle over den og rull den sammen flere ganger for å oppnå et stabilt resultat. La energibarene bli rundt 1 cm tykke. 

Ta deigen ut av wrappen din, og skjær den i 16 biter (eller flere, avhengig av hvilken størrelse du ønsker på dem). De vil holde seg gode i kjøleskapet i en lufttett boks i et par uker, men du kan gjerne fryse dem for å la dem være ferske enda lenger. 

Mandeldrømmer

Når julen ringer inn, er marsipan en klassiker. Derimot er det en haug av raffinert sukker i marsipan, så denne energibaren med smak av herlig mandel kan gjøre desember til en sunn førjulstid. Det beste er at du kan utføre denne oppskriften helt uten noen verktøy – du trenger kun en bakebolle, et brett og hendene dine!

3 raw vegan energibarer du må prøve
Kilde: https://thefitchen.com/raw-energy-bars/

Tid: 1 ½ time (kun 15 minutter tilberedning, resten er frysetid)
Antall: 16 energibarer
Du trenger:
2 dl lettkokte havregryn
1.5 dl grovhakkede mandler
1 dl tørkede blåbær
1 dl grovhakkede pistasjnøtter
1 dl grovhakkede cashewnøtter
1 dl gresskarkjerner
0.5 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
2 dl mandelsmør (annet nøttesmør fungerer også, men mandelsmør passer med tittelen Mandeldrømmer)
1 dl agavesirup eller lønnesirup
1 teskje kanel
BONUS: gjør denne enda rikere i smaken ved legge til en dæsj ren eplemost. 

Slik gjør du:
Finn en brett på cirka 20×20 centimeter, og en bakebolle. I bakebollen legger du alle de tørre ingrediensene og blander dem.
Deretter legger du til agavesirup og mandelsmør (og eventuelt eplemost). Bland alt sammen ved hjelp av hendene dine, slik at det blir en seig deig.
Spre alt utover på brettet og la den stå i fryseren litt over en time. Deretter skjærer du i 16 biter (eller mer, avhengig av hvilken størrelse du ønsker). Nyt!

Twix bar

Litt kos er lov… også når det kommer til energibarer. Disse energibarene smaker nesten som Twix-sjokolade, og med kun seks sunne ingredienser er de absolutt lov å nyte hvilken som helst dag i uken!

3 raw vegan energibarer du må prøve
Kilde: https://www.floraandvino.com/raw-vegan-twix-bars/


Tid: 3 timer (mye av denne tiden er passiv tid)
Antall: 16 energibarer
Du trenger:
3.5 dl mandelmel
3 spiseskjeer kokosolje
3.5 dl stenfrie dadler
0.5 dl peanøttsmør (kan erstattes med annet nøttesmør)
1-2 spiseskjeer plantemelk (f.eks. cashew, soya, mandel eller kokos)
Et dryss av havsalt
200 gram vegansk sjokolade (f.eks. Coop mørk kokesjokolade eller Freia Premium ØKO Havsalt)

Slik gjør du:
Så, før du blir så ivrig at du putter alle ingrediensene ovenfor i en og samme bolle, må du huske på at dette er en energibar med tre lag. Det betyr at den også må bygges opp lag for lag. 

Aller først starter du med bunnen. Da plasserer du mandelmel, kokosoljen og tar cirka fem av dadlene du har funnet frem i en foodprosessor eller kraftig blender.
Spre bunnen utover et brett med bakepapir, på rundt 20×20 centimeter. Trykk bunnen ned på papiret og legg brettet i fryseren mens du klargjør neste lag. 

Plasser resten av dadlene, nøttesmøret, plantemelken og en klype salt i foodprosessoren din. La det kjøres helt til det blir kremete og tykt. Ofte hjelper det å skrape ned sidene et par ganger før du oppnår perfekt resultat. Ta ut brettet ditt fra fryseren og spre “karamell” laget du nå er ferdig med oppå bunnen. Legg brettet i fryseren igjen, minst 30 minutter. 

Smelt sjokoladeplatene. Når karamellen har fryst seg, heller du smeltet sjokolade over den, slik at det øverste laget blir ren sjokolade. Deretter setter du brettet inn i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Når du skal skjære vidunderverket i biter, trenger du ikke bekymre deg dersom sjokoladen ser ut til å leve sitt eget liv: en del av sjarmen med disse energibarene er de uperfekte formene – og de smaker fremdeles like godt!

Disse kan fint oppbevares i kjøleskapet 3-5 dager, men dersom du oppbevarer dem i fryseren kan du oppbevare dem mye lengre. De er også veldig crunchy hvis du spiser dem noen minutter etter de har kommet ut fra fryseren, noe som gir deg en ekstra Twix-opplevelse. 

En kommentar om “3 raw vegan energibarer du må prøve”

  1. Nam!

    Ser helt herlig ut! 😀 elsker Twix, så kanskje noen gode twix-barer hadde gjort seg…så lenge de er veganske selvfølgelig

    Svar

Legg igjen en kommentar