Selvhjelpsbøker: Disse selvhjelpsbøkene anbefaler jeg

Selvhjelpsbøker kan være nyttige for alle som ønsker å forbedre sin egen livssituasjon. I denne artikkelen kommer jeg med anbefalinger til selvhjelpsbøker jeg selv har lest – og som har forandret mitt liv til det bedre.

Nettbutikker du bør handle selvhjelpsbøker hos

Dette er nasjonalt anerkjente nettbutikker. De tilbyr et stort utvalg bøker, har 14 dagers angrefrist og utrolig hyggelig kundeservice.

Ulike kategorier selvhjelpsbøker

Det finnes mange måter å forbedre seg selv på. Derfor er jeg en motstander av at man putter alle selvhjelpsbøker inn i èn kategori.

Dette er de kategoriene jeg mener er mest nærliggende å differensiere bøkene i:

Jeg har (dessverre) ganske god erfaring med disse type bøkene. Først og fremst har jeg gått gjennom fem års utdanning – og har nå en vanlig kontorjobb. I tillegg har jeg slitt litt med sosial angst. Dette er noe som har blitt ekstremt mye bedre etter at jeg begynte å dykke inn i litteraturen.

Topp 3 selvhjelpsbøker om karriere og utdanning

Ukjent perle: Ta grep om karrieren din

Den mest hjelpsomme karriereveiledningen har jeg ikke fått av en studieveileder på videregående skole eller noen av foreldrene mine.

Den har jeg fått av forfatteren bak “Ta grep om karrieren din”: Lisa Wade.

Mange selvhjelpsbøker om karriere handler om å pushe deg selv til å bytte jobb. Andre bøker tvinger deg nærmest til å si at du skal bli din egen sjef – og starte egen business.

Denne boken er annerledes.

Jeg vil nærmest gå så langt som å si at boken inneholder en manual til hvordan du skal ha en egoistisk tankegang i arbeidslivet. Selvfølgelig skal du gjøre det beste for at bedriften går bra. Men det er dine egne behov som er det viktigste.

Boken tilbyr et perspektiv jeg mener alle arbeidstakere bør ha. Tenk på hvor stor del av livet ditt du er på jobb. Det vil være kjedelig hvis du ikke gjør det aller beste ut av det.

Fåes hos Norli og Tanum.

Internasjonal bestselger: Lean In

Til dere gutter og menn som leser dette: scroll litt videre. Eller; boken kan kanskje være litt aktuell for dere også!

Lean In er en Internasjonal bestselger med stor “ i ”!

Boken har solgt i millionopplag over hele verden – og det er det naturligvis en grunn til. Den er uhyre velskrevet, motiverende og gir unik innsikt i hvordan kvinner opptrer og blir behandlet på arbeidsplassen.

Hovedbudskapet i boken er ikke relatert til den klassiske offer-rollen som feminister ofte tar. Det er ikke synd på oss. Vi må bare jobbe hardt (og annerledes) for å komme oss opp og frem!

Frøken Sandberg klarer naturligvis å beskrive dette mye bedre enn meg. Men dette er en bok jeg noen ganger plukker ned fra bokhyllen for å ta en ekstra kikk i. Og den har gjort mye for mitt selvbilde på arbeidsplassen.

Fåes hos Norli , Tanum og Adlibris.

Hotellkongens beretninger: Endelig mandag!

Forfatteren behøver egentlig ingen videre introduksjon. Petter Stordalen er ikke bare en energisk og unorsk skikkelse i norsk offentlighet.

For mange virker det litt klisjè at en mann som Stordalen skal gi ut en bok om hvordan man skal elske hverdagen.

“Hans hverdag består vel av champagne, russisk kaviar og den nyeste BMWen?”, tenker mange.

Men det er ikke det denne boken handler om. Boken handler INGENTING om Stordalen eller hans pompøse liv. Denne boken handler mye om å gjøre det beste ut av situasjonen din. “Mandag” er bare en metafor som skal illustrere at mennesker ofte tar for gitt at arbeidsuken blir grå, trist og kjedelig.

For å være ærlig, så er dette en av de selvhjelpsbøkene jeg tror vil passe for nærmest alle mennesker i Norge. Uavhengig av deres jobb- og karrieresituasjon.

Fåes hos Norli , Tanum og Adlibris.

Topp 3 selvhjelpsbøker om angst og stress

Før jeg begynner å anbefale bøker om disse temaene, så må jeg si et par ord.

Jeg er ikke lege. Jeg har ingen helse- eller medisinskfaglig utdanning. Men jeg har lest en god del bøker som har hjulpet meg med psyken. Riktignok har jeg hatt forholdsvis milde angstlidelser.

Du bør derfor ikke ta disse bokanbefalingene som helsefaglige råd.

På norsktoppen: Angst

Peder Kjøs har blitt hele Norges TV-psykolog. I tillegg til å veilede og forklare om psykiske problemer gjennom skjermen, så er han også en utrolig dyktig forfatter.

Det illustreres godt gjennom en av hans mest solgte bøker: “Angst”.

Da jeg slet med (mild) angst selv, så var kroppen min redd for helt ufarlige situasjoner. Jeg forsto ikke kroppens reaksjon på å gå på butikken. Hvorfor blir jeg svimmel når jeg står i kassen og skal betale? Hvorfor føler jeg ubehag rundt andre i garderoben på treningssenteret?

Jeg tenkte: det jo være noen rasjonell forklaring på hvorfor hjernen min fungerer på denne måten. Jeg ER jo ikke i fare på noen måte.

Disse spørsmålene blir, på en ryddig og presis måte, beskrevet i denne boken.

Kunnskap om selve angstlidelsen er helt essensielt for at du skal bli kvitt plagene. Og denne boken tilbyr akkurat den kunnskapen du trenger for å bli kvitt angsten.

Fåes hos Norli, Tanum og Adlibris.

Dypdykk i teorien: Å leve med uro, angst og fobier

Dette er en bok til deg som virkelig ønsker å gå litt dypere inn i hvordan hjernen kan “lures” til å ikke føle på irrasjonell frykt eller angst.

Tenk deg at det kan stå tynne 60 kilos tunge menn og fremføre musikk foran titusenvis av mennesker. I tillegg finnes det store, sterke menn på 110 kilo som knapt tør å fremføre et dikt foran 20 mennesker.

Alt ligger i hjernen. Og det er ikke slik at den ene er “svak” og den andre er “sterk”.

Det handler bare om å kunne kontrollere hva slags frykt hjernen skal oppleve.
Denne selvhjelpsboken gjør det klinkende klart at angst og uro ikke er noe du velger selv. det er noe som oppstår.

I forlengningen av det er det også verdt å vite at du kan gjøre noe med det. Og denne boken tilbyr et rammeverk som skal hjelpe deg med å “lure” hjernen din til å slutte å bli redd.

Fåes hos Norli, Tanum og Adlibris.

Norsk motivasjonsguide: Glad igjen!

Man bør være veldig forsiktig med å anbefale bøker mot depresjon. Spesielt forsiktig bør jeg være fordi jeg ikke har opplevd noen dyp depresjon selv.

Men den norske forfatteren Kristian Hall har vært helt nede i kjelleren. På nettsiden hans beskriver han hvordan han har slitt med tung depresjon i over ti år. Og hvordan han overvant dette.

Ved hjelp av en rekke teknikker fikk han til slutt styr på livet sitt igjen – og ser nå utrolig mye lysere på livet.

Boken er ikke bare skrevet av en som virkelig vet hva han snakker om. Den har også hjulpet en rekke med norske mennesker for å forbedre livene deres.

Fåes hos Norli , Tanum og Adlibris.

Topp 3 selvhjelpsbøker for å bli mer sosial

Internasjonal bestselger: Å snakke med fremmede

“Talking to strangers” er originaltittelen på en av de mest kjente “bli mer sosial”-bøkene som finnes der ute.

Boken svarer primært på tre spørsmål:

 • Hvorfor misforstår vi mennesker vi ikke kjenner?
 • Hvorfor klarer vi ikke å tyde andres intensjoner?
 • Hva kan man gjøre for å bli en bedre menneskekjenner?

Selv om disse tre spørsmålene kan virke litt banale, så er de ufattelig viktige for å tørre å bli mer sosial i hverdagen. Her snakker vi ikke om at du skal “orke” å ta kontakt med en søsken, en god venn eller et annet familiemedlem.

Her snakker vi om at du skal utvikle deg til å tørre å snakke med mennesker du ikke kjenner.

Selv ga boken meg flere “aha”- og “wow”-opplevelser. Jeg er også av den oppfatningen av at jeg har klart å snakke med fremmede mennesker i større grad enn tidligere.

Fåes hos Norli , Tanum og Adlibris.

Internasjonal bestselger: Den edle kunsten å gi f**n

Topp, topp, topp klasse!

Hvis du skal komme på Amazons toppselger-liste, så må du skrive en god bok. Denne boken kom i 2017 på Amazons toppselger-liste.

Men hva handler den om?

Dette er en av de selvhjelpsbøkene som kanskje har den mest ærlige tilnærmingen til livet. Denne boken handler først og fremst om å kjenne sine egne begrensninger.

Du er ikke et supermenneske – og kommer aldri til å bli det.

Men hvis du ikke klarer å takle det på en god måte, så vil du gjennom hele livet strebe etter noe du ikke kan få til. Og det kommer til å ødelegge for deg.

Denne boken gjør deg også mer utadvendt. Du lærer hva som gjør at du “holder igjen” i enkelte sosiale sammenkomster. Du tør kanskje ikke være morsom. Og vitsene du forteller ender opp med å falme litt.

Hvis du er trygg på deg selv, så er det mindre sjanse for at dette skjer.

En bok jeg varmt kan anbefale.

Fåes hos Norli , Tanum og Adlibris.

For deg som aksepterer status quo: Introvert

Selvhjelpsbøker handler ofte om å skulle endre seg selv. Man sitter ofte inne med et personlighetstrekk man gjerne skulle ha forandret.

Men hva om man bare kan akseptere den man er – og anerkjenne at man ikke er noen brautende, sosial og ekstrovert gud eller gudinne?

Det er i hvert fall denne tilgangen forfatteren Anna Skyggebjerg har til livet. Hun mener at man overhodet ikke skal være flau over å være introvert. Det er da helt normalt at noen er litt mer tilbakelente enn andre.

Boken har fått meg til å akseptere min egen “rolle” i sosiale sammenkomster. Det er ingen grunn til at jeg skal prøve å være noe jeg ikke er. Boken er også personlig, dyp, ærlig og velskrevet.

Anbefales på det varmeste til alle som kan føle at de er introverte.

Fåes hos Norli , Tanum og Adlibris.

Kan man stole på at selvhjelpsbøker fungerer?

Nei, alle bøkene kommer ikke til å fungere for deg. I denne artikkelen har jeg plukket ut de som har fungert for meg personlig.

Etter å ha bladd meg igjennom rundt 100 bøker, så har jeg funnet 9 som jeg føler meg komfortabel med å anbefale videre.

Listen over selvhjelpsbøker som havner i “svada”-kategorien er også utrolig lang. Jeg har kastet bort mye tid og penger på forfattere som ikke aner hva de snakker om. Men dette er en liste jeg har tenkt til å holde for meg selv.

Det er ingen grunn til å henge ut dårlige forfattere på denne siden.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor mener mange at selvhjelpsbøker ikke fungerer?

Fordi veldig mange av bøkene bare er humbug. Det å skrive selvhjelpsbøker er en lukrativ bransje. Og det er kanskje den enkleste nisjen å skrive en bok i.

Man kan ta utgangspunkt i sitt eget liv. Skrive en bok om et problem man har (eller mener man har). Deretter når man ut til en haug med mennesker som har det samme problemet.

Hensikten kan være god. Men metoden kan være uhyre farlig. Det er mange måter å angripe et problem på – og forfattere av selvhjelpsbøker har ofte en tendens til å låse seg i sitt eget tankespor. Derfor vil de aller færreste selvhjelpsbøker fungere for deg.

Kan bøker hjelpe meg med å bli kvitt angst og depresjon?

Kanskje. Det er ikke sikkert at det hjelper. Men for enkelte milde angst- og depresjonspasienter kan bøker være til hjelp.

Hvis du har angst og/eller depresjon som hemmer livskvaliteten din, så bør du komme i kontakt med profesjonelle i helsevesenet så fort som mulig. Selvhjelpsbøker er ingen erstatning for profesjonell medisinsk behandling.

Hvor bør jeg kjøpe selvhjelpsbøker?

I denne artikkelen har jeg utelukkende lenket til nettbutikker som er seriøse, anerkjente og som har kjapp frakt.

Selv har jeg pleid å bruke Norli.no.

Selv liker jeg veldig godt å kjøpe bøker på nett. Det er en veldig effektiv måte å gjøre det på. Ofte trenger du ikke engang dra på butikken for å hente pakken – de får som regel plass i postkassen din. 🙂

Er det andre bøker du anbefaler for personlig utvikling?

Absolutt.

Både meditasjon og yoga har hjulpet meg til å lære mer om meg selv. Her kan du lese om mine anbefalte yogabøker. Og i denne artikkelen lister jeg opp de beste bøkene om meditasjon jeg noensinne har lest.

Har du andre bokanbefalinger eller erfaringer med bøkene jeg har nevnt? I så fall setter jeg ufattelig stor pris på om du legger igjen en kommentar i kommentarfeltet under.💖

Hjelp oss å få flere lesere - del med dine venner! 🙏
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

8 kommentarer om “Selvhjelpsbøker: Disse selvhjelpsbøkene anbefaler jeg”

 1. Tusen takk for listen!

  Jeg vurderer sterkt å kjøpe boken til Petter Stordalen. Han har vært en kjempemotivator for meg som grunder. Selv om vi jobber i helt ulike bransjer, så gjør vel ikke det noe?

  Tror fortsatt jeg vil kjøpe boken hans…og kanskje noen av bøkene som omhandler det å bli mer sosial. Der sliter jeg ganske mye.

  Svar
 2. Boken «Angst» er helt fortreffelig. Veldig godt skrevet, og den tar for seg et tema som kanskje flere burde lære seg mer om. Mange vil jo oppleve en eller annen form for angst i løpet av livet…og den boken er en perfekt inngang til å lære seg mer om hvordan hjernen funker.

  Man lærer seg rett og slett mer om frykt. Og det er noe som hjelper selv de personene som kanskje tror at de takler stress på den beste måten.

  Svar
 3. Det er ganske underlig hvordan litteratur og bøker kan hjelpe så mye i livet. Jeg har sett en del «motivasjonstaler» på Youtube, men det gir overhodet ikke den samme effekten.

  Selvhjelpsbøker funker. Det handler bare om å finne de riktige selvhjelpsbøkene.

  Så tusen takk for at du viser vei her – det er jeg veldig glad for! 🙂 DU (eller dere som driver nettsiden) gjør en kjempejobb.

  Svar
 4. Det er en hel bransje som har «angrepet» selvhjelpsbøker i årevis. Jeg ser poenget deres: mesteparten av selvhjelpsbøkene ER jo bare skrevet av merkelige folk for å TJENE PENGER.

  Men det finnes mange gullkorn også. Spesielt et par av bøkene du har skrevet om i denne artikkelen vil hjelpe enkelte personer.

  Men det som hjelper for meg vil ikke nødvendigvis hjelpe for deg. Sånn er det ikke bare med selvhjelpsbøker og litteratur, men alle typer behandling.

  Svar
 5. Så du vil gjøre karriere, finne ut hvordan du kan bli mer produktiv, eller komme over en følelsesmessig snubling …

  Det er jo det selvhjelpsbøker ofte handler om. Enten ønsker man å kurere noe som skjer i hjernen sin…eller så vil man bli rikere. jeg vet ikke om det er riktig fokus å ha, det med å tjene så mye mer penger.

  mange havner utfor et stup når «penger, penger, penger!!!» er det som står i hodet på dem.

  Svar
 6. Peder Kjøs er en rolig, hyggelig og avslappet mann. Han gjør seg bra på TV.

  Men han gjør seg også veldig bra som forfatter. En veldig bra mann som er ufattelig god til å skrive bøker – og nå også en selvhjelpsbok. Har lest «ANGST» og den går helt i hjertet på hva jeg har opplevd som ungdom og ung voksen.

  Det er en sånn type bok som viser at det å tilegne seg kunnskap om et område kan være helt avgjørende for hvor mye man takler det. Nå som jeg har lært hva angst egentlig er, så klarer jeg å takle det på en mye bedre måte.

  Svar
 7. «Introvert» kan jeg anbefale. Har lett rundt på nettet etter noen anmeldelser om denne boken, men fant veldig få.

  Valgte allikevel å kjøpe boken. Må si at den traff meg rett i hjertet. Til de som leser dette og er litt ukomfortable i sosiale situasjoner med mange mennesker: kjøp denne boken! Den lærer deg ikke baer teknikker for å gjøre ukomfortable settinger komfortable.

  Boken er også god til å gi selvtillit de som som er introverte

  Svar
  • Hei Markus, jeg hadde EKSAKT samme opplvelse som deg etter å ha lest «introvert». Ville bare komme inn her og fortelle det sånn at folk kan få det med seg.

   I tillegg har jeg lest den Petter Stordalen-boken som står anbefalt. Den vil jeg også gi terningkast 6.

   Jeg, som mange andre, hadde mine tanker om Petter Stordalen før jeg begynte å lese den. Men han har vel motbevist sånn cirka alt av negative fordommer jeg hadde.

   Svar

Legg igjen en kommentar