Solhilsen – surya namaskar

Den anerkjente yogasekvensen «Solhilsen», eller Surya Namaskar som den heter på sanskrit, er kanskje en av de mest popuære yogarutinene. Det er en dynamisk sekvens som gir deg god kontakt med kroppen din, og det er ikke uten grunn av det er noe av det første man lærer når man begynner med yoga.

Fordeler med Solhilsen

Gjennom en solhilsen får du strekt på hele kroppen, bygget opp kjernemuskulaturen din og koordinere pusten din. For hver gang du bytter asana (posisjon), vil du enten gjøre et innpust eller utpust. På innpust strekker og forlenger du kroppen din, og på utpusten gjør du fremoverbøyninger og trekker kroppen sammen.

Finn flyten

De 12 positurene i en solhilsen blender seg sammen til en behagelig flytsekvens. Hele sekvensen tar kun et par minutter, men gjentas flere ganger for å oppnå fordelene med øvelsene. Selv om en solhilsen kanskje ser enkel ut og ofte er forbundet med nybegynnere, er det like vanlig at erfarne yogi- og yoginier starter dagen med en solhilsen. Posisjonene er nemlig nøye sammensatt for å gi kroppen fordeler: for eksempel, når du bøyer ryggraden fremover slapper du av, mens når du strekker den bakover fylles du med energi. I hunden som ser ned (downward-facing dog), er hodet lavere enn hjertet, noe som er med på å forbedre blodsirkulasjonen.

Utstyr

En solhilsen krever ikke noe særlig utstyr, men en yogamatte er kjekt å ha.

Steg-for-steg

Sett av ti minutter hver morgen for å starte opp motoren, med ti solhilsner. Slik gjør du:

1
Stå med beina godt plantet på matten din.La ryggen være rak og rett.
3
Strekk armene over hodet.
4
Legg håndflatene i gulvet, eller eventuelt så langt ned som du får armene dine. Ikke la det gjøre vondt i bakbeina når du bøyer deg ned; hvis du ikke får håndflatene ned i gulvet, vil dette komme etterhvert som du gjentar øvelsen hver dag.
5
Plasser beina bak på matten, og la håndflatene være parallelle med brystet ditt. Hvis det er tungt, kan du la knærne være nedi matten (slik som på det lille bildet over). Se for deg at du skal ta en halv armheving, med rett rygg og armene i 90 grader.
6
Strekk deg deretter opp på armene i en kobra-asana. Hvis det er tungt, la magen være nede på matten og løft deg kun litt opp (som på det lille bildet).
7
Skyv deg selv opp i hunden som ser ned. Sørg for å ha strake bein og strake armer. Skyv fra med armene for å få en ordentlig behagelig bøy. La ryggen og hodet være rett.
8
Gå eller hopp frem på matten og legg håndflatene ned i matten igjen – enten med strake bein eller litt bøy i knærne.
9
Strekk armene oppover igjen, mens du er helt strak i kroppen.
10
Tilbake til første posisjon.

Video

Nedenfor kan du se hele sekvensen, og gjerne bli med Halat Sophie å utføre den 10 ganger.

Legg igjen en kommentar