Strekk deg lenger med et yogabånd

Noen ganger kan det føles vanskelig å komme helt inn i stillingen man ønsker å flyte inn i. Kanskje man er stiv etter gårsdagens løpetur, sliter med skuldrene sine eller er ny innenfor yoga og aldri har bøyd og tøyd før. Hvis man ønsker å strekke seg litt lenger, men ikke helt klarer det på egenhånd, finnes det heldigvis hjelpemidler. Vanligvis vil en yogalærer kunne hjelpe deg med ulike strekk under en yogaklasse, men dersom du heller liker å utfordre deg selv hjemmefra, er et yogabånd en ypperlig investering.

Anbefalte yogabånd

Etter at vi i Shanti-teamet har prøvd en haug ulike yogabånd, så kom vi frem til to produkter vi kan anbefale.

Sterkt gummibånd: G-Force Powerband

gforce
 • Høy kvalitet
 • Kan brukes til yoga, men også til ekstra belastning ved styrkeøvelser
 • Perfekt lengde til yogaøvelser (105 cm)

Perfekt til Yoga: Bala Exercise bands (5 stk)

2020 04 Bala Exercise Resistance Bands Packof5 01 nov20
 • Spesialutviklet for yoga
 • Kommer hele fem stykker i pakken – alle med forskjellig vektmotstand
 • Praktisk bæreveske inkludert

Hva er et yogabånd?

Et yogabånd er enkelt og greit et elastisk bånd som er med på å hjelpe deg inn i dypere og mer behagelige strekk. Enten du trenger litt ekstra støtte for å holde beina rett eller ønsker en dypere skuldertøyning, vil yogabåndet være med på å minske dine egne begrensninger. Det vil støtte deg hele veien dit du ønsker, og gjør det også enklere å kontrollere selve tøyningen: noen ganger har man lett for å strekke seg litt for langt å oppleve smerte, men med et yogabånd vil du kunne kjenne hver millimeter og selv kunne stoppe når du har gått langt nok. I tillegg vil du kunne holde stillingen du har gått inn i mye lengre enn det du ville ha klart på egenhånd. Med andre ord er det en smart rekvisitt som hjelper deg med å forebygge skader, gjør treningen mer effektiv og støtter deg dypere inn i yogastillingene.

Hva skiller et yogabånd fra en treningsstrikk?

Det er flere ting som skiller et yogabånd fra en treningsstrikk:

 • Treningsstrikker har ofte håndtak
 • Mange treningsstrikker har stor vektmotstand, noe som fungerer ekstremt dårlig til yoga
 • Yogabånd er alltid elastiske
 • Yogabånd er heller ikke alt for lange (aldri over 1,5 meter)

Hvis du ønsker å se de forskjellige typene treningsstrikker, så har vi (naturligvis) også skrevet en artikkel om dette. Den er vel verdt å lese. 😉

Ulike typer yogabånd

Det finnes yogabånd i ulike materialer, tykkelser og størrelser, men de har alle én ting til felles: de tar veldig liten plass. Hvis du av ulike årsaker har plassmangel i hjemmet ditt, og kanskje syns det er tungvint å komme deg avgårde på treningsstudio, er et yogabånd noe som får plass i enhver liten studioleilighet – til og med under senga i kollektivet. Du vil ha et minimalistisk treningsapparat som vil komme til nytte for både yoga og andre treningsformer. Et ‘yogabånd’ kan nemlig ha mange navn, og du trenger ikke akkurat skaffe deg et ‘yogabånd’: noen butikker kaller det yogabånd, andre kaller det treningsbånd, og noen kaller det stretchbånd. Så ikke bekymre deg om en butikk sa de ikke hadde yogabånd, men treningsbånd – det er akkurat det samme.

Hva kan du bruke et yogabånd til?

Et yogabånd kan brukes til å strekke beina med, for eksempel slik som vist på bildet under. Du kan også benytte sjansen til å få en ordentlig hoftetøyning fra posisjonen nedenfor. Da lar du foten som er oppe i luften sakte gå ned til både venstre og høyre side. Husk å stoppe når låret gir beskjed. Hold posisjonen i 15 til 30 sekunder og bytt til andre siden.

best yoga straps hero
Kilde: imore.com

Du kan også bruke yogabåndet til å strekke beina i sittende stilling. Da sitter du på gulvet med beina strakt foran deg og tar yogabåndet rundt begge føttene. Dra båndet mot deg mens du forsiktig krummer ryggen. Se hvor langt du klarer å lene deg fremover med beina helt strake, godt støttet opp av yogabåndet.

Det blir også enklere å tøye beina opp i bue-stillingen ved å bruke et yogabånd. Da ligger du på matten på magen, og starter med den ene foten. La båndet gå rundt den ene foten, og løft hodet over matten, mens du lar foten strekke seg oppover. La motsatt fot bli værende på matten. Hold i 15 til 30 sekunder og bytt fot. Deretter kan du legge båndet rundt begge føttene, og prøve deg på bue-stilling.

HowtoUseYogaStrap 09
Kilde: bananabloom.com

Hvis du sliter med å holde balansen i Vrikshasana, også kjent som treets posisjon, kan du legge yogabåndet rundt foten du skal løfte opp til kneet eller låret på motsatt side. Yogabåndet vil hjelpe deg til å holde foten på plass uten at den faller ned mot gulvet igjen – og det eneste du trenger å fokusere på er å holde balansen på det andre beinet!

Det finnes få stillinger som et yogabånd ikke kan bli med på. Bruk fantasien, og gjerne sjekk ut noen videoer for å få inspirasjon til hvordan et yogabånd kan hjelpe øvelsen din. Et yogabånd er for alle – det er der for å støtte opp de minst avanserte til de mest avanserte stillingene, og derfor har det ingenting å bety om du er helt nybegynner eller yogalærer med flere tiårs erfaring.

Hvor kan jeg kjøpe et yogabånd?

Mange treningsbutikker selger yogabånd og treningsbånd. Personlig har vi brukt hva enn vi har tilgjengelig når jeg har vært langt ute på landsbygda i India for å praktisere yoga. Der er det mangel på moderne elastiske bånd, og vi har brukt alt fra skjerf til håndklær til oppklipte sarier (de lange tøystykkene kvinnene kler seg i). Derimot er opplevelsen med et elastisk bånd en helt annen enn med et vevd stykke tøy. Med et elastisk yogabånd vil du være mer fleksibel, og få bedre nytte ut av yogabåndet.

Øverst i artikkelen har vi anbefalt to stk yogabånd som er slitesterke og gode.

Hvis disse skulle være utsolgt på tidspunktet du sjekker, så finnes det også noen andre alternativer i andre nettbutikker:

 • 24hshop.no
  Hos 24hshop.no har de flere typer yogabånd. Fra et enkelt elastisk bånd til yogabelter og bånd med ringer på, vil du garantert finne noe som passer til din smak. De har 30 dagers angrerett, lave fraktkostnader og hurtig levering.
 • Granado
  Hos lavprisselskapet Granado finner du utallige produkter, og blant sortimentet har de selvfølgelig også klart å få med seg elastiske bånd. De fører yogabånd fra Machuka til en rimelig sum, som kommer i mange friske farger.
 • Rusta
  Rusta har også enkle elastiske bånd som er perfekte til uttøying og yoga.
 • Fjellsport
  Derimot vet man også at så lenge noe er elastisk, så inneholder det i de absolutt fleste tilfeller plast. Mange yoga entusiaster bryr seg om planeten vår, og prøver å unngå produkter som ikke er miljøvennlige. Hos Fjellsport kan man få gummibånd fra Casall i naturgummi. Selv om det er i en høyere prisklasse enn de andre båndene, kan man tenke over at Casall er et merke med fokus på både miljø og holdbarhet – med andre ord får man et produkt som vil vare lenge, uten å skade miljøet i etterkant.

Lykke til med valget ditt, og nyt en ekstra god strekk med et yogabånd!

3 kommentarer om “Strekk deg lenger med et yogabånd”

 1. Jeg dro på XXL og spurte om «yogabånd». Guttungen som prøvde å veilede meg så på meg som om jeg hadde falt ned fra månen og spurt han et spørsmål.

  Fyren ante ikke hva det er.

  Men jeg har sett flere yoga-Youtubere bruke strikker eller bånd når de holder på. Så det er vel bare det at folk bruker ordene «treningsstrikk» og «yogabånd» om hverandre – uten at folk egentlig skjønner forskjellen.

  Svar
  • Dette er jo et problem som er vedvarende i norske sportsbutikker. Ikke rart at folk kjøper ting på nett.

   Jeg er selv en ivrig yoga-dame og har ALDRI klart å finne noen ordentlige yogaklær eller yogaprodukter hos XXL eller G-Sport.

   Svar
 2. Yogainstruktøren min ba meg om å ta med et sånt yogabånd til neste time 😀

  takk! da vet jeg hva hun mener. Var litt for nervøs til å faktisk spørre da det virket som om alle andre forsto hva det var.

  Svar

Legg igjen en kommentar