Tibetanske singing bowls – noter for sjelen

Tibetansk lydhealing, singing bowls, sangboller, lydbad, sound baths….kjært barn har mange navn, men én ting er sikkert: de vakre vibrasjonene tibetanske singing bowls strømmer ut er noe du kommer til å huske når du blir introdusert til det. De er ofte brukt under buddhistiske ritualer, yogaklasser, lydbad og lydhealing, og har allerede blitt brukt i Østen gjennom flere årtusener. Sammen med yogaens økende popularitet, har også singing bowls blitt en synonym hos mange alternative studio, og er ikke lenger bare for new-age aktivister og eldre hippier: lydbad og meditasjon med singing bowls har blitt like populært blant alt fra unge med en hektisk hverdag til småbarnsforeldre og middelaldrende dresskledde menn; alle som er på jakt etter litt ekstra avslapping, kan dra nytte av singing bowls. Det føles nesten som noter for sjelen.

Hva er tibetanske singing bowls?

Tibetanske singing bowls, også kjent som sangboller, er en skål utformet av flere metaller. Som regel inneholder de 4-7 metaller, mer presist kobber, sølv, tinn, bly, jern, kvikksølv og gull. Ved hjelp av trepinner som er utformet spesielt for singing bowls, stryker man rundt kanten eller på sidene av selve bollen for å skape vibrasjoner. De kommer i mange ulike størrelser og tykkelser, noe som gjør de musikalske tonene ulike når de spilles på.

magic bowls DR6F 7zrV4Q unsplash

Hvordan bruker man tibetanske singing bowls?

Under en seremoni med singing bowls, er det mest vanlig å ligge på gulvet. Man får en eller flere singing bowls plassert rundt seg, eller eventuelt oppå kroppen. Hvis det er en økt med flere deltakere, kan de også bli plassert rundt omkring på ulike steder i rommet.

De kan også brukes under yoga, da spesielt yin yoga. Mens man holder en asana, vil det strømme ut vibrasjoner i rommet, eller som et signal for at det er på tide å bytte asana.

Fordeler med lydbad

Mange tror at det å slappe av er synonymt med å slå på en serie på Netflix og stenge verden ute. Derimot er alle visuelle inntrykk med på å overstimulere oss hvis vi tyr til det når vi helst vil hvile, og ofte kan det være deilig å rett og slett lukke øynene og stille oss selv spørsmålet: «Hvordan står det til inne i kroppen min?».

Hvis man syns meditasjon er vanskelig, tidskrevende eller kjedelig, trenger du ikke gi opp helt ennå. Ved å legge til ett par elementer vil meditasjon bli enklere og mer overkommelig. Singing bowls er ofte brukt sammen med meditasjon, og i stedet for å konsentrere deg om å gi tankene fri flyt for å gi deg selv sinnsro, kan du la hver vibrasjon slippe inn i kroppen din og kjenne hvordan lydene er med på å frigjøre deg fra hverdagens mas og tjas.

Ved å overgi seg selv til kraften av tibetanske singing bowls, opplever mange at de føler seg mer synkronisert og avslappet. Studier har vist at vibrasjonene som strømmer ut fra bollene er identiske til alpha-bølger. Hvis du ikke er kjent med de ulike bølgene hjernen vår sender ut, så sender hjernen ut beta-bølger i hverdagen. Ved dyp meditasjon produserer hjernen alpha-bølger, som er den samme frekvensen som singing bowls. Dette resulterer med at singing bowls er en ideelt verktøy for å kunne få hjernen til å momentant slappe av. Andre studier viser til at du kan oppnå dyp avslapping på kun 20 minutter ved hjelp av singing bowls. De er også med på å redusere stress, som selvfølgelig går hånd i hånd med å kunne koble av og slappe av.

Med andre ord, finnes det flere fordeler med tibetanske singing bowls:

  • reduserer stress
  • gir kroppen total avslappelse
  • lader opp energien
  • fungerer som et hjelpemiddel til meditasjon

Fun fact: personer med nedsatt, redusert eller totalt fraværende hørsel kan oppdele de samme fordelene med singing bowls. Selv om de ikke hører lyden, føler de vibrasjonene, som gir kroppen lik medisinsk effekt som om man hører frekvensene de slipper ut.

magic bowls d xbK1qfCVY unsplash

Prøv det selv

Det har blitt populært å prøve seg på ulike lydbad med tibetanske singing bowls, også i Norge. Her er noen av de beste opplevelsene du kan bli med på:

I Oslo finner man The Sound Of Zen, som er et koselig lite lokale som introduserer deg til lydbad.

Lydbad og lydspa i Bergen arrangeres av UtPust og Yogavayu.

Kongsgata 44 i Stavanger, også kjent som Energiverkstedet, arrangerer lydhealing fra tid til annen. Følg med på arrangementene eller send dem en melding for å få mer informasjon.

Tilstedeværelset i Bodø holder også workshops for lydbad fra tid til annen.

I Vesterålen har Livsliv hyppige lydbad og seremonier i svettetelt.

Legg også merke til at lydbad og seremonier med singing bowls ofte er inkludert i programmet til en rekke yogafestivaler. Om en yogafestival avholdes nær deg, bør du sjekke hva som egentlig er på programmet; ofte er det mye mer enn bare yoga!

Litt inspirasjon

Hvis du enda ikke er overbevist, kan du selv høre på de vakre lydene nedenfor. Spoiler alert: disse frekvensene er mye heftigere om du er med på en live seremoni, versus å strømme dem fra datamaskinen din.

Legg igjen en kommentar