Topp 5 yoga retreats

De siste ti årene har begreper som ‘helseferie’, ‘yogaretreat’ og ‘detox camp’ dukket opp i søkelyset – og er en ypperlig måte å legge til en dose selvutvikling på ferieturen. Midt i pandemien vi prøver å bekjempe, er det opplagt at det kommer til å ta tid før vi kan reise slik vi vil igjen, og at turistbølgen kommer til å endre seg når vi endelig kan sette oss på et fly og dra avgårde. Mange spår at sunnere ferier på bortgjemte resorts blir en hit: for vi har jo alle sett hva Syden-fylla gjør med ungdommen, og hvor mange økosystemer som er i ferd med å bli ødelagt som følge av horder som tar over strendene i Thailand og Bali. 

Når vi endelig kan sette oss på et fly igjen og puste ut, gjør man lurt i å velge en ferie litt utenom det vanlige. En ferie hvor man får slappe av, men også få tid til å gå litt inn i seg selv. For det er ikke alle yoga retreats som er full-on med utallige timer trening hver dag: neida, det finnes luksuriøse muligheter hvor man både får ladet opp batteriene og tatt vare på seg selv, uten at det går på bekostning av planeten vår. Nedenfor finner du fem herlige yoga retreats du bør følge med på, for å få mest mulig ut av den neste ferien din.

eneko urunuela I2YSmEUAgDY unsplash

Majestetiske Himalaya

 • Lengde: 5-21 dager
 • Hvor: India
 • Senter: Ananda Spa Resort
 • Kostnader: 555-3070 amerikanske dollar, avhengig av lengde og type rom

Det er en grunn til at spahotellet Ananda befinner seg øverst på utallige lister over de beste yogaferiene i verden. Ananda betyr lykksalighet på sanskrit, og dette idylliske feriestedet kunne ikke ha fått et bedre navn.

For 20 år siden åpnet Ananda dørene for første gang, og kan skryte på seg å være Indias første luksus retreat for yoga og ayurveda. Selv om mange har prøvd å åpne lignende konsepter rundt om i yogaens land, er det fortsatt ingen som kan måle seg med Ananda. Det befinner seg i de majestetiske Himalaya-fjellene, samtidig som man har utsikt til den hellige elven Ganges. Tomten omgir seg av 40 hektar med skog, så det er midt i blinken for dem som søker etter ro i naturlige omgivelser. I tillegg finner man en egen spa-avdeling i marmor, treningsstudio, badstue, fotbad og basseng, for å nevne noe. Men det er jo ikke bare derfor man er der: det er selvfølgelig daglige timeplaner med pusteøvelser, meditasjon og yoga, samt måltider satt sammen etter ayurvediske prinsipper.

Nordisk idyll

På den idylliske og populære øya Bornholm finnes det et fantastisk yogasenter, hvor man kan få utøve kurset “Moving into silence”. Det tar for seg 3 dager med meditasjon, stillhet, gåturer og sunn mat, slik at du kan lade batteriene og koble av fra omverdenen.

Senteret har også ulike workshops som kun tar en dag å gjennomføre.

Selv om retreats på Bornholm kanskje ikke er verdenskjent, er det med på vår liste. Dette er fordi det først og fremst er kort avstand å reise dit, men også fordi Bornholm har så mye mer å by på. Mange nordmenn velger familieferie til andre skandinaviske land, og dersom du ikke har tatt familien med til Bornholm ennå, er det på tide: her vil du finne håndverkere, miljøaktivister, hjemmeskolering og mennesker som utøver en alternativ livsstil. Rundt om på øyen er flere kollektiv sprunget opp, og Bornholm har som mål å bli verdens første zero-waste felleskap.

Kombiner et kort yoga retreat med familieferie og kunnskap om hvordan du kan ta med deg en grønnere hverdag hjem – det er vinn for hele familien.

Middelhavsdrøm

 • Lengde: 6 netter, 7 dager
 • Hvor: Silver Island, Hellas
 • Senter: Silver Island Yoga
 • Kostnader: 1450-2000 euro

Hvis du søker etter et avslappende retreat på en privat øy i Middelhavet, trenger du ikke lete lenger. Dette er stedet. Silver Island er en privat øy som holder verdenskjente yoga retreats, og gir deg rom til å slappe av og spise utsøkt økologisk mat – som ikke har reist lenger enn fra øyen til tallerkenen din.

Hver dag blir du med på to yogaklasser: en på morningen, og en på kveldstid. Midt mellom dette, har du full frihet til å utforske øyen, bade, sole deg eller slappe av, og bli kjent med den lille kjernegruppen som er på samme retreat som deg (inntil 10 gjester). Du kan også prøve deg på SUP, snorkling eller kose deg med en god bok fra biblioteket deres. Med full fokus på miljøet, bærekraftighet og å reise inn i seg selv, kan jammen eierne av det fabelaktige yogasenteret også gi deg en god dose kunnskap mens du oppholder deg der. Og like før du trodde du blir sendt avgårde til en real detox – til middagen serveres vegansk vin, så her får man virkelig en god blanding av alt!

Afrikanske rytmer

 • Lengde: 6 netter, 7 dager
 • Hvor: Zanzibar, Tanzania
 • Senter: organisert av Sole Yoga Holidays
 • Kostnader: 2999-3 399 euro 

Tanzania er et av få land som har holdt grensene åpne for turisme under pandemien, uten å ta skade av det. Det har selvsagt ikke vært en overflod med mennesker som har benyttet seg av tilbudet, men Tanzania er et trygt og eksotisk land å reise til, og på luksuriøse Zanzibar finner du et fantastisk yoga retreat.

Sole Yoga Holidays avholder det neste kurset i februar 2022, hvor du kan omgi deg av kritthvite strender, korallrev og tropiske drømmer. Yogaferien tar sted i en stor privat villa, omringet av en naturlig hage og lekre rom. Du får også servert sunne måltider med lokale råvarer, og dyppe deg i bassenget eller den deilige sjøen når du ikke gjør yoga. Det avholdes to yogatimer per dag, og du har også to utflukter inkludert i kurset: en til berømte Stone Town, og en safari på sjøen.

Detox i sør-Europa

 • Lengde: 3-10 netter
 • Hvor: Douro-dalen, Portugal
 • Senter: Six Senses resort
 • Kostnader: Starter fra 455 euro for 3 netter

Enten du er keen på å utforske hatha yoga med guidet meditasjon og pranayama gjennom “Discover” programmet, eller om du ønsker å lære deg yogisk renselse gjennom “Detox” programmet, vil både nybegynnere og mer erfarne yogier erfare nye kunnskaper. Det er også mulig å melde seg på et yogisk søvn retreat, hvor du får en introduksjon til behagelige yogaøvelser, yogiske nidraer, pranayama og avslappende spabehandlinger….med andre ord: full avslapping. 

Legg igjen en kommentar