Stor test av ullgenser: 8 gode ullgensere

Nordmenn har et ytterst særegent forhold til ull og ulltøy. De fleste har både ullundertøy og ullgensere i skapet, da vi vet hvor mange fantastiske fordeler ullklær kommer med.

Hvis du er på utkikk etter en splitter ny ullgenser som gir deg varme gjennom de kalde vintermånedene og kjølige sommerkvelder, har vi plukket ut de beste på det norske markedet for deg.

Yogamatte test – her er de 8 beste yogamatte

#Produkt
1.Nibba Woman High Neck – Komfortabel og stilig!
2.Geilo Women’s Jacket – Til sport og hverdags
3.Revir x Norlender Islender – Nordisk kosegenser
4.Skhoop Scandinavian Sweater – Klassisk norsk ullgenser
5.Svalbard Wool High Neck – Varm ren ullgenser
6.Falun Heron Women’s Sweater – Stilren og moteriktig
7.Ivanhoe Women’s Annie Hood – Et varmt mellomlag
8.Devold Women’s Thermo Jacket – Varm og teknisk

Under finner du listen over kvalitetsrike og varmende ullgensere. De er alle laget av 100% ull, og vi har kåret både praktiske og tykkere ullgensere som egner seg til fritidsaktiviteter, hverdags og hytteturen.

1. Nibba Woman High Neck – Komfort og stil

Vi er helt forelsket i denne ullgenseren fra Devold. Den egner seg like godt til hverdags som til fritidsaktiviteter – til og med som en stilfull genser når den er kombinert med riktig antrekk!

Den er laget av 100% deilig myk merinoull, og varmer godt. Designet er gjennomført på en praktisk og stilren måte, og den høye halsen vil holde deg varm enten du sitter på kafé eller har den under snowboardjakken i skitrekket.

2. Geilo Women’s Jacket – Til sport og hverdags

Dale of Norway har laget denne kvalitetsrike ulljakken som egner seg like godt til trening og hverdags. Den passer som et mellomlag på ekstra kalde dager, eller som en praktisk jakke når sola skinner.

Med stilige detaljer og en deilig passform er denne verdt hver eneste krone, og vil gi varme og glede i en årrekke.

3. Revir x Norlender Islender – Nordisk kosegenser

Den tradisjonelle islenderen har blitt bruktav iskere i en årrekke ute på hardbarket sjø, men det er ikke bare en genser for stormfulle dager til sjøs. Den koselige og moteriktige brune fargen gir den et stilrent uttrykk, og passformen kommer med stor kosefaktor.

En tykk ullgenser som egner seg like godt til street style som til en kopp kakao foran peisen på hytta. Den varme og behagelige fargen gjenspeiler varmen den kommer med, i tillegg til at den er laget i Norge av 100% ren ull.

4. Skhoop Scandinavian Sweater – Klassisk norsk ullgenser

En klassisk norsk ullgenser med et stilig mønster som setter prikken over i-en under vintersesongen og som en kosegenser til kjølige kvelder på sensommeren.

Den er laget i ren ull og holder deg varm og god når du trenger det mest, selv under fritidsaktiviteter. Dersom du ikke eier en klassisk ullgenser, er dette en klassisk ullgenser med stor K.

5. Svalbard Wool High Neck – Varm ren ullgenser

Som navnet tilsier, vil Svalbard selv holde deg varm under vinterhalvåret på Svlarbard. Det er en varm ullgenser som er laget av 100% ren ny ull fra norske sauer.

Svalbard er en unisex genser som passer både kvinner og menn i passformen, og den høye halsen gir deg ekstra varme.

Enten du bruker den til friditsaktiviteter eller hverdags vil du se bra ut mens kroppen føler seg bra.

6. Falun Heron Women’s Sweater – Stilren og moteriktig

Dersom du ønsker deg en super stilig ullgenser, er Falun Heron helt perfekt.

Det spesielle mønsteret gjør den like fin å bruke til hverdags som til et varmende mellom- eller ytterlag.

Utviklet av Dale of Norway, det anerkjente norske merket, er du garantert en ullgenser av suveren kvalitet, som vil vare gjennom flere generasjoner.

7. Ivanhoe Women’s Annie Hood – Et varmt mellomlag

Denne ullgenseren er perfekt som et mellomlag til aktiviteter utendørs under vinterhalvåret, og den er fløyelsmyk og behagelig å ha på seg.

Den har praktiske lommer og en høy hals, samt en varmende hette, slik at ullgenseren er like praktisk som temperaturregulerende, og gir deg muligheten til å bruke den som en varmende genser i seg selv eller under en vanntett teknisk jakke.

Ivanhoe er et svensk merke med lange tradisjoner, og har levert kvalitet i en årrekke.

8. Devold Women’s Thermo Jacket – Varm og teknisk

Denne jakken er et rent eksempel på en tynn og praktisk ullgenser som beskytter deg mot kulde samtidig som den effektivt transporterer svette når du trener. En ideell jakke som

Den er spesielt utviklet for sport, og har tommelhull for å holde pulsen varm mens du er ute på joggetur i snøen. I tillegg er den teknisk utformet med kiler i siden slik at du har full bevegelsesfrihet.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe deg en ullgenser

Det sies at vi er født med ski på beina, men det kan kanskje også sies at ullklær er noe vi får inn med morsmelka. I et kaldt klima er det viktig å holde seg varm, og nettopp derfor har vi lange og rike tradisjoner ullklær, helt fra første stund. Ull gir oss ekstra beskyttelse mot kulda, da vår nakne kropp ikke klarer å beskytte seg mot minusgradene på egenhånd.

Før du derimot går til innkjøp på en ullgenser er det ett par ting du bør ta i betraktning. Vi skal prøve å veilede deg så godt som mulig, slik at valget ditt blir enkelt og kan gi deg glede i en hel årrekke – gjerne gjennom flere generasjoner.

kelly sikkema V1VkOENg KQ unsplash

Tykkelse

Det er både tynne ullgensere og tykke ullgensere på markedet. En tynn ullgenser fungerer godt til trening, da ull er svettetransporterende og regulerer temperaturen. Nettopp derfor har merinoull blitt så populært, da det gir oss muligheten til å bruke ull døgnet rundt, til enhver aktivitet. Merinoull er også ideelt for dem som syns at vanlig ull klør.

En tynn ullgenser fungerer godt som et mellomlag, mens en tykk ullgenser er godt å ha som ytterste lag på en fin solskinnsdag, eller eventuelt under en skalljakke på fjellet. Det er også få ting som gir så lun stemning som å hive på seg en tykk ullgenser på kjølige høstkvelder hvor man sitter utendørs, eller til og med hjemme dersom temperaturen ikke er så høy innendørs.

Prisklasse

Siden ull er så utrolig populært å bruke gjennom alle årstidene, er det flere prisras hos kjedebutikker på ullgensere. Mange av disse kommer med en latterlig lav prislapp, og ofte er det for godt til å være sant: ull er nemlig et kvalitetsmateriale som koster en del. Hvis du kommer over billige ullklær, er det lurt å sjekke lappen på klærne. Ofte inneholder de en blanding av polyester og ull, og ofte er ullprosenten betraktelig lavere enn de andre materialene. For å gjøre valget enklere for deg, er alle ullgensere i testen vår laget av 100% ull.

Dersom du i tillegg er opptatt av etikk og miljø, lønner det seg å sjekke opp merket ullgenseren kommer fra. Konkurransen er stor, og mange er laget under uetiske forhold og utrolig få er faktisk laget i Norge. Mange merker, også noen i testen vår, fremstilles ofte som kjente gode norske merkevarer, men har med tid og stund flyttet produksjonen sin til utlandet, og bruker faktisk ull fra andre land enn Norge.

Typiske ullgensere i høyeste prisklasse kommer med lang levetid, er utvunnet av ren ull og har ofte en kortreist produksjon.

tom the photographer t2esvVwBSzM unsplash

Hvor praktisk er ullgenseren?

Ullklær er noe av det kjæreste vi har i skapene våre, og i en årrekke har ull bevist seg om og igjen at ull er gull mot kulden. Etterhvert som hjemmene våre har blitt varmere og vi har mer fokus på sport og en aktiv livsstil, har derimot de tykke ullgenserene også blitt mer praktiske. Nå finner man tynne ullgensere som kan brukes til hverdags, på jobb eller på trening. Dette er noe som gjør det ideelt å bruke ull hver eneste dag, spesielt siden ull har så mange fordeler. La oss oppsummere noen av de flotte egenskapene og fordelene ull kommer med.

Naturlig materiale

Ull kommer som alle vet fra sauen, og er derfor et naturlig fiber. Det resulterer med at ull er 100% nedbrytbart, og at det gir ut næringsstoffer til jorda mens det brytes ned. Nedbrytningstiden tar kun ett par år, men det er likevel et materiale som gir deg en knakende god genser som kan brukes hele livet ut og senere gå i arv til barn og barnebarn. Ull er også et fornybart materiale, da sauens hår vokser hvert år.

Holdbart gjennom alle elementer

Siden ull er et naturlig materiale, er har det også fantastiske egenskaper mot elementene. Med det mener vi at ull er:

  • Brannsikkert: ull trenger en temperatur på minst 570 grader for å brenne, og selv da vil det være vanskelig å ta ordentlig fyr. Fiberne er veldig tette, noe som gjør dem selvslukkende selv om de skulle begynne å brenne. Grunnen til at det er såpass brannsikkert, er fordi ull inneholder mye nitrogen og vann.

  • Fuktighetsstyring: Ull har fantastiske egenskaper når det kommer til fuktighet. Dersom du bruker ull mot huden og andre materialer lagvis når du er i skibakken, vil svetten forflytte seg bort fra huden og ut til det ytterste laget, slik at du ikke føler deg klam og kald. Ull kan også holde på 30% vann mot sin egen vekt, noe som sørger for å holde deg varm selv når ullen har begynt å bli våt.

  • UV beskyttelse: Noe mange ullelskere ikke er klar over, er at ull faktisk kommer med UV beskyttelse. Dette gjør det enda bedre å bruke på sommeren eller i påskesola når man står på langrenn. Vanligvis vil et ullplagg ha 20 til 50 UPF – og det er ullen selv som absorberer UV strålene.

Med andre ord er det store fordeler med ull utover å bare holde oss varm. Det fungerer til all slags vær.

red hat factory JEFcOQqtzN8 unsplash

Ull til trening

Ull er gull til alle livets etapper, helt fra vi er nyfødte babyer i vuggen til vi spiller puslespill på gamlehjemmet. Det er også et ypperlig materiale til trening. Fibrene i ullklærne er nemlig både temperaturregulerende og sørger for at det ikke lukter svette av deg. Med andre ord er ull et langt mer praktisk materiale enn mange tror, og kan gjøre mye mer enn å bare holde oss varme.

Når du blir kald eller varm, reagerer ullen. Dersom ullen kjenner at omgivelsene er kalde, fungerer det som et isolerende lag; og hvis du svetter, vil ull skape ventilasjon på egenhånd via luftlommer i fiberne. I tillegg vil ullfiberne trekke svetten bort fra kroppen din og la svetten fordampe. Dette gir en avkjølende effekt på kroppen slik at du ikke blir overopphetet.

Når svetten trekkes bort fra kroppen, vil den også sørge for at du ikke stinker umiddelbart. Mange er kanskje ikke klar over at svette i seg selv ikke lukter. Lukten vi kjenner er et biprodukt fra bakteriene som prøver å bryte ned svetten. Dette resulterer i den stramme lukten vi assosierer med svettelukt, og med ull vil du kjenne en betraktelig forskjell. Ull er nemlig antibakterielt, og suger til deg såpass store mengder fuktighet at bakteriene ikke trives. Hvis du prøver å trene med syntetiske klær en dag og ull den neste, vil du kunne kjenne forskjellen selv.

vince veras B2Y0zdSbR8U unsplash

Vedlikehold av ull

Ull er overlegent og kommer som vi allerede har oppsummert med flere kvalitetsrike egenskaper som ingen andre materialer kan måle seg med. Derimot trenger man også litt ekstra kunnskap for å vedlikeholde ullgenseren år etter år – ja, gjerne gjennom flere generasjoner.

Selvrensende og flekkbestadig

Ull er selvrensende og antibakterielt, og nettopp derfor kan man bruke ulklær flere dager uten vask, i motsetning til syntetiske stoffer. Grunnen til at ullen har disse egenskapene er fordi at ull skal beskytte sauens hud fra infeksjoner ute i det fri. Sauens daglige rutine er jo absolutt veldig annerledes fra vår hverdag, og uten dusj og såpe kan sauens hår rense seg selv.

Visste du at fettet i sauens ull kalles lanolin? Dette brukes i flere sammenhenger, for eksempel ved bruk av ull til tøybleier. Når man behandler en ullbukse med lanolin, vil den bli vanntett og motstå alle typer flekker.

Når du derimot skal utføre enkel vask av ullklær, må du huske å kjøpe ullvaskemiddel, som for eksempel Milo. Hver moderne vaskemaskin har et eget ullprogram på maskinen, og ulltøy må alltid vaskes med ullvaskemiddel og på ullprogram. Hvis du glemmer det, vil ullen krympe og toves. Ullfibrene vil også bli ødelagte.

Dersom du har en ullgenser du bruker sporadisk som et varmende lag, har du nok ikke behov for å vaske den ofte. Det er også lurt å henge den ut til tørk i kulden, og eventuelt smøredynke den i snøen før du henger den opp. Det var slik man gjorde fra gammelt av i utallige generasjoner, men alt fra sauseskinn til babyvuggen til tykke ullgensere.

giulia bertelli L8L pfhC40 unsplash

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg bruke ullundertøy til trening?

Ullundertøy er desidert det beste å trene i, uavhengig om du løper, går på treningsstudio eller sykler. Ull har mange fantastiske egenskaper og gjør det til det beste materialet til både trening og hverdags.

Hvordan vasker jeg en ullgenser?

Ullgensere er enkle å vaske med ullvaskemiddel og et ullprogram på vaskemaskinen. Ofte holder det derimot å lufte ullgenseren ute i frisk luft.

Hvorfor har ullgensere så ulike priser?

Billige ullgensere er ofte satt sammen av syntetiske materialer med en ullblanding, i tillegg til at de går inn under uttrykket ‘fast fashion’ – ofte med uetisk produksjon. De har betraktelig dårligere kvalitet enn dyre ullgensere av ren ull. En ullgenser av ren ull har høyere prislapp, men vil vare i flere generasjoner.

Har du noen erfaringer eller spørsmål? Legg igjen en kommentar under! ❤️

Legg igjen en kommentar