Vektvest test: Beste vektvest for økt muskelstyrke

Vektvest er det treningsutstyret «alle» snakker om i år – og med god grunn.

Hele poenget med å kjøpe en vektvest er å øke motstanden i styrkeøvelser hvor det ellers ikke er lett å bruke vekter som ekstra motstand. Dette kan typisk være chins, push-ups og pulls-ups. Men det er også mange som bruker en slik vest når de spiller fotball eller jogger.

Nettbutikker vi anbefaler å kjøpe vektvest hos

Begge disse nettbutikkene har et respektabelt utvalg av hjemmetreningsutstyr. Det finnes per dags dato ikke alt for mange norske nettbutikker å handle vektvester hos. Derimot er de få som er på markedet av høy og god kvalitet, slik at du kan få en bedre treningsøkt med litt ekstra vekt rundt midjen.

Beste vektvester i norske nettbutikker

#Produkt
1Iron Gym Weight Vest – Beste allrounder opp til 10 kilo
2Hafthor Vektvest 15 kilo – Moderne design
3Abilica WeightVest Power 20 kilo – Perfekt passform
4Master Vektvest (10 & 20 kilo) – For deg på budsjett
5Tunturi Vektvest Pro – 30 kilo – For deg som skal løfte tungt

Beste allrounder med 10 kilo vektmotstand: Iron Gym Weight West 10 kilo

irongym

Testens vinner er en «lettvekter» fra Iron Gym.

Denne vektvesten er pen, praktisk og har en kroppsnær og kanskje til og med tettsittende fasong. Det er flere grunner til at Iron Gyms vektvest vinner testen:

 • I forsendelsen inkluderes sandsekker som gjør vekten justerbar
 • Veldig god passform til både menn og kvinner
 • Vektbalansen mellom rygg- og mageområde er 50/50
 • Hele 30 sandsekker som gjør at man kan justere vekten med 300-grams-intervaller

Et utmerket kjøp hvis du ønsker en lett og god vektvest.

Moderne design: Hafthor Vektvest med totalt 15 kilos vektmotstand

Screenshot 1

Hafthor Vektvest er en solid og sterk vest med plass til hele 16 vektstenger (de følger med i pakken). Da vi utførte testen, så tenkte vi umiddelbart at dette var en vest som fungerer mye bedre til styrketrening (armhevinger + chins) enn til jogging og underholdning.

Det eneste tydelige minuset med denne vektvesten er at den er litt tung nederst da all vekten er plassert under navlen. Derimot veier det stilrene designet sterkt, og det er en av grunnene til at den har kommet seg så langt opp på listen vår.

 • Enkel å ta av og på
 • Hele 16 vektstenger av stål, som er enkle å ta av og på – noe som betyr at du kan øke vekten etterhvert
 • Stilrent design med praktiske lommer til vektstengene
 • Kan justeres i høyden ved hjelp av stroppene, noe som gjør den allsidig for både menn og kvinner

Perfekt passform: Abilica WeightVest Power med 20 kilo motstand

abilica

Det beste med Abilicas vektvest er passformen. Den er enkel å tilpasse til alle kvinner og menn mellom 1,60 og 2,05 i høyde (ja, vi prøvde…).

De kraftige stroppene rundt livet vil også hjelpe med at vesten sitter godt for både de med lav og høy BMI.

Det følger med hele 38 vektposer i forsendelsen hvor 22 skal festes bak på vesten og 16 foran. Enkel å bruke, og enkelt å tilpasse vekten etter høyde og kroppsfasong.

 • Enkel å vaske (for hånd) takket være materialene den er laget av, henholdsvis polyester og neopren
 • Egner seg for både styrketrening og kondisjonstrening
 • Fleksibel vektmotstand som er enkel å regulere

Anbefales kanskje spesielt til de som har prøvd andre vektvester, men aldri funnet en som passer sin kropp.

For deg på budsjett: Master Vektvest med enten 10 eller 20 kilo vektmotstand

master

Master-vesten er et godt og billig alternativ for deg som er førstegangskjøper.

Vesten er ikke veldig fleksibel, men sitter godt på kroppen og har vekten plassert godt utover både rygg- og mageregionen.

Det mest imponerende med vesten mener vi er den sterke borrelåsen rundt magen. Noen i Shanti-teamet mente at den satt så godt at «man nærmest ikke merket at man hadde på seg en vektvest».

Imponerende.

 • Mulighet for å velge mellom 10 kg og 20 kg
 • Behagelig å ha på
 • Rimelig pris

For deg som skal løfte tungt: Tunturi Vektvest Pro med 30 kilo motstand

tunturis

Denne vektvesten fra Tunturi har vi tatt med som et godt alternativ til de som trenger mye vektmotstand.

Den er ikke like fleksibel og har ikke like god passform som mange av de andre. Samtidig har den en helt unik evne til å bære tungt – opp mot hele 30 kilo.

Dette gjør vektvesten unik, og er markedets beste alternativ til de som ønsker å bli landets sterkeste mann og kvinne. 🙂

 • Laget av nylon, noe som gjør selve vesten lettvektig
 • Fleksibel vektmotstand helt til 30 kg
 • Ideell for styrketrening

Dette må du tenke på før du velger hvilket produkt du kjøper

Selv om det kan virke som om alle vektvestene ligner hverandre, så stemmer ikke dette. Det er nemlig ganske store forskjeller på de ulike produktene. Derfor er det viktig å bygge opp lit kunnskap om vektvester før man bestemmer seg for hvilken man velger. Vi har samlet sammen veiledende informasjon som kan gjøre valget enklere når du skal kjøpe en vektvest som passer ditt behov.

Hvor mye vekt trenger du?

Mange førstegangskjøpere velger å umiddelbart gå for den tyngste vesten. Alt i alt er det jo sterk du ønsker å bli, så da kan du jo gå all-in, ikke sant? Det er en stor feil som du definitivt kommer til å angre på.

Svært få av oss vil nemlig være i nærheten av å ønske å legge til 30 kilo vekt på overkroppen vår – da spesielt om du i tillegg skal utføre styrkeøvelser på riktig anatomisk måte mens du har den på deg.

Vi har laget et veiledende diagram til hvor mye vekt du muligens vil trenge, avhengig av hvordan og hvor mye du trener:

10 kiloRundt 80-85 % av Norges befolkning vil ikke ha behov for en vektvest som veier mer enn 10 kilo.
15 kiloTil mosjonister som går mye tur, ønsker å jogge med vektvesten eller er godt drevne i push-ups.
20 kiloFor viderekommende. Du kan selv prøve å legge 20 kilo med mat i en ryggsekk, komme deg ned på bakken og prøve å ta noen armhevinger. Det er først da du forstår hvor ufattelig tungt det vil være å legge 20 ekstra kilo på overkroppen din når du trener. Svært få mennesker har behov for en så tung vest.
Over 20 kiloPasser til veldig sterke mennesker. Gjennomsnittsvekten på en norsk mann er i dag 82,5 kilo, skal vi tro Dagbladet. Med en økning på 30 kilo på overkroppen din, så vil gjennomsnittsmannen umiddelbart øke med 27 %. Tro oss: du trenger ikke en vektøkning på 27 % når du skal trene styrke eller kondisjon, spesielt ikke i starten.
pexels victor freitas 841130

Passform

Det høres kanskje rart ut at de fleste vektvester kommer i en såkalt universell størrelse, og med en allsidig passform som faktisk egner seg like godt til slanke kvinner som er under 170 cm til bredskuldrede menn på 2 meter? Vel, tro det du blir fortalt. Vektvester har nemlig fleksible justeringer som virkelig gjør det mulig å benyttes av mennesker av ulike høyder og kroppsfasonger.

Forutenom testvinneren vår, festes vektvester vanligvis med borrelåser. Dette gjør dem veldig fleksible i passformen, slik at du ikke trenger gå på et bomkjøp med en størrelse for stor eller en størrelse for liten – noe de aller fleste har opplevd når de handler på nett. En vektvest passer for de absolutt aller fleste, noe som gjør det til et produkt du ikke trenger å bytte ut dersom du går opp eller ned i vekt.

Bonus: du og partneren din (dersom dere ikke trener samtidig!) kan også bruke vesten vekselvis, slik at investeringen blir enda rimeligere!

Fordeling av vekt

Noen ganger kan vektfordelingen bli ujevn eller være plassert på steder hvor du kanskje føler det blir ukomfortabelt. Vi syns et av de viktigste punktene er komfort, og med det kommer fordeling av vekten.

Testvinneren vår øverst på listen har vekten fordelt 50/50 mellom rygg og mage, noe som gjør vekten jevn og behagelig. Vekten er også plassert riktig, ikke for langt ned – hvis vekten er for langt nede på en vektvest vil det ofte bli tungt og ukomfortabelt i lengden.

Hvis du er opptatt av komfort, trenger du ikke bekymre deg. Vi syns komfort er utrolig viktig, og derfor er alle vinnerne av testen vår komfortable å ha på. Velg og vrak – og vi kan nesten garantere komfort (forutenom all svettingen og pesingen du påfører deg selv under treningen :)).

Pusteevne og rengjøring

Vektvester er bygget opp av syntetiske materialer med gode pusteevner, slik at du ikke blir alt for klam og varm på overkroppen mens du bruker den. Likevel vil det bli ganske varmt inni vesten etterhvert, så hvis du er en som svetter mye, er det kanskje lurt å la den ligge i skapet i midten av juli.

De fleste vektvester er ikke særlig egnet for å vaskes – da i hvertfall ikke ofte – foruten om én i testen vår. Denne kan vaskes oftere enn andre. Fukt vestene ved behov, og helst så sjelden som mulig, slik at du ikke ødelegger materialet. Aldri vask en vektvest i vaskemaskinen, og alltid sørg for å ta ut alle vekter før du rengjør den.

Generelt vil du ikke ha behov for å vaske en vektvest så ofte, da de er utviklet for å ventilere og transportere bort svette. Sørg for god lufting mellom hver bruk.

Pris

Dersom du har et busjett å forholde deg til, er det alltid lurt å tenke gjennom hvilken prisklasse man ønsker å sikte seg inn på. Generelt har vi samlet sammen tre ulike prisklasser vektvester ofte havner under, slik at du kan peke ut hvor du ønsker å legge investeringen din.

 • Under 1000 kroner: Det skal godt gjøres å finne en seriøs norsk nettbutikk som selger vektvester under 1000 kroner. I så fall vil de være av svært lav kvalitet. Men du kan finne det på Amazon eller via andre utenlandske nettbutikker. Husk at selv om vektvester koster under 100 dollar, vil du ende opp med å betale kanskje det dobbelte når du inkluderer moms og toll – i tillegg til at det tar mye lengre tid å få i posten, kanskje så mye som tre-fire uker. Stol på oss og forbehold deg til norske nettbutikker. Du vil nemlig få bedre kvalitet til samme pris som sluttsummen fra et utenlandskjøp blir!
 • Rundt 1500 kroner: Dette er nok prissegmentet du bør sikte deg inn på når du kjøper en slik vest i Norge, spesielt om du er på et budsjett. De har ofte gode borrelåser, fleksibel vektmotstand og en passform som gjør at den sitter godt på kroppen. Nær sagt alle testvinnerne her hos Shanti koster mellom 1200 og 1700 kroner.
 • Over 2500 kroner: I denne kategorien finner du sjelden enkle og lette vektvester. Her snakker vi ofte om de som veier over 25 kilo og er produsert av typiske «bodybuilder»-merker. Det er kun ett produkt i testen vår du finner i denne prisklassen. Men det er også et produkt vi anbefaler at du holder deg unna med mindre du virkelig vet at du trenger en så tung vest.
 • victor freitas nZUpk5E8p5A unsplash

  Fordeler med en vektvest

  Selv om det kanskje ser veldig simpelt ut med en vektvest, kan vi garantere at en vektvest kommer til å legge mer vekt på musklene dine under trening, noe som får styrken din til å øke raskere enn den ville gjort uten en vektvest. Men her gjelder det å ikke løpe foran skjema – alt til sin tid. Ikke utsett deg selv for mer vekt enn kroppen din er klar for. Dersom du klarer å være tålmodig, vil du kunne oppleve flere fordeler med en vektvest:

  • Vekttap
   Når kroppen din jobber mer effektivt og under mer press enn den vanligvis gjør, vil du forbrenne flere kalorier. En vektvest er en effektiv måte å gå ned i vekt på, enten du benytter den til styrketrening, jogging, løping eller mens du utfører daglige gjøremål rundt omkring i huset (men vær obs på å ikke bruke den for lenge om gangen!)
  • Økt styrke
   Ved å bruke ekstra vekt rundt kroppen, vil du øke styrken og utholdenheten din. Bare prøv å fylle en ryggsekk med bøker å ta deg en løpetur, så forstår du hvor effektiv en vektvest vil være! Derimot vil en vektvest være mer ergonomisk enn en ryggsekk fylt med bøker. En vektvest sitter nemlig tett på kroppen og fordeler vekten likt over overkroppen, noe som gjør det til et mye sikrere valg enn en ryggsekk…
  • Bedre balanse
   For å forebygge skader og slitasje på kroppen, er det selvfølgelig viktig å opprettholde en god holdning når du har på deg en vektvest. Siden du legger til ekstra kilo på kroppen, vil kroppen jobbe effektivt for å holde balansen, noe som er med på å forbedre balansen og posituren din over tid.

  Vær obs på..

  Husk også at leddene og musklene dine i beina er kalibrert til å håndtere din nåværende, normale kroppsvekt. Skal man tro både Avors Medical Group (og sunn fornuft…), så forstår man at det å helt plutselig legge alt for mye kilo på kroppen kan øke risiskoen for skader.

  Nettopp på grunn av dette skal du aldri velge den tyngste vesten og kjøre på med full vekt når du pakker den ut av esken. Både bein og muskler trenger tid på å bygge seg opp med ekstra vekt på kroppen. Her er det viktig å ikke hoppe foran skjema, da du kommer til å ende opp med å å skade deg selv. Vi har full forståelse for at du ønsker deg en mer utfordrende treningsøkt med ekstra vekt – men Roma ble heller ikke bygget på en dag.

  Lytt til kroppen din og gradvis øk vekten, hvis ikke vil du ende opp med å utvikle skader i ledd og muskler, noe som vil bidra til at du kommer til å bruke enda lenger tid på å oppnå de resultatene du er på jakt etter.

  natalie runnerstrom pO3ssf5WUuk unsplash

  Inspirasjon: Treningsøvelser med vektvest

  Testens vinner, vektvesten fra Iron Gym, har det blitt laget en video om på Youtube. Den viser en rekke ulike treningsøvelser som vil være passende når du bruker denne type vest:

  Ofte stilte spørsmål

  ✅Hva er fordelene med å bruke en vektvest?

  Først og fremst vil en vektvest hjelpe deg med å øke effektiviteten av treningen din. Det gjelder uavhengig av om du sikter mot økt styrke, kondisjon eller bedre balanse.
  I tillegg kan det hjelpe med å skape bedre variasjon i treningen din, og gi ekstra vekt til den vanlige treningsøkten hjemme.

  ✅Hva er viktigst å tenke på når man kjøper vektvest?

  Det aller viktigste er å finne en vest som passer dine behov både når det kommer til passform og vektbalanse.
  Utformingen av vesten har utrolig mye å si for hvilke(n) treningsøvelse(r) den fungerer for. Hvis du har en vest som har jevn fordeling av vekt, så vil den passe best til mosjon, sport og jogging. En vest som har et lavt tyngdepunkt vil være best til knebøy og andre styrkeøvelser.

  ✅Kan en slik vest føre til skader på ledd og muskler?

  Ja, det er det en viss fare for.

  Men risikoen øker betraktelig hvis du går for en vest som er tyngre enn det du selv kan klare å håndtere. Hvis du begynner lavt (med 10 kilo), så skal det mye til for at en voksen person får ledd- eller muskelskader.

  ✅ Hvilke øvelser kan jeg bruke en vektvest med?

  En vektvest egner seg til styrketrening, aerobic og løping. Du kan også bruke den til lignende treningsformer, men det er faktisk noen ganger det lønner seg å legge vesten bort. Hvis du bruker ulike maskiner, f.eks. benkpress, vil ikke vektvesten gjøre noe for deg. Du vil ikke oppleve noe ekstra vektmotstand, og det vil være høyst ukomfortabelt å ligge på benken med vektvesten. En vektvest egner seg best til stående stillinger, eller til øvelser som armhevinger og planken.

  Andre relevante produkttester

  Vi har også testet en rekke andre produkter som kan være med på å gjøre muskulaturen din sterkere.

  Her er et knippe av våre favoritter:

  Har du prøvd noen av disse vektvestene – eller har du kanskje andre produktforslag? Eventuelle spørsmål til oss i Shanti eller til testen vår? Vi vil veldig gjerne høre fra deg – og har kommentarfeltet under artikkelen åpent for all ris & ros. 💖

  4 kommentarer om “Vektvest test: Beste vektvest for økt muskelstyrke”

  1. Det viktigste med en god vektvest er at vekten er likt fordelt. Som du skriver.

   Men dette er ingen selvfølge. Den eneste kamo-vesten dere anbefaler vil jeg si har en svært dårlig vektfordeling. Når all vekten er «dratt» nedover på vesten, så blir det ikke bare fryktelig tungt å ha den på. Man kan også si at det skal veldig mye til før man blir komfortabel med å jogge med den eller gjøre annen kardio-trening.

   Svar
  2. Kan barn og unge bruke vektvest på samme måte som voksne gjør?

   Jeg har en 13-åring som har kickstartet det han kaller «bodybuilding»-karrieren sin. Vet ikke om det er sunt om han får tak i sånne produkter som det her. Har lest at mye styrketrening i alt for ung alder kan skade kroppen.

   Svar
   • Hei Janne. Jeg kan svare. Er personlig trener og har jobbet på SATS i ti år. Har også arbeidet mye med barn og unge, og hjulpet yngre mennesker med trening.

    Barn og unge bør IKKE bruke vektvest på samme måte som voksne gjør. Jeg vil si «no, no , no!!» til barn under 15 år som ber om å bruke vektvest.

    i 15-16-årsalderen kan man begynne å ta individuelle avgjørelser basert på muskelmasse, kroppsform, hvor langt ungdommen har kommet i utviklingen, m.m.

    Svar
  3. Mine knær ble dårlige etter å ha brukt en alt for tung vekt for noen år siden. Altså da snakker jeg ikke om VEST, men om VEKT.

   Nå som jeg kjøpte meg en vektvest, så skal jeg begynne i det små (4-5 kilo) og så jobbe meg oppover. Man trenger ikke være maratonløper eller styrkeløfter for å bruke disse vestene, de kan likefullt bli brukt når man går på butikken eller skal på jobb.

   Svar

  Legg igjen en kommentar