Vipassana meditasjon

Meditasjon kan utføres på mange måter. Enten man foretrekker en guidet meditasjon, gående meditasjon eller å sitte i stillhet, handler meditasjon om å oppnå bevisst våkenhet: en sinnsro uten å bli påvirket av verden rundt en. Målet man ønsker å oppnå kan variere, for eksempel kan målet være en følelsesmessig pause fra hverdagens mas, bedre fokus på ukontrollerte tankemønster, større konsentrasjonsevne eller avspenning. 

Til gjengjeld har alle disse målene en fellesnevner, nemlig at man oppnår en sinnsro og lar verden (eller tankene) passere uten å ta det inn over seg. Man går dypere inn i seg selv, og blir mer oppmerksom på seg selv. 

Det sies at Buddha ble spurt om hva han hadde fått ut av å meditere.
– Ingenting, svarte Buddha. – Men, la han til, la meg fortelle hva jeg mistet: sinne, angst, depresjon, usikkerhet, fryktes for å eldes, bli gammel og dø.
Buddha om Vipassana meditasjon
Tweet

For mer enn 2500 år siden satt Buddha og mediterte. Metoden han benyttet seg av, er en av Indias eldste meditasjonsteknikker. Det heter Vipassana, noe som betyr å “se tingene som de virkelig er”. Det var nettopp Vipassana-meditasjon Buddha underviste, og selv ble opplyst gjennom i den hellige byen Bodhgaya i India.

omid armin a5EbQpl IHw unsplash 1

Hva er Vipassana?

Blant alle de ulike meditasjonsteknikkene, er nok Vipassana en av de hardeste måtene å bli introdusert til meditasjon på – men dersom man klarer seg gjennom det 10 dagers lange introduksjonskurset, vil man derimot kunne dra stort utbytte av det man lærer. Vipassana hjelper med selvutvikling og selvobservasjon, og trekker sinnet og kroppen nærmere hverandre. For å oppnå dette, trenger man sterk disiplin, samt å ha full kontroll på alle kroppslige fornemmelser. 

Siden Vipassana trenger såpass mye mental disiplin, trenger man et 10 dagers kurs for å bli introdusert til teknikken. Man trenger ingen erfaring med meditasjon, men det er absolutt lurt å i det minste være nysgjerrig på meditasjon. 

Personlig renselse

Vipassana hører ikke til noen form for religion eller sekt. Dette er en teknikk som ble lært bort for å kunne rense sinnet fra all lidelse, på daglig basis. Akkurat dette med den daglige basisen var et sterkt mål i Burma og India når teknikken blomstret opp igjen på 1800-tallet. Målet (og kanskje det mest fantastiske) med Vipassana er at man ikke skal trenge å bli en munk eller dra i ashram for å meditere: man gjør det man ellers pleier å gjøre, men setter også av tid til meditasjon hver dag. Det er med på å løse opp mentale knuter som bygger seg opp i et ellers hektisk liv, og til slutt vil man få et sinn fylt av kjærlighet og medfølelse. Husk hva Buddha sa: han oppnådde ingenting ved å meditere. Men han mistet sinne, angst, depresjon, usikkerhet, frykten for å eldes, bli gammel og dø.

Vipassana er din reise inn i deg selv. Det handler om deg og dine følelser, dine observasjoner av deg selv. Nettopp på grunn av dette vil du bli fratatt alle eiendeler når du går inn på et kurs. Du skal ha full fokus på deg selv: ikke materielle ting rundt deg, og til og med ikke de andre menneskene som deltar på kurset. Ti dager er veldig lite av tiden din å gi bort til å motta noe du kan ta med deg videre for resten av livet.

erriko boccia TWB035qnbQs unsplash

En annerledes helseferie

Hvis du tar steget ut og bestemmer deg for å bli med på et Vipassana kurs, trenger du ikke forestille deg en typisk helseferie fylt med alle mindfulness-trendene. Vipassana kursene tilbyr ikke yoga og massasje, ferskpressede juicer, økologiske senger og en halvtimes meditasjon om dagen. Derimot tilbyr Vipassana en mulighet til å bli et bedre menneske (uansett hvor kleint det høres ut, så er dette faktisk bevist under et eksperiment med Vipassana kurs i høysikkerhetsfengsel i Dehli) og vil garantert gi deg en mestringsfølelse. Det er heller ikke noe lukrativt med sentrene – de er helt enkle, og man mediterer i ti timer hver dag. Nettopp. Ti timer. Dette er ikke en late-dager-på-stranden ferie for å lade batteriene. Her er det full dedikasjon til meditasjon, kun avbrutt av to enkle måltider om dagen, i tillegg til søvn. 

Hvor finner man Vipassana kurs?

Vipassana senter finnes over hele verden, også i Norge. Alle sentrene er i regi av Dhamma, og hvert kurs vil gi deg innsikt til læreren S.N. Goenka, som er vår tids største Vipassana-lærer. Takket være ham, ble Vipassana senter spredt over hele verden, noe som har blitt et populært valg for mennesker med alle slags bakgrunner. Vipassana og dhamma er ikke ute etter at du skal bli med i en sekt – du kan ha hvilken som helst tro, livssyn eller tilnærmelse til andre ting.
På kursene vil man hver kveld få se på en liten videobeskjed fra S.N. Goenka. I løpet av dagen mediterer man som sagt ti timer daglig, og på kvelden får man se en liten hilsen fra Goenka hvor han forteller hva du har vært gjennom i løpet av dagen. Og dette er underlig deilig: alle mennesker har sin egen reise gjennom Vipassana, men likevel finnes det så mange mennesklige fellesnevnere. På grunn av dette vil du nok bli overrasket over at Goenka er der hver kveld til å besvare alle spørsmål du går rundt og tenker på, dag for dag. 

Du kan se en full liste over kurs på www.dhamma.org

Hva koster det?

Dette er kanskje det beste med Vipassana: det er gratis. Her er det ingen læremester som ønsker at du skal gi fra deg alle økonomiske attributter du har, eller en skyhøy pris med all luksusen du skal boltre deg i. Det er donasjonsbasert, og hver enkelt gir det man kan. Alle som jobber på sentrene er der helt frivillig, og man gir så mye (eller lite) man ønsker på slutten av kurset. 

Vanlige regler på et Vipassana kurs

  • Man skal ikke lyve, stjele, drepe eller ha seksuell omgang. I tillegg skal du ikke ta noen form for rusmidler, alkohol eller tobakk under oppholdet.
  • Ingen øyekontakt med andre kursdeltakere
  • Ingen snakking, med mindre du skal ha en samtale med en av lærerne
  • Følge timeplanen og bli inne på senteret i 10 dager. Husk at 10 dager ikke er lenge, men også vær bevisst på at egoet hele tiden gjennom kurset vil prøve å fortelle deg at du bør dra hjem. 
chris ensey 16QrjudiZnE unsplash

Personlig erfaring

Selv har jeg deltatt på et Vipassana kurs i Bodhgaya i India. Jeg har valgt å gjøre dette til en informativ artikkel og ikke dele mine egne erfaringer, da hver indre reise er unik. Det er meningsløst å sammenligne seg med andre, men en ting er sikkert: jeg har brukt over et tiår på å reise rundt i verden, men reisen jeg gikk gjennom inni meg selv under Vipassana kurset er absolutt en reise og opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Det er virkelig spesielt å kunne se ting slik de virkelig er.

Legg igjen en kommentar