Yogamamma: derfor bør du fortsette med yoga når du blir mamma

Det er ikke uten grunn at alle sier ting forandrer seg når man får barn. Hele verden blir snudd på hodet, og man har plutselig en liten en som krever oppmerksomhet, tilsyn og omsorg tjuefire timer i døgnet. Man trenger ikke legge skjul på at man kan vinke farvel til all egentid, og at livet aldri helt blir det samme igjen. Men det er likevel viktig å huske på at man er mer enn bare mamma: vi trenger tid til å dyrke lidenskaper og interesser. 

Men jeg har ikke tid.

Nei, det er det ingen mamma som har. Vi opplever fantastiske dager sammen med barna våre, og ikke fullt så fantastiske dager sammen med dem. Og en ting er sikkert. Vi er med dem hver eneste dag, og uansett hvor slitsomt det av og til kan føles, må vi huske at for dem er vi hele verden. De opplever verden gjennom våre følelser, opplevelser og handlinger. Og det er nettopp derfor det er så viktig å ha sine egne interesser som ikke handler om å lese den samme boka om igjen femti ganger før middag, eller sitte tålmodig ved siden av badestampen på kvelden. Det er selvfølgelig viktig å være der for barna. Men noen ganger kan de gjerne få se gjennom boken sin selv, eller få kose seg i badestampen med badelekene sine på egenhånd. 

Mange slutter med hobbyene sine når de blir mamma. Men det er jo ingen grunn til å kutte det helt ut – for det er noe du liker, og absolutt bør vise til barna dine. Yoga er utrolig positivt for barn også, da barn elsker å være aktive og prøve nye ting.  De små elsker å herme etter ulike asanas, og det vil bli mer populært enn du tror. Hvis du tar frem yogamatta og kobler ut, om så bare fem minutter før noen trenger deg, vil de etterhvert vite hva som skjer når mamma finner frem yogamatten. Etterhvert vil de forstå at det er tiden mamma skal bøye, tøye, hvile. Det er tid for at mamma skal gjøre noe mamma liker. Og for en inspirasjon det kan være! Du er mer enn en mamma: du er også en rollemodell, og må vise dem hva du interesserer deg for. Fortell dem hvorfor yoga er bra. Inviter yoga til å være med på matten, oppdragelsen din, kjøkkenet ditt og dynamikken ellers i hjemmet. Det er rett og slett bare positive fordeler med å fortsette å dyrke lidenskapen din, uansett hvor sliten du er av mammarollen. 

Hvis du føler deg utslitt etter en hel dag på jobb for å deretter ta vare på barna helt til leggetid, kan det være lurt å snike inn en liten morsom yogalek sammen med barna. Det vil motivere både deg og dem. Det finnes også flotte yogakort spesielt utviklet for barn. Så hvis barna krangler, er det enkelt å finne frem bunken med kort og be dem trekke hvert sitt kort. De vil ganske fort få tankene over på noe annet, og du vil kanskje ha litt ekstra energi til å finne frem yogamatten et lite kvarter etter leggetid også. For husk at du ikke trenger noe yogastudio for å utøve yoga: hjemmet ditt er mer enn godt nok, og du trenger ikke bruke mer enn femten minutter på matten. Du vil kjenne forskjellen, og føle deg både mer avslappet og opplagt.

Yogamamma: derfor bør du fortsette med yoga når du blir mamma

Yoga kommer også med andre fantastiske fordeler for mammalivet:

  1. Ta kontroll over kroppen din

Det å bli mamma tærer på enhver kropp. Først bærer vi en ørliten baby inni magen vår i 9 måneder, så er det selve fødselen som setter sine spor. Og la oss alle innrømme at mammamagen forsvinner ikke bare ved å få fødselen overstått. I tillegg kommer de fleste til å være en melkemaskin det neste året eller to, og alle vil få både klær og kropp fullt av både tiss, bæsj, gulp og oppkast. Barna trenger også masse kos og nærhet. Og vi mammaer, vi er der. Er vi ikke tilgriset med søl eller klemmes søtt av 3 åringen som endelig har lært å si at hen elsker mammaen sin, må kroppen vår brukes til andre ting. Rydde opp etter barna, lage mat til dem, brette klær for dem..med andre ord gir du avkall på kroppen din ganske lenge når du blir mamma.

Nettopp derfor er yoga så viktig. Ta kontroll over kroppen din. Føl kroppen din. Bruk kroppen din i ditt tempo. La yoga minne deg på at du er i ett med kroppen din. Husk at du er sterk og vidunderlig!

  1. Styrk tålmodigheten din

Når du utøver yoga, enten hjemme eller på et yogastudio, holder du gjerne en stilling gjennom flere åndedrett. Noen ganger vil enkelte kroppsdeler begynne å riste og ønske seg bort fra stillingen du har satt kroppen i, og da er det deilig å utfordre seg selv og bli der litt lenger: bare for å minne deg selv på at ingenting varer evig. Det er også med på å styrke kroppen vår til neste gang, og gjennom dette mestrer vi ulike asanas i yoga. På samme måte må vi utfordre oss selv til å holde oss tålmodige ovenfor barna våre. Yoga vil gjøre deg mer tålmodig, og neste gang du finner en regnbue av farger langs veggen eller ruller ut puppen for femtende gang i dag – pust, og minn deg selv på at ingenting varer evig. 

Yogamamma: derfor bør du fortsette med yoga når du blir mamma
  1. Gi barna dine en god grunnmur i livet

Som nevnt tidligere, er det utallige fordeler for barn og yoga. Du oppdaget kanskje yoga når du hadde et friår og dro til Bali, eller gjennom yogastudioet i byen som har en helt utrolig energifylt lærer? Mest sannsynlig ble du ikke introdusert til yoga før du allerede var voksen, og forhåpentligvis opplevde du mange fordeler med yoga før du ble mamma: og nettopp alt dette har du muligheten til å lære barna dine helt fra småbarnsstadiet. Du har muligheten til å gi dem en gave for livet, i tillegg til å lære dem å være tålmodige og respektfulle når voksne også gjør ting de liker. Ved å snike inn yoga i hverdagen, vil du gi slipp på følelsen av at du aldri har tid lenger, og tar heller med hele familien din på en reise inn i universet av yoga. En dag vil de dra nytte av fordelene med yoga, og du vil garantert bli overrasket over hvor interessant alle barn syns yoga er. Du trenger nemlig ikke “lære dem” yoga – bare la dem se på og bli inspirert, og plutselig vil de begynne å herme etter deg. For litt eldre barn er yogareiser eller yogaeventyr en absolutt sikker vinner hvis du ønsker å ha det litt ekstra gøy med dem. Åpne dere opp som blomsten, og forvandle dere til biene som sitter inni den og flyr avgårde. Det finnes utallige muligheter for å sette i gang både fantasi og motorikk!

Legg igjen en kommentar