Yogamatte test: Dette er de beste yogamattene

Er du på utkikk etter en ny yogamatte? Uansett om du er nybegynner eller erfaren, vil du ha nytte av denne yogamatte testen dersom du skal kjøpe deg en yogamatte.

Her har vi valgt ut de beste mattene med alternativer for deg som vil ha en ekstra tykk yogamatte, en lang matte og det mest miljøvennlige alternativet.

Om du skal kjøpe en yogamatte, anbefaler jeg disse nettbutikkene: Gymgrossisten, Bodystore og Outnorth. Da får du 14 dagers angrerett og rask levering!

Yogamatte test – her er de 8 beste yogamatte

#Produkt
1.Casall Yogamatte Naturkork – Best i test!
2.Gaiam Yoga Mat Bronze – En god nummer to
3.Casall Yogamatte Naturgummi – Yogamatte i naturgummi
4.Casall ECO Yoga mat – Yogamatte med bambus
5.Sundial Layers Yogamatte – Ekstra tykk yogamatte
6.Teal Marrakesh Longer/Wider Yogamatte – Yogamatte med ekstra lengde og bredde
7.Casall Exercise Mat Balance – Beste billige yogamatte
8.Gaiam On-The-Go Yoga Mat Carrier – Bæreveske

Under finner du listen over det som etter min mening er de beste yogamattene. Da har jeg tatt hensyn til pris, kvalitet og anmeldelser jeg har funnet på nett. Jeg har ikke testet alle selv, men jeg har kjennskap til merkevarene.

1. Casall Yogamatte Naturkork, 5mm – Beste yogamatte

Miljø og yoga går hånd i hånd. Derfor liker jeg denne yogamatten spesielt godt, da den er laget av utelukkende naturmaterialer.

 • Laget av kork
 • 5 mm tykk
 • God demping og fantastisk grep
 • Rent og pent design

Matten er laget av 100% naturmaterialer, er 183 cm høy og 61 cm bred.

2. Gaiam Yoga Mat Bronze – En god nummer to

Om du skal kjøpe deg en yogamatte og vil ha en matte som gir deg mye for pengene, er det denne matten fra Gaiam jeg anbefaler. Og det av forskjellige grunner:

 • Den er relativt billig, sammenliknet med dyrere «merkematter»
 • Den er antiskli-behandlet og har en teksturert overflate
 • Slitesterk og lett i vekt
 • Fåes i forskjellige design

Matten er også laget av latexfri PVC og er giftffri fra de seks mest skadelige ftalatene. Dette gjør den til et godt valg for deg som tenker på planeten vår.

Fåes kjøpt hos Gymgrossisten og Bodystore.

3. Casall Yogamatte Naturgummi, 5mm – Yogamatte i naturgummi

Om du tenker på miljøet, bør du velge denne matten fra Casall. Den er laget i naturgummi, noe som gir den god spenst og et godt grep.

Målene på matten er 190 cm x 66 cm x 0,5 cm, og den veier 3 kilo. Dette gjør at den ligger stødig på bakken, og du vil ikke ha problemer med at matten sklir frem og tilbake på gulvet.

Matten kan vaskes for hånd i kaldt vann.

4. Casall ECO Yoga mat, 4mm – Yogamatte med bambus

Denne yogamatten fra Casall er en av de mer miljøvennlige yogamattene der ute. 70% av matten er laget med naturgummi og steinpulver, som er helt naturlige materialer. Resten er laget av syntetisk gummi og resirkulert PVB. Undersiden av matten inneholder blant annet mambusfiber og risskall.

Sammenliknet med andre yogamatter er denne et godt valg for den miljøbevisste.

Matten er 4mm tykk og gir et veldig godt grep, selv under fuktige (svette) forhold.

Matten passer godt til både yoga, pilates og meditasjon.

Målene på denne bambusmatten er 180 cm x 65 cm.

5. Sundial Layers Yogamatte, 6mm – Ekstra tykk yogamatte

Dersom du ønsker yogamatte som er tykkere enn normalt, vil jeg anbefale deg denne matte fra Gaiam.

En yogamatte med ekstra tykkelse kan være lurt dersom du har vondt i knærne eller veier mye.

Denne yogamatten er 6 mm tykk, og har en veldig god pris samt godt feste. I tillegg er den produsert med tanke på miljøet. Anbefales!

Fåes kjøpt hos Gymgrossisten og Bodystore.

6. Teal Marrakesh Longer/Wider Yogamatte, 6mm – Yogamatte med ekstra lengde og bredde

Noen ganger er ikke de vanlige målene på en yogamatte nok.

Matten skal helst være lenger og bredere enn deg, og siden standardlengden er 180 cm, er det mange som har behov for en lengre matte.

Denne matten fra Gaiam er perfekt for deg som er ekstra lang eller bred. Den er 198 cm lang og 66 cm bred.

Fåes kjøpt hos Gymgrossisten og Bodystore.

7. Casall Exercise Mat Balance, 3mm – Beste billige yogamatte

Om du er ute etter en billig yogamatte, anbefaler jeg deg denne matten.

Matten er laget av PVC og er designet for å gi god balanse ved yoga- og pilatestrening.

Matten har standardmål og er 5 mm tykk.

Fåes kjøpt hos Gymgrossisten og Outnorth.

8. Gaiam On-The-Go Yoga Mat Carrier – Bæreveske

Yogamatter kan være litt klønete å frakte med seg, da de ofte akkurat er for store for ryggsekken.

Med denne smarte vesken kan du rulle sammen matten din og enkelt ta den over skulderen.

Vesken passer de aller fleste yogamatter.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe deg en yogamatte

De første kommersielle yogamattene var laget av teppeunderlag. I dag er situasjonen litt annerledes. Du har nesten uendelig av valgmuligheter, både når det kommer til det estetiske som farger og mønster, men også det tekniske som tykkelse, materiale, tekstur og så videre.

Er portabilitet viktig for deg når du skal velge deg en yogamatte?
Skal du ha med deg yogamatten din mye på farten?

Når du skal kjøpe deg en yogamatte, er det en del ting du må tenke på. Yogamatten din må være praktisk, den må kunne oppbevares enkelt og kunne taes med ut til for eksempel en yogatime. Samtidig må den være komfortabel. Og kanskje du er miljøbevisst? Da må du også tenke på materialet du velger. Student? Da er prisen kanskje viktigst.

Hvor viktig hver av disse tingene er for deg er det bare du selv som kan svare på. Men jeg skal prøve å hjelpe deg litt på vei i denne guiden.

Tykkelse

Tykkelsen på en yogamatte er noe av det viktigste å tenke på. Dette har nemlig å gjøre med hvor komfortabel den er. Er matten for tynn, vil det være ubehagelig for knærne dine på harde underlag.

Men, det er en hårfin grense; er matten for tynn, blir man mindre stabil, og enkelte poseringer kan bli vanskelige å gjennomføre. Dersom du har problemer med å strekke deg nok ut i posisjonene, bør du gå til anskaffelse av en yogablokk, som fungerer som en forlengelse av armen din.

Standardtykkelsen på en yogamatte er 1/8 tomme, som vil si 3 mm. Dette fungerer for de fleste.

Mattene kommer i forskjellige tykkelser.
Det er mer enn bare fargen du må tenke på når du skal kjøpe deg en matte!

Men om du er tynn og har lite naturlig polstring på kroppen eller har problemer (vondter) med leddene dine, så kan dette bli for tynt. I enkelte positurer vil for eksempel hoftebena dine bli trykket ned mot underlaget, og dette kan være smertefult om matten er for tynn. Da kan en yogamatte som er 1/4 tomme tykk, altså 6 mm, være mer passende.

Husk på at jo tykkere en matte er, jo vanskeligere er det å holde balansen i utfordrende positurer. I tillegg vil den ekstra tykkelsen gjøre at matten tar større plass når den er rullet sammen, og det blir mer klønete å frakte den med seg og oppbevare den hjemme. Om du skal reise mye kan du også vurdere en veldig tynn yogamatte, for eksempel en som er 1,5 mm tykk.

Dersom du ikke har problemer med leddene dine, og ikke har merket noen smerter i leddene dine når du har praktisert yoga tidligere, vil en matte i normal tykkelse (3 mm) være nok.

Tekstur

Det finnes både slette yogamatter og matter med mer tekstur.

Det viktige med en yogamatte, er at den lar deg gjennomføre en økt uten at du sklir rundt.

Slette matter kan fungere utmerket, dersom de er av god kvalitet. Da har de ofte en overflate som kjennes litt «klissete» ut, som gjør at du ikke sklir. Men det finnes også slette matter som rett og slett er for glatte. Da blir enkelte positurer veldig slitsomme, og noen kan til og med være farlige om man ikke har godt grep.

Teksturen på en yogamatte varierer
Yogamatter fåes med forskjellige teksturer.

Om du velger en slett matte, er det derfor viktig å velge en av høy kvalitet, slik at den har den «klissete» følelsen.

Det finnes også matter med mer tekstur, som er mindre glatte. Dette gjelder både bomullsmatter, yogamatter i ull og vanlige gummimatter.

Velg en matte som gjør at du sklir minst mulig, enten en matte med en «klissete» overflate, eller en med litt tekstur.

Hvor praktisk er yogamatten?

En ting som er viktig å ha i bakhodet, er hvor du kommer til å praktisere yoga. Skal du reise mye? Bruker du kollektiv transport, kjører du bil, sykler du eller går du?

Hvis du for det meste holder deg hjemme, er ikke dette punktet viktig. Men dersom du er mye på farten er det verdt å tenke over.

Yoga with a view!
Det er lite som slår «yoga with a view».

Er du av typen som frakter med deg yogamatten din til et studio flere ganger i uken, er det nok verdt å gå for en lettere matte, og kanskje skaffe seg en egen bag til yogamatten. Er du for det meste hjemme, trenger du ikke tenke på dette punktet.

Lengde – spesielt viktig for menn

Det er viktig å ha en yogamatte som er lang nok for deg. Den skal ideelt sett være lang nok til at du kan ligge rett ut på ryggen (Savasana posisjon). Dersom bena dine er lengre enn selve matten, vil de være nær gulvet. Gulvet er kaldere enn matten, og temperaturforskjellen kan gjøre det vanskelig å slappe ordentlig av.

Vanligvis er yogamatter 180 cm lange. Men man får også matter med ekstra lengde. Disse heter ofte «long», og er da 200 cm lange. Om du er høyere enn 200 cm er det dessverre få alternativer å oppdrive. Du bør da også velge en større yoga bolster enn normalt.

Det går også an å få matter med ekstra bredde, dersom du trenger ekstra plass.

For å oppsummere bør du altså velge en matte som er minimum like lang som du selv er høy.

Hva slags type yoga skal du praktisere?

Dersom du praktiserer Heatha yoga eller Yin yoga, er en standardmatte helt fint. Man blir normalt ikke så svett av disse typene yoga, så en rimeligere matte med normal friksjon fungere bra.

Dersom du planlegger å praktisere Ashtanga, Vinyasa eller Hot Yoga, må du investere i en matte som absorberer svette og som gir høy friksjon.

Velg yogamatte ut i fra hvilken form for yoga du planlegger å praktisere.

Hva er budsjettet ditt?

Man får yogamatter i alle prisklasser. De dyreste mattene kan koste mer enn 1 000 kroner, mens de billigste koster bare et par hundrelapper.

Uansett; man betaler både for merket og kvaliteten. Et av de mest populære yogamatte-merkene er Manduka. Disse mattene er dyrere enn gjennomsnittsmatten, men kvaliteten er upåklagelig.

Spørsmålet du må stille deg er om du vil investere mye med en gang, eller om du klarer deg med en billigere variant i første omgang?

Mitt tips til deg er at dersom du er nybegynner, trenger du kanskje ikke den dyreste matten med en gang. Kjøp heller en billig yogamatte, i tilfelle du finner ut at yoga ikke er noe for deg.

Finn din stil

Yogamatter kommer i så mange farger og design, at du kan velge akkurat det du vil. Finn en matte med favorittfargen din, eller et kult print som du liker godt.

En kul matte kan faktisk hjelpe deg med å trene mer, på samme måte som nytt og fresht treningstøy kan hjelpe på motivasjonen.

Det finnes også matter med mønster som hjelper deg med å utføre øvelser riktig. Mattene gjør at du enklere kan plassere føttene dine i en rett linje i stillingene hvor dette kreves, for eksempel i yogaposisjonen Kriger 1.

Yogamatte med print
Yogamatte med mønster som hjelper deg med plassering. Bilde av Peacelovetomare (CC BY-SA 3.0)

Materiale

Matter i PVC

PVC er det vanligste materialet yogamatter er laget av. Dette gir yogamatter med godt grep. De er også holdbare og lette å rengjøre. PVC-matter har mest «spenst» av de ulike materialene, og gir mest etter.

Det negative med PVC er at det ikke er nedbrytbart, og derfor ikke det mest miljøvennlige materialet du kan velge.

Yogamatte av naturgummi

Naturgummi er et godt valg av materiale. De er stabile, holdbare og snille mot miljøet. Naturgummi er 100% nedbrytbart og er derfor et populært valg hos yogis.

NB: dersom du er allergisk for latex, bør du unngå matter av naturgummi. Velg for eksempel jute, ull eller bomull i stedet.

Yogamatte av ull

Yogamatter av ull har blitt mer populært de siste årene. En ullmatte har flere fordeler, blant annet:

 • Den er 100% naturlig
 • Ull er temperaturregulerende
 • Ull puster og absorberer fuktighet
 • Ull er kjent for å være selv-rensende og lukter lite

I tillegg til alle fordelene ovenfor er ull også veldig elastisk. Du kan strekke, bøye og dra i en ullmatte, og den vil alltid gå tilbake til sin opprinnelige form. Ullfibre er naturlig elastiske og holdbare, og passer derfor perfekt til yoga eller andre øvelser.

Ull er overlegent, sammenliknet med andre typer fibre, når det kommer til absorbering av fuktighet i både varme og kalde omgivelser. Fiberne kan absorbere opptil 30% av sin egen vekt i fuktighet – det er ti ganger så mye som syntetiske fiber – uten å føles klamt og vått ut. Den porøse strukturen til fiberne gjør også at en yogamatte i ull er isolerende og hjelper med å regulere temperaturen.

Det er også verdt å nevne at ull har anti-bakterielle egenskaper som beskytter sauene sin hud fra infeksjoner, i tillegg til å være vannavstøtende.

Yogamatte av kork

Yogamatter i kork er et miljøvennlig alternativ. Yogier er ofte opptatt av miljøet, og det å praktisere yoga på en matte laget av et naturlig materiale er populært.

Kork er et naturlig materiale som er 100% nedbrytbart, det kan resirkuleres og gjenbrukes.

Mange er kanskje redd for at en yogamatte av kork vil være glatt. Men det er de ikke. Yogamatter av kork kan også brukes i hot yoga, ettersom de inneholder en naturlig voks som gir et godt grep selv når den er fuktig. Faktisk er det slik at en litt fuktig korkmatte gir bedre grep enn en som er helt tørr.

I tillegg er kork anti-bakterielt og enkelt å rengjøre. Disse mattene har også et veldig minimalistisk utseende, som passer bra inn med det nordiske designet vi er vant med her hjemme i Norge.

Andre materialer

Man får også yogamatter i andre materialer, som for eksempel bomull, jute og andre naturfiber. Det hele koker egentlig ned til smak og behag, og hvor viktig miljøvern er for deg!

Historien om yogamatter

Mange tror kanskje at yogamatter er en ny oppfinnelse. Men slik er det ikke. Utviklingen av yoga kan spores mer enn 5 000 år tilbake i tid, og enkelte mener til og med at yoga kan være så gammelt som 10 000 år!

Yogamattene er nok ikke riktig så gamle, i hvertfall ikke den «moderne yogamatten» slik den blir brukt i dag.

Men, yogier har som regel alltid brukt en eller annen form for underlag. Opprinnelig gikk yoga for det meste ut på pusteteknikker og meditasjon. Yogiene i India praktiserte da yoga på stråmatter, rett på bakken eller på dyreskinn.

yogamatte dette er de beste yogamattene 2
En yogi som praktiserer Kapala Asana (hodestående) på et tigerskinn. Illustrasjonen stammer fra Joga Pradīpikā, 1830. Bilde fra Wikipedia.

Etterhvert som yoga ble mer og mer populært i vesten, begynte instruktører og elever å bruke blant annet håndklær og bomullsmatter. En av årsakene til dette, er at man i vestlige land ofte praktiserer yoga på glatte gulv. Føttene sklir da fort i de forskjellige stillingene, noe som gjør øvelsene slitsomme.

I 1982 lagde en yogainstruktør i Tyskland, ved navn Angela Farmer det som skulle bli den første versjonen av dagens moderne yogamatter.

Hun var lei av at håndklene som ble brukt i yogatimene hennes sklei på gulvet, og bestemte seg for å klippe ut teppeunderlag for å legge under håndklene.

Angela tok med seg et underlag fra Tyskland og hjem til England. Faren hennes så en mulighet til å kommersialisere idéen til datteren, og tok kontakt med en tysk fabrikk. Og vips så ble de første kommersielle mattene for trening produsert.

Det var amerikanske Hugger Mugger Yoga Products som lagde den første rendyrkede yogamatten på 1990-tallet. De importerte i første omgang teppeunderlag fra Europa, men fikk tilbakemelding om at dette smuldret seg opp etter noen måneders bruk. Hugger Mugger bestemte seg derfor for å lage en ny matte, som de kalte for Tapas mat.

Og slik ble yogamatten slik vi kjenner den i dag, til!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan vasker jeg yogamatten min?

Med riktig behandling, bør yogamatten din vare i mange år. Bruk en klut og et rengjøringsmiddel med lite kjemikalier for å tørke av matten din etter bruk. Du bør også gjøre dette før du bruker matten din for første gang, for å få vekk eventuelle rester fra produksjonen. Det å lufte matten din en gang i blant har den også godt av!

Hvilken side av matten skal jeg bruke?

Yogamatter har som regel litt tekstur på en av sidene. Det er denne siden som skal være opp. Om begge sidene har litt tekstur, se etter den med mest. Den skal peke oppover.

Hvor kan jeg kjøpe meg en yogamatte?

Om du scroller til toppen av denne siden finner du mine tips til hvilke matter som er best, og hvor du kan kjøpe dem på nett. Lykke til!

Har du noen erfaringer eller spørsmål? Legg igjen en kommentar under! ❤️

Hjelp oss å få flere lesere - del med dine venner! 🙏
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Våre produkttester og guider baserer seg på spesifikasjonene til produktene, pris og andre brukeres erfaringer og tilbakemeldinger.

3 kommentarer om “Yogamatte test: Dette er de beste yogamattene”

 1. Takk for fin guide. Er selv ute etter en litt billig yogamatte, hva anbefaler du?

  Svar
  • Takk Stine ☺️ Jeg har lagt til noen billigere yogamatter i oversikten nå. Namasté 🙏❤️

   Svar

Legg igjen en kommentar