Yogauniverset: ulike typer yoga

Alle har hørt om yoga, og de fleste som har dykket litt dypere inn i yogauniverset vet det finnes flere typer yoga. Akkurat det kan virke veldig forvirrende for nybegynnere, da selve ordet “yoga” inneholder utallige måter å trene på – både mentalt og fysisk. Den enkleste måten å se det på er som et tre, og dette treet heter yoga. Alle greinene som springer ut fra treet har ulike navn, men likevel holder alle samme stamme: og stammen er der for å skape et samspill mellom kropp og sinn. Noen dager ønsker du kanskje klatre opp en grein, og en annen dag en annen. Noen greiner virker kanskje uinteressante for deg, og noen bestemmer seg for å sitte på en grein i en årrekke. Uansett hva du velger, så er det du som skal utforske treet, i ditt eget tempo.

natalie grainger 8uB5kFKWWkk unsplash

Mange måter å trene på

Selv om det er mange ulike typer yoga, trenger du ikke la deg overvelde av dem. Du trenger heller ikke bli besatt av en type yoga, eller se ned på andre som foretrekker en annen type yoga en deg. Det er litt som med trening: noen liker å løpe, andre liker å løfte vekter. Begge to er trening, og gjør godt for dem som utfører det. Ofte kan det være interessant og spennende å prøve en variasjon av det du vanligvis gjør, slik at du holder et åpent sinn og omfavner hele konseptet yoga. For uansett hvor mange former det kommer i, så har alle sammen sine egne fordeler. 

Hvis man skal prøve å bryte ned alle de ulike typene yoga, kan man dele dem inn i to ulike kategorier, mentale og fysiske. De fysiske tar for seg treningsformen yoga, som har blitt så populær i Vesten de siste tiårene. Dette er dem du kan finne på treningsstudio, og hovedmålet er å møte pusten sin og komme seg i form. De mentale typene dykker dypere inn i det spirituelle aspektet av yoga; renselse, opplysthet og hellige yogaskrifter. Hvis du er nysgjerrig, er det lurt å prøve litt forskjellig, da det ikke finnes noen “fasit” på hva som er best. Nedenfor finner du noen av de mest kjente yogastilene.

anukrati omar 5dhSpwJcgE8 unsplash

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga er anerkjent for flyten sin, da man utfører en rekke posisjoner etter hverandre. Det er en utfordrende og fysisk styrkende type yoga, som har sin egen spesielle pusteteknikk. Pust i Ashtanga yoga er utrolig viktig, og på lik linje som man trener intensivt, sørger man for å holde en jevn og rolig pust. Dette gjør yogastilen ypperlig for å skape fokus i sinnet og kontroll på kroppen. Det er en populær type yoga som tar for seg mye fysisk styrke, og er derfor en super treningsform. Nedenfor er et eksempel på en Ashtanga flyt:

Bikram yoga

Kanskje en av de mest utfordrende typene av yoga: som om ikke yoga allerede er en utfordring for kropp, sinn og fleksibilitet, øker intensiteten ved å utøve yoga i et rom på nesten 40 grader… Bikram yoga går også under navnet “hot yoga”, grunnet den varme temperaturen man omgir seg med. Supert for å øke utholdenhet og gå ned i vekt, samt å overkomme mentale barrierer – men kanskje ikke den beste typen yoga å starte med for nybegynnere. Bikram yoga tar for seg kun 26 ulike asanas, og en time varer vanligvis 90 minutter. Her er et (raskt) eksempel på de 26 stillingene:

Hatha yoga

Universelle, rolige og autentiske hatha yoga – den perfekte stilen for nybegynnere. Hatha yoga er fra gammelt av tradisjonell yoga, og betydde tidligere at man tok for seg den fysiske praksisen av yoga. Det betyr at alle typer yoga egentlig stammer fra hatha yoga. I tillegg, med popularitetens innmarsj rundt yoga, er hatha yoga er vagt begrep, som omfatter klassisk yoga med enkle øvelser som holder kroppen i form og gjør den fleksibel. Derimot kan du få et innblikk i en typisk økt med hatha yoga under:

Iyengar yoga

Iyengar yoga stammer fra hatha yoga, og tar for seg enkle basisøvelser. Derimot er Iyengar yoga enda roligere, og veldig fokusert på alle detaljer – en asana kan ta ukesvis å perfeksjonere, slik at hele kroppens anatomi er i perfekt balanse under hver asana og man kan få utbytte av alle fordelene med hver asana. I motsetning til f.eks. Ashtanga yoga hvor man nærmest hopper fra asana til asana uten stopp, er Iyengar yoga fokusert på en og en asana, gjerne ved hjelp av hjelpemidler som yogabånd, yogaklosser og yogabolsters. Vi har tidligere omtalt Iyengar yoga og fordelene med yogastilen. Grunnleggeren av Iyengar yoga er B.K.S. Iyengar, som praktiserte yoga helt til han ble 95 år. Her er et verdenskjent klipp fra storhetstiden hans (legg merke til at han allerede er 65 år her):

Restorativ yoga

Dersom du er på utkikk etter total avspenning og avslapping, er restorativ yoga for deg. Det er en mild type yoga som kun handler om å stresse ned og finne ro. I løpet av en hel økt går man kun gjennom en håndfull øvelser, men til gjengjeld skal man holde hver øvelse i 15-20 minutter. Vi har tidligere gått dypere inn i restorativ yoga og fordelene det bringer. Ta også en titt på hvilket utstyr du trenger til restorativ yoga for en ultimat opplevelse, og bli med på en kort avslappende time nedenfor:

Kundalini yoga

I motsetning til de mer fysiske yogastilene, tar kundalini yoga for seg de mer spirituelle og filosofiske aspektene til yoga. Under en time med kundalini yoga utfører man gjerne en hel del meditasjon, ulike pusteøvelser og chanting: men også noen asanas. Poenget med den spirituelle utøvelsen er å vekke opp kundalini energien din, også kalt shakti – som betyr den feminine energien inne i deg. Nedenfor kan du se hvorfor så mange elsker kundalini yoga:

Jivamukti yoga

En spirituell og mental form for yoga som ikke er like utbredt som mer fysiske yogastiler. Jivamukti er en vei til opplysthet via nestekjærlighet til alle levende skapninger. Innenfor jivamukti yoga finner man fem grunnprinsipper som det er stor fokus på. Disse er meditasjon, musikk/chanting, antivold (her kommer også veganisme inn), hengivelse og yogiske tekster. Med andre ord er det mange etiske prinsipper som følger med jivamukti, men stilen tar også for seg ulike asanas fra hatha yoga som utføres under praksisen. I videoen nedenfor kan du lære mer om spirituelle jivamukti yoga fra grunnleggerene selv:

Det stopper ikke der

Det finnes også flere typer yoga, som karma yoga, Sivananda yoga, power yoga, Vinyasa yoga og yin yoga. I tillegg er det mer tematiske stiler, som aerial yoga, gravid- og barselyoga, par-yoga og acroyoga. Derimot er det viktig å ikke bli overveldet dersom du akkurat tittet innom yogauniverset. Det finnes kanskje mange navn å forholde seg til, men noen ganger er det enkle det beste: du trenger ikke kun gå på Ashtanga timer eller la noen tråkke deg på tærne fordi du blandet inn ett par flere asanas i Bikram yoga og kalte det Bikram yoga. Yoga er en reise, og kommer med fordeler uten at du må sette etiketter på det. 

Nyt DIN reise!

Legg igjen en kommentar