Yogautstyr for barn

Det å få barn interessert i yoga, er i bunn og grunn ganske enkelt. Alle barn elsker å bevege seg, og å lære hvordan de kan bruke kroppen sin. Jo tidligere man starter, jo bedre er det. Vi har tidligere nevnt ulike fordeler med barn og yoga samt utgitt steg-for-steg guider om acroyoga med barn og enkle yogaøvelser man kan gjøre sammen med barn. Så lenge yoga er en lek, vil barn være nysgjerrig av natur for å utforske yoga. For barn handler nemlig hele verden rundt dem om lek. Og det er fullt mulig å gjøre yogastunden om til en lek de vil gjøre om igjen og om igjen. 

En bedre verden

Hvis alle åtteåringer i verden lærte seg meditasjon, ville verden bli uten vold i løpet av én generasjon.

Dalai Lama

Dette gjelder forholdsvis yoga og mindfulness generelt. Hvis du allerede er godt innkjørt med yoga, vet du hvilke fysiske og mentale fordeler det kommer med. Dersom den neste generasjonen får større opplæring i livsmestring, konsentrasjon og kontroll over kroppen sin, vil det føre med seg mange positive endringer i den sosiale normen. En positiv endring vi ser nå i Norge, er at livsmestring nå har blitt et eget fag innenfor rammeplanen, og dette er et sted hvor man gjerne kan invitere både yoga og meditasjon inn i klasserommet.

Enten man ønsker å lære barnet yoga hjemme, i barnehagen eller på skolen, har vi funnet frem noe av det beste yogautstyret for barn, slik at yogareisen kan bli en minneverdig stund full av moro.

Yogaboken ‘Eventyrreisen’

Anbefalt alder: 5-10 år
Stort pluss: Samsvarer med kunnskapsmål og kan brukes i skolesammenheng

Ved hjelp av Eventyrreisen kan barna bli med på kunnskapsrik læring ved å bruke yogateknikker. Det finnes egne seksjoner hvor man kan lære alfabetet ved å utføre ulike asanas, oppgaver hvor barn får utforske sin egen pust for å oppnå større livsmestring, og kanskje det viktigste av alt: hele boken tar for seg øvelser hvor barna kan leke og lære, helt uten konkurranse. Boken er like lærerik for både barn og voksne. Den er en super veiledning for voksne, og barn får godt utbytte av den ved å lese tekst og se på bilder. 

Boken samsvarer med kunnskapsmålene for 1.-4. klasse, slik at de enkelt kan integreres på skolen til ulike fag. 

Finn boken her

Lekne yogakort

Anbefalt alder: barnehage/førskole (ca. 2-7 år)
Stort pluss: kortene kan brukes til mange ulike leker

Perfekte yogakort for å gjøre yoga til en lek for barn helt fra tidlig alder. Enten dere legger frem en rekke med kort som en utfordring å komme gjennom eller utfører en spennende lek hvor hvert barn får trekke ett kort og alle skal utføre stillingen, vil kortene by på mye moro. De voksne kan også legge kortene i en spesiell rekkefølge og legge frem ett og ett kort mens de presenterer en gøyal yogafortelling. Alle de 31 kortene viser frem ulike asanas med dyrebilder, for å gjøre leken mer spennende for barna. På baksiden av alle kortene får man oppgitt mye nyttig informasjon om yogastillingen og de ulike dyrene.  

Målet er å gi barna en positiv opplevelse av yoga og gi dem en forståelse av de ulike yoga-stillingene. Så ha det enkelt og gledelig og fokuser ikke på perfekt justerte stillinger. De kan lære om justering i senere alder. La barna leke, skape og ha det gøy!

Finn kortene her

Yogakort for barn

Anbefalt alder: 3-12 år
Stort pluss: kan integreres med opplæring i engelsk

Dersom barnet/barna allerede er forbi anbefalt alder for yogakortene ovenfor, finnes det selvfølgelig andre løsninger man kan benytte seg av. Yogakort er en gøyal og enkel måte å introdusere barn til yoga og meditasjon på, og gi dem større ro og mestringsfølelse i livet.

Denne pakken inneholder 40 kort, 2 terninger og et lite hefte med 4 andre yogaspill. 

Halvparten av kortene har bilder av ulike asanas hvor både et menneske og et dyr er illustrert, og resten har gøyale vers som omtaler de illustrerte kortene. Sistnevnte har langt fra kjedelige tekster på seg; det er vers og rim som oppfordrer til å utføre hver asana på riktig måte, og også gjøre det enklere å huske på alle små tips til hver asana. Terningene har ulike bilder av asanas, og det finnes en rekke ulike spill man kan utføre ved hjelp av dem.

Alle kortene er på engelsk, og dette er ideelle kort for å både integrere engelsk og yoga på en gøyal måte.

Finn kortene her

Lærerik yogamatte

Anbefalt alder: 4-9 år
Stort pluss: timesvis med gøyal læring for yogispirer

Hvis du er på utkikk etter en egen yogamatte til barnet ditt, er dette matten som aldri blir kjedelig. Den kan brukes til å gjøre yoga sammen, eller til gøyal lek for barnet på egenhånd. Symbolene på matten er gjør nemlig yoga om til en god omgang med Twister. Enten man bruker kortene som kan kjøpes separat, den medfølgende plakaten med ulike asanas, appen eller YouTube kanalen, blir barnet guidet gjennom yogaøkter og yogastillinger hvor man skal plassere ulike kroppsdeler på ulike symboler på matten. Dette fører til at kroppen oppnår korrekte posisjoner, slik at barnet (underbevisst) får mest mulig ut av yoga, helt uten å tenke over det. Super lek som både trimmer hjerner, koordinasjonen og kroppen!

Finn matten her

Gøyale yogaterninger

Yogaterninger er kanskje den enkleste og mest minimalistiske oppfordringen til å gjøre yoga til en lek. Perfekte å ha med seg på tur, og perfekte å spille med sammen med hele familien. I tillegg er de helt ideelle for yogaklasser for barn, da man kan holde motivasjonen og iveren oppe med å sitte i ring og la en og en trille terningen(e). Da blir barna inkludert i økten, noe som fører til større mestringsfølelse.

Du kan enten lage yogaterningene selv….

eller finne en variant av dem her

Bonus

Dersom du har barn som liker å se på tv eller nettbrett, er det også moro å kunne introdusere dem til litt mer interaktive økter foran skjermen. Med Kamilla’s yoga, som er en norsk kanal, kan barna bli med på gøyale yogafortellinger. Nedenfor finner du en av de gøyale yogavideoene hun har lagt ut for barn, for å oppfordre til positiv bruk av skjermtiden. 

Legg igjen en kommentar